Kultura

Središnje slavlje velike obljetnice uz izložbu ‘150 godina Dubrovačkih muzeja’

dubrovacki muzeji izlozba 150 godina najava

U povodu obilježavanja 150. obljetnice osnutka, Dubrovački muzeji u subotu 23. srpnja 2022. u Kneževu dvoru s početkom u 21 sat, organiziraju otvorenje središnje izložbe ‘150 godina Dubrovačkih muzeja’.
Domorodni muzej, kao prethodnica Dubrovačkih muzeja, na poticaj Trgovačke komore i Općinskoga vijeća osnovan je 1872. godine kao prva kulturna ustanova Grada Dubrovnika i jedan od najstarijih muzeja u Hrvatskoj. Muzej je bio smješten na prvom katu ondašnje općinske zgrade, a za javnost je otvoren 1873. godine. Njegov nukleus činila je bogata prirodoslovna zbirka, uz koju su osnovane kulturološka, povijesna, arheološka i zbirka narodne radinosti. Danas su Dubrovački muzeji kompleksna ustanova u čijem sastavu djeluju Kulturno-povijesni muzej, Pomorski muzej, Arheološki muzej i Etnografski muzej.

Njihovi bogati fundusi predstavljeni su u spomeničkim objektima najviše kategorije. Tijekom proteklih 150 godina kroz aktivnu sakupljačku djelatnost sačuvali su za buduće naraštaje vrijedan dio kulturne i umjetničke baštine, tradicijske kulture i povijesnog nasljeđa Dubrovnika i njegove okolice. Izložba ‘150 godina Dubrovačkih muzeja’ prati muzeološke razvojne faze Ustanove od samih početaka do danas i koncipirana je u 11 tematskih cjelina: povijesni razvoj, zaslužni muzealci, fundus, izložbena i izdavačka djelatnost, stalni postavi, istraživanja, edukativno – pedagoška djelatnost, restauracije i konzervacije, suradnje i ‘iza scene’. Na izložbi će se moći vidjeti i rekonstrukcija kabineta Antuna Dropca, osnivača Domorodnog muzeja, s originalnim predmetima iz 19. stoljeća. Bit će predstavljena dokumentarna građa, raritetni predmeti kulturno-povijesne i umjetničke vrijednosti iz fundusa pribavljeni donacijama i otkupima, kao i izbor predmeta otkrivenih tijekom arheoloških istraživanja na dubrovačkom području. Voditeljica projekta je viša kustosica i ravnateljica Ivona Michl koja uz višu kustosicu Anu Kaznačić Skurić potpisuje stručnu koncepciju izložbe.

Autori tekstova su kustosi Dubrovačkih muzeja: Bruno Bijađija, Ljerka Dunatov, Marina Filipović, Branka Hajdić, Ana Kaznačić Skurić, Dino Lokas, Tonko Marunčić, Ivona Michl, Dragana Moravec, Domagoj Perkić, Aleksandra Piteša i Lucija Vuković. Izložba ‘150 godina Dubrovačkih muzeja’ ostaje otvorena do 31. prosinca 2022. godine. Veliku obljetničku izložbu Dubrovačkih muzeja prate i novi prigodni suveniri na koje će tijekom otvorenja biti odobreni popusti od 20 posto.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist