Božić je vrijeme kada nam se sva osjetila i osjećaji pojačaju pa nam to blagdansko vrijeme protječe u posebnom ozračju. Srca, baš kao u Grincha, kao da nam narastu za broj ili dva veća i obuzme nas posebna radost. Baš iz tog razloga, jako je puno humanitarnih akcija kojima se možete priključiti i učiniti dobro djelo i nekome uljepšati Božić. Zapamtite, možda se u vašim očima to čini kao sitnica, ali iz nečijeg tuđeg pogleda, to su velike stvari.
Pripremila Ane Čerjan
Zbog toga, ove godine s vama dijelim recepte za moje najdraže vrste keksića – jer sreća je veća kad se dijeli.
Za koju god vrstu se odlučili, ne zaboravite uključiti najmlađe članove, pojačati najljepše božićne pjesme i opustiti se i uživati u trenutku! Želim vam sretan i blagoslovljen Božić, veselite se, družite, volite i puuuno grlite, takve trenutke ćete uvijek pamtiti i oni će vas grijati i u najhladnije dane!
SNJEŽNE KUGLICE
125 g masla
100 g cukara
1 jaje
ožica ekstrakta vanilije
200 g brašna
100 g mljevenih mjendula
80 g Milke Noisette
za valjanje šećer u prahu
Slijedi nešto posuđeno, ali definitivno vrijedno isprobavanja. Prošle godine dok smo rođakova žena Jelena i ja nazdravljale što smo preživjele Božić, u nje na stolu su mi pogled privukle bijele kuglice. Bila je to ljubav na prvi ugriz pa mislim da će se i vama svidjeti.
Od sastojaka umijesite tijesto. Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte u plastičnu foliju pa ostavite u frižideru uru vremena. Čokoladu izlomite na kockice, pa svaku kockicu prepolovite. Od tijesta uzimajte male komadiće – oko 15 grama, oblikujte u kuglicu pa u svaku utisnite pola kockice čokolade. Pecite ih na 180° 12–15 minuta, gotovi su kad s donje strane porumene. Vruće keksiće uvaljajte u šećer u prahu.
LINZERI
250 g brašna
75 g cukara
125 g masla
2 šećer vanilije
½ praška za pecivo
1 jaje
1 ožica ruma
Za početak jedni od popularnijih ili kako se u nas doma zovu ‘Oni Vlahovi s marmeladom’.
Od sastojaka umijesite tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i pustite da se oko uru ohladi u frižideru. Nakon toga ga izvaljajte na otprilike pola centimetra debljine, kalupima izrežite oblike i ne zaboravite na jednoj polovici keksića izrezati rupu u sredini kroz koju će se vidjeti marmelada. Pecite ih na 180° oko 10–12 minuta. Nakon što ih izvadite, pustite da se ohlade na sobnoj temperaturi, a potom ih spojite pomoću marmelade. Na kraju ih možete posuti cukarom u prahu.
Otkrit ću vam i malu tajnu – dodate li u ovu smjesu tri žlice kakaa, možete napraviti i Moto kekse i spajati ih Linoladom/ Nutellom ili nekim namazom po izboru. Oduševili su i najzahtjevnija nepca! Samo je važno napraviti dvije smjese – jednu žutu (koja će imati rupice) i jednu s kakaom koja će biti dno keksića.
VANILIN KIFLICE
300 g brašna
90 g cukara
1 vanilin šećer
200 g masla
1 jaje
po izboru – 100 g mljevenih oraha/mjendula/lješnjaka ili kokosovih mrvica
Još jedan klasik i miljenik malih i velikih – vanilin kiflice koje se mogu raditi s orasima, mjendulima, lješnjacima i kokosom!
Od sastojaka umijesite tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i pustite da se oko uru ohladi u frižideru. Podijelite tijesto u komadiće od 15 grama i rolajte u polumjesece. Pecite na 175° oko 12 minuta.
RAFAELO
½ litre mlijeka
100 g cukara
200 g griza
125 g masla
100 g kokosovih mrvica
za valjanje kokosove mrvice
Tu su i rafaelo kuglice bez kondenziranog mlijeka i bijele čokolade. Moja tajna je u grizu, budu savršene svaki put!
U pola litre mlijeka skuhati cukar i griz. Kada se smjesa prohladi dodati maslo i kokos pa ostaviti u frižideru da se malo stisne. Formirati kuglice (oko 15 grama) i staviti blanširani mjenduo u sredinu (može i bez). Valjati ih u kokos i to je to! Brzi, jednostavni, a jako ukusni!
ANINI MALI TRIKOVI ZA SIGURAN USPJEH
Neka vam svi sastojci budu sobne temperature (jaja, maslac – osim ako u receptu ne piše drukčije).
Obavezno odmorite tijesto kad ga umijesite u frižideru. Puno ćete ga lakše oblikovati i bit će lakše raditi s njim. Pećnicu zagrijte na zadanu temperaturu. Pripazite pri pečenju više tura (keksići budu prije gotovi kad se peć jako zagrije). Kada su pečeni, ostavite ih na ravnoj površini da se ohlade pa tek onda spremite u staklene/limene posude. Ako ste kao ja i želite da vam svaki keksić bude jednak – važite svaki keks/kuglicu – meni je najdraža veličina oko 15 grama, budu taman.