Grad

SRĐ JE GRAD Na sjednici Gradskog vijeća krše se Ustavne vrijednosti RH

srdjevci gv

Vijećnici Srđ je Grada Đuro Capor, Petra Marčinko i Nikša Selmani napustili su današnju sjednicu Gradskog vijeća te se obratili javnosti priopćenjem u kojem ističu kako se nakon alkoholizma i šovinizma, sada na Gradskom vijeću kršen i Ustavne vrijednosti Republike Hrvatske. Navode kako je Republika Hrvatska jasno naglasila kontinuitet danas suverene Republike polazeći od načela antifašizma te se jasno distancirala od bilo kakve veze s fašističkim projektom Nezavisne Države Hrvatske i svega što se simbolički vezuje uz nju. Podsjetili su na priopćenje Ustavnog suda RH od 5. lipnja 2020. u kojem stoji: „U odnosu na pozdrav ‘Za dom spremni’, Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske“.

-Javno isticanje ovog pozdrava dogodilo se na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, a na što je više puta prema Poslovniku upozorio naš vijećnik Đuro Capor. Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica na navedeno je izjavio da ne vidi ništa sporno u tome i dopustio vijećniku Ivici Roku da za govornicom Grada Dubrovnika govori noseći ovo obilježje. Time je Predsjednik Gradskog vijeća osramotio svoju funkciju i sam Grad Dubrovnik doveo u potpuno neprimjerenu poziciju, na što mi kao vijećnici nismo pristali i odlučili smo napustiti sjednicu – ističu u priopćenju dodajući kako je žalosno da se nakon 30 godina hrvatske suverene države i članstva u Europskoj uniji kao sljednice antifašističkih vrijednosti, u Republici Hrvatskoj javno toleriraju i potiču ovakve propale vrijednosti koje nam se, nažalost, prodaju pod vrijednostima Domovinskog rata.

Podsjetimo, na današnjoj sjednici se raspravlja o proračunu Grada Dubrovnika za 2024. godinu, a vijećnik Ivica Roko je za govornicu izašao u majici HOS-a, zbog čega su vijećnici Srđ je Grad napustili sjednicu.

Pročitajte još

Raspisan je javni natječaj za zakup 15 garažnih mjesta u Mokošici!

Dulist

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist