Grad

Sortirnice za otpad financirat će se EU sredstvima

EU SORTIRNICE ZA OTPAD

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, sa suradnicima, sudjelovao je na radnom sastanku s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem u Zagrebu na temu EU sufinanciranja izgradnje i opremanja postrojenja za sortiranje korisnih komponenti otpada.

Tom je prigodom čelnicima najvećih gradova u Hrvatskoj prezentiran EU poziv za sufinanciranje izgradnje i opremanja samog postrojenja, koji je u pripremi, a kako bi se ubrzale prijave najvažnijih projekata za ovaj dio sustava gospodarenja komunalnim otpadom.

”Sortirnice su integralni, vrlo zahtjevan dio infrastrukture za gospodarenje otpadom, a projekti će se sufinancirat europskim sredstvima do 85 %”, rekao je ministar Ćorić te najavio kako do kraja godine očekuje i raspisivanje natječaja za spremnike i vozila, čime bi se zaokružila priča oko infrastrukture potrebne za učinkovito gospodarenje otpadom i približavanje cilju od 50 % odvojenoga otpada.

Kako bi do 2020. godine postigla cilj da se odvojeno sakuplja i reciklira minimalno 50 % otpadnog papira, plastike, stakla i metala, Republici Hrvatskoj na raspolaganju su značajna EU sredstva iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“.

Grad Dubrovnik svakako planira aplicirati za EU sredstva za izgradnju sortirnice otpada, koja je planirana Urbanističkim planom uređenja “Tehničko-tehnološki blok Osojnik”.

Također, Gradu Dubrovniku u proteklih su mjesec dana već odobrena sredstva za obrazovno- informativne aktivnosti te nabavku spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Projekt ”ReDu” vrijedan je gotovo 1,2 milijuna i uključuje edukaciju javnosti o postupanju s otpadom, a također je odobreno i više od 4 milijuna kuna za nabavku spremnika za odvojeno prikupljanje otpada i to za papir, karton, plastiku, staklo, biootpad s vrtnim komposterima i tekstil. Oko 85 posto ovih iznosa bespovratna su EU sredstva.

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist