Sport

ŠOK NA BAZENU MLADOSTI Hrvatska vodila cijelu utakmicu, na kraju bez zlata!

naslovna clanak

Hrvatska vaterpolska reprezentacija vodila je cijelu finalnu i u posljednjoj minuti, zlato je ‘iskliznulo’. Barakude su doprvaci Europe. U finalu Europskog prvenstva odigranom pred rasprodanim tribinama u Zagrebu napeto je bilo do samog kraja, no Španjolska je upisala pobjedu rezultatom 10-11. Španjolska je u vodstvo prešla u posljednjoj minuti, napravila preokret i osvojila svoj prvi naslov europskih prvaka u povijesti.

Razočaranje kod hrvatskih navijača, no naše srebro uvijek sija kao zlato. Inače, Hrvatska se dosad dvaput uspinjala na vaterpolski tron, 2010. i 2022. godine. Prvi put u Zagrebu, drugi put u Splitu. Momčad Ivice Tucka i ove je godine pokazala fantastičnu igru, upisavši samo jedan poraz kroz pet utakmica, protiv Crne Gore nakon peteraca. Sve utakmice bile su rasprodane, brojni navijači bodrili su Barakude i u Dubrovniku i u Zagrebu. U finalnoj drami, kapetan hrvatske reprezentacije Marko Bijač proglašen je najboljim vratarom.

Naslov europskog prvaka španjolskim je vaterpolistima donio i izravnu kvalifikaciju za ovogodišnje Olimpijske igre u Parizu. Granados i Sanahuja su sa po tri pogotka bili najbolji strijelci Španjolske. Hrvatske strijelce je s četiri gola predvodio Luka Bukić, a po dva su postigli Marko Žuvela i Jerko Marinić Kragić. Hrvatskoj nije pomoglo ni 14 obrana sjajnog Marka Bijača.

Hrvatska je dobro ušla u utakmicu i povela 2-1, na što su Španjolci odgovorili s dva uzastopna pogotka. Sjajni Luka Bukić je bio pokretač niza u kojem su hrvatski vaterpolisti postigli četiri gola i ostavili Španjolce bez pogotka gotovo šest minuta te poveli sa 6-3. Ipak, Španjolci su se ubrzo oporavili i do kraja druge četvrtine smanjili zaostatak na samo jedan pogodak (7-6).

Hrvatska je pet minuta ostala bez pogotka pri kraju druge i početkom treće četvrtine pa su Španjolci došli do izjednačenja (7-7). Momčadi su ušle izjednačene (8-8) i u zadnjih 100 sekundi trećeg dijela, da bi Marko Žuvela s igračem manje i Loren Fatović iz vrlo teške vanjske pozicije uspjeli donijeti Hrvatskoj dva gola prednosti za posljednjih osam minuta.

Prve četiri minute zadnje četvrtine prošle su bez pogotka, a onda su Španjolci iskoristili igrača više i golom Sanahuje smanjili na 10-9. Španjolci su još jednim razornim šutom Granadosa izjednačili na 10-10 na minutu i 38 sekundi prije kraja. Isti je igrač “šraubom” donio prednost Španjolcima 49 sekundi prije kraja, piše gol.hr

Hrvatska je imala napad s igračem više za izjednačenje, ali je šut Lorena Fatovića blokiran. Hrvatskoj je ovo bilo peto finale i treći poraz u dvoboju za europsko zlato, dok je Španjolska u svom četvrtom finalu prvi put izašla kao pobjednik. Brončano odličje na ovom prvenstvu osvojila je reprezentacija Italije koja je u utakmici za treće mjesto svladala Mađarsku sa 12-7.

 

Foto: DuList, Igor Kralj/PIXSELL, Hrvatski vaterpolski savez

Pročitajte još

TJEDNI BRIDŽ TURNIR Prvo mjesto osvojili Frano Mozara i Iva Strnad

Dulist

Barakude će prvu utakmicu odigrati u nedjelju sa Crnom Gorom

Dulist

KAKAV SPEKTAKL U PARIZU! Giovanni Cernogoraz i Barbara Matić nosili hrvatsku zastavu

Dulist