Grad

SLUČAJ PILE Agencije zbog ‘samovolje pojedinaca’ podižu kaznenu prijavu

autobusi pile naplata 78

Dubrovačke agencije MSC Krstarenja d.o.o., Elite travel d.o.o., Gulliver travel d.o.o., Applicon tours d.o.o., Aragosa d.o.o., Ambassador travel d.o.o., Dubrovnik travel d.o.o. i Atlas turistička agencija d.d. putem svog odvjetnika Ante Kačića podnose kazenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja radi sumnje u počinjenje kaznenog djela iz čl. 136. st. 3. Kaznenog zakona.

Kako se navodi u prijavi Općinskom državnom odvjetništvu, 24. ožujka 2016. godine u jutarnjim satima prometni redari Grada Dubrovnika su “počeli” provoditi “Odluku o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa i osobnih automobila (8+1) u zoni posebnog prometnog režima”, na način da su na dijelu javne nerazvrstane ceste podizanjem automatskih stupova svojevoljno određenim turističkim autobusima i osobnim vozilima zabranili pristup na plato Pile, koji je predviđen za zaustavljanje ili parkiranje turističkih autobusa i osobnih vozila (8+1).
Agencije smatraju da su takvim činom grubo narušene odredbe Ustava Republike Hrvatske, Kaznenog zakona, Zakona o sigurnosti prometa na cestama, te Zakona o općem upravnom postupku, a i kršene su odredbe same Odluke jer ‘niti jednim propisom, pa niti samom Odlukom, nije propisana takva mogućnost’.

Spomenute agencije odgovorno tvrde da nemaju neplaćenih naknada i sve svoje obveze uredno podmiruju u rokovima dospijeća svake pojedine tražbine.
– Čak štoviše ističe se da niti Sanitat Dubrovnik d.o.o., niti Komunalno redarstvo niti bilo koja druga osoba ne raspolaže bilo kakvom ispravom kojom bi rok dospijeća plaćanja, vezan za naknadu za parkiranje, bio utvrđen, na dan 24. ožujka 2016. godine, a neplaćen u roku dospijeća plaćanja, niti za jednu jedinu lipu – piše u prijavi agencija, te se dodaje da bi se nekome mogla ograničiti sloboda kretanja, potrebno je takvo ograničenje potkrijepiti, prvenstveno Zakonom, a potom i ispravama koje dokazuju da je ograničenje slobode opravdano i odrediti javni kriteriji koji bi utvrdili tko to iz kojih razloga i kada, krši odredbe radi kojih mu se ograničava sloboda kretanja.
-Svakako teret dokazivanja naznačenih tvrdnji leži na provoditeljima ove protuustavne i nezakonite akcije, te bi trebalo dostaviti isprave kojima je utvrđen iznos i dospijeće plaćanja eventualnog duga, kazne ili bilo kojeg drugog dospijelog i na zakonu utemeljenog dugovanja, s osnova naknade za privremeno parkiranje – navodi se dalje u kaznenoj prijavi. Napominje se i kako ne bi trebalo biti sporno, da je plato “Pile”, označen kao dio javne nerazvrstane ceste u vlasništvu RH, koji je predviđen za zaustavljanje i parkiranje upravo turističkih autobusa i osobnih vozila (8+1).
– Ne bi trebalo napominjati da se “liste s registarskim tablicama”, nigdje u Odluci ne spominju kao temelj na kojem bi se mogla izreći “usmena zabrana zaustavljanja i parkiranja”. Kod ovakvog stanja stvari dužni smo upozorit na kazneno pravnu i građansko pravnu odgovornost svake osobe koja sudjeluje u provedbi ove nezakonite radnje – smatraju agencije.

Citirajući odredbe Ustava RH, kao najvišeg akta koji jamči pravnu jednakost i pravni poredak, a i iz citiranih odredbi Zakona i Odluke, sasvim je razvidno, piše u prijavi agencija, ‘da je samovlast i samovolja pojedinaca koji imaju javne ovlasti, zabranjena i nedopuštena, te usmjerena isključivo prema stvaranju kaosa i bezvlašća u društvu općenito i na javnim cestama. Stoga se pozivaju nadležna tijela na provedbu radnji kojima će se utvrditi nezakonitost postupanja komunalnih i prometnih redara na platou Pile, te na utvrđivanje odgovornosti osoba koje su doprinjele stvaranju kaosa i bezvlašća, te na utvrđivanje kaznene odgovornosti odgovornih, a podnositeljima nepoznatih počinitelja’.

Pročitajte još

[FOTO] U SURADNJI S DOMOUPRAVOM Energetski obnovljena zgrada u Lapadu!

Dulist

Raspisan je javni natječaj za zakup 15 garažnih mjesta u Mokošici!

Dulist

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist