Kultura

[Slikarstvo u sjeni očevog genija] Ivanka i Jelica, Bukovčeve ‘male kolegice’

vlaho bukovac i fotografija

U sklopu programa obilježavanja 100. godišnjice smrti Vlaha Bukovca, u četvrtak, 23. lipnja u 18 sati u Kući Bukovac će se održati predavanje dr. sc. Rozane Vojvode, muzejske savjetnice Umjetničke galerije u Dubrovniku. U predavanju naslova “Ivanka i Jelica, Bukovčeve male kolegice” predavačica će predstaviti kćeri čuvenog slikara Vlaha Bukovca, ali i jedne od prvih žena studentica na Akademiji likovnih umjetnosti u Pragu.

Ivanka je studirala od 1921. do 1928., a Jelica od 1921. do 1924., te nakon što je prekinula studij opet ga nastavlja od 1938. do 1939. godine. Činjenica da su Ivanka i Jelica kćeri slavnoga Vlaha Bukovca, ključne osobe za razvoj hrvatskog modernog slikarstva, za obje je slikarice bio dvosjekli mač. S jedne strane, duguju mu sistematsku likovnu poduku od rane dobi, a s druge strane do kraja života ne mogu se osloboditi očevog nasljeđa, te ostaju vezane za akademski realizam i plenerizam potpuno ignorirajući suvremene tendencije u umjetnosti 20. stoljeća. Međutim, obje slikarice posjeduju izraziti likovni talent i ostavile su iza sebe djela neosporne likovne kvalitete. Na temelju analize djela i arhivskog materijala te na temelju zapisa autorica, gdje ključnu ulogu igra neobjavljena autobiografija Ivanke Bukovac, daje se uvid u njihov život i gotovo zaboravljeni opus.

Biografija predavačice: Diplomirala je povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1999. godine, a magistrirala (2001.) i doktorirala (2011.) na Srednjeuropskom sveučilištu u Budimpešti. Radi u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik od 2005. godine na izložbama moderne i suvremene umjetnosti, 2013. godine postaje viša kustosica, a 2020. godine muzejska savjetnica. Od 2016. godine (od 2020. godine u svojstvu docentice) predaje na Sveučilištu u Dubrovniku, Odjel za povijest Jadrana i Mediterana (Odsjek za humanističke znanosti u osnivanju) te od 2019. godine na Odjelu za umjetnost i restauraciju. Bavi se likovnom kritikom, objavljuje u znanstvenim i stručnim časopisima, član je HS AICA i Matice hrvatske – ogranak Dubrovnik.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist