Naša najslađa suradnica, Jannette Razum, za još jedan blagdan pripremila je niz čarobnih recepata kojima možete uskršnju trpezu učiniti ne samo ukusnom, već i vizualno vrlo primamljivom. Od kolačića, mramornog kolača iznenađenja, Madeleines ili pak raskošne Pavlove – uživajte u slatkim delicijama! Ova vrsna majstorica kolača i torti ima i prekrasan poklon za sve čitateljice i čitatelje našeg tjednika. Njena stranica ‘Slatki svijet torti i kolača’ sadrži i webshop, a uz kod DULIST možete ostvariti 15 posto popusta na cjelokupnu kupnju. Kod će biti aktivan do 30. travnja.
SEMIFREDDO OD LIMUNA I JOGURTA
SASTOJCI
• 4 žutanjaka
• 150 g šećera
• sok i naribana korica 2 limuna
• 300 ml slatkog vrhnja
• 200 g tekućeg jogurta
PRIPREMA
Žutanjke izmiksajte sa šećerom. Dodajte limunov sok i koricu pa sve zajedno kuhajte na pari – otprilike 5 minuta dok ne dobijete gustu, kremastu smjesu. Dok kuhate žutanjke na pari, cijelo vrijeme ih mutite pjenjačom ili mikserom. Maknite kremu s vatre i nastavite miksati kremu dodatnih 5 minuta dok ne dobije na volumenu i postane gusta.
Ohlađenu kremu od limuna pomiješajte s grčkim jogurtom sobne temperature pa lagano umiješajte tučeno, slatko vrhnje. Duguljasti kalup za pečenje (cca 10×30 cm) obložite prozirnom folijom pa ulijte pripremljenu kremu od limuna.
Semifreddo spremite u zamrzivač preko noći. Idući dan Semifreddo izvadite na tanjur za posluživanje, pažljivo uklonite foliju i režite na tanke šnite.
CANTUCCINI S ČOKOLADOM
SASTOJCI
• 3 jaja
• 250 g smeđeg šećera
• 250 g glatkog brašna
• 1 žličica praška za pecivo
• 1 žličica cimeta
• 30 g kakaa u prahu
• prstohvat soli
• naribana korica 1 veće naranče
• 120 g tamne čokolade
• 120 g badema
PRIPREMA
Bademe tostirajte i ostavite sa strane da se ohlade. Tamnu čokoladu sitno nasjeckajte ili razlomite pa usitnite u blenderu/sjeckalici. Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte sol, cimet i koricu naranče. Zatim dodajte prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo. Na kraju umiješajte nasjeckanu čokoladu, bademe te naribanu koricu naranče.
Tijesto spremite u hladnjak na 2 sata da se stisne. Podlogu na kojoj ćete valjati tijesto lagano pobrašnite, a zatim oblikujte 3–5 duguljastih valjaka. Ako želite sitnije keksiće, napravite 5 valjaka, a za krupnije 2–3 valjka. Tijesto u obliku valjka poredajte jedno do drugoga na lim za pečenje. Lim prije pečenja malo namastite i pobrašnite. Tijesto pecite 20–25 minuta na 180°C, ovisno o debljini. Čačkalicom provjerite je li pečeno.
Ohlađeno tijesto uz pomoć noža izrežite na šnite debljine 1 cm. Cantuccini keksiće režite ukoso, poput bruschetta. Keksiće čuvajte u limenoj kutiji i poslužite uz kavu ili čaj.
KAKAO MUFFINI
SASTOJCI
• 50 g kakaa u prahu
• 100 g glatkog brašna
• 1 žličica praška za pecivo
• prstohvat soli
• 160 g maslaca sobne temperature
• 180 g šećera
• 1 vanilin šećer
• 3 jaja
• 120 g kiselog vrhnja
Ganache krema
• 200 ml slatkog vrhnja
• 200 g mliječne čokolade
PRIPREMA
U zdjeli pomiješajte suhe sastojke – prosijte brašno, prašak za pecivo i kakao u prahu.
U drugoj zdjeli pjenasto izmiksajte maslac sobne temperature, šećer, vanilin šećer i sol. Dodajte jedno po jedno jaje. Smanjite mikser na najmanju brzinu pa naizmjenično dodajte suhe sastojke i kiselo vrhnje.
Smjesu rasporedite u kalup za muffine, u papirnate košarice. Svaku košaricu napunite do ¾. Muffine pecite 15–20 minuta na 180°C, čačkalicom provjerite jesu li pečeni.
Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, dodajte nasjeckanu čokoladu pa miješajte dok se ne otopi. Kremu ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim kratko i u hladnjaku (cca 15 min). Kremu izmiksajte i njome premažite ohlađene muffine. Kolačiće ukrasite čokoladnim pisanicama i naribanom čokoladom.
MRAMORNI KOLAČ IZNENAĐENJA
SASTOJCI
Tamni biskvit
• 4 jaja
• 260 g glatkog brašna
• 200 g kristal šećera
• 1 vanilin šećer
• ½ praška za pecivo
• 200 ml ulja
• 100 ml tople vode
• 30 g kakaa u prahu
Svijetli biskvit
• 3 jaja
• 130 g šećera
• 1 vanilin šećer
• 190 g glatkog brašna
• 1 žličica praška za pecivo
• 150 ml ulja
• 75 ml tople vode
PRIPREMA
Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom.
Kakao pomiješajte s toplom vodom tako da uklonite sve grudice pa umiješajte u smjesu od jaja. Zatim dodajte i ulje. Na kraju dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo.
Smjesu još kratko izmiksajte pa izlijte u duguljasti kalup kojeg ste prethodno namastili i pobrašnili. Kolač pecite 35–40 minuta na temperaturi od 180 °C. Čačkalicom provjerite je li pečen. Pečeni kolač ostavite neka se hladi 10 minuta u kalupu, a zatim ga pažljivo premjestite na rešetku za hlađenje.
Ohlađeni kolač izrežite na šnite debljine cca 1,5 cm, a zatim izrezivačem za kekse u obliku leptira izrežite sredinu svake šnite. Možete naravno koristiti i neki drugi izrezivač, primjerice u obliku cvijeta, srca…
Svijetli biskvit pripremite na jednak način, samo bez dodatka kakaa. Kalup ponovno namastite i pobrašnite, a zatim na dno stavite 4 žlice svijetle smjese. Preko smjese posložite leptire, a preko njih prelijte ostatak svijetle smjese.
Kolač pecite cca 20 minuta 180 °C, svakako napravite opet test čačkalicom da vidite je li pečen. Kolač ohladite, posipajte šećerom u prahu i poslužite se! Po želji kolač dodatno aromatizirajte rumom ili naribanom koricom limuna/naranče.
ČOKOLADNA PAVLOVA S JAGODAMA I ŠLAGOM
SASTOJCI
Kora od bjelanjaka
• 4 bjelanjka
• prstohvat soli
• 200 g kristal šećera
• 1 žlica limunovog soka
• 1 žličica gustina
• 30 g kakaa u prahu
• 50 g čokolade
PRIPREMA
Bjelanjke uz dodatak malo soli izmiksajte u snijeg. Postupno dodajte malo po malo šećera i nastavite miksati smjesu dok ne dobijete čvrsti snijeg, odnosno dok se kristalići šećera ne otope. Dodajte limunov sok pa smjesu još kratko izmiksajte. Na kraju dodajte prosijani gustin i kakao te otopljenu i ohlađenu čokoladu.
Na lim za pečenje stavite masni papir pa od smjese oblikujte krug promjera cca 24 cm.
Ohlađenu koru pažljivo premjestite na rešetku za hlađenje ili tanjur za torte. Kada se Pavlova potpuno ohladi premažite ju tučenim slatkim vrhnjem i dodatno ukrasite čokoladom i jagodama ili nekim drugim bobičastim voćem.
Pavlovu je najbolje premazati šlagom i ukrasiti voćem netom prije posluživanja jer jako upija vlagu pa kora s vremenom tone i postaje mekša.
USKRSNI KEKSI U OBLIKU JAJA
SASTOJCI
Keksi
• 300 g glatkog brašna
• 100 g šećera u prahu
• 2 vanilin šećera
• 180 g hladnog maslaca
• 1 jaje
• naribana korica 1/2 većeg limuna
• 2 žlice limunovog soka
• prstohvat soli
Ostalo
• marmelada od marelica
• šećer u prahu
PRIPREMA
U veću zdjelu stavite brašno, šećer u prahu, vanilin šećer, sol i na kockice narezan hladni maslac. Maslac prstima trljajte u brašno tako da dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte jaje i 2 žlice limunovog soka pa umijesite glatko tijesto. Ako vam je tijesto suho i mrvi se, dodajte još malo limunovog soka.
Tijesto omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na sat vremena. Rashlađeno tijesto tanko razvaljajte direktno na papiru za pečenje kako prenošenjem oblici ne bi izgubili oblik.
Modlicom u obliku jaje izrezujte keksiće, a svakom drugom napravite rupu.
Ako nemate modlicu u obliku jaja, uzmite standardnu, okruglu modlicu za kekse i lagano ju rukama spljoštite da dobije jajasti oblik. Manju rupu na keksima izrezujte malom okruglom modlicom, čepom od ulja/soka ili obrnutom stranom nastavka za dekoraciju torti.
Kekse pecite 5–7 minuta na 180°C, ovisno o pećnici. Keksi trebaju ostati svijetli. Pečeni keksi na dodir su još malo mekani, ali hlađenjem će očvrsnuti. Ohlađene kekse spajate marmeladom od marelica i posipajte šećerom u prahu.
MADELEINES S NARANČOM
SASTOJCI
• 3 jaja
• 120 g šećera
• 1 vanilin šećer
• naribana korica 1 naranče
• 120 g glatkog brašna
• 1 žličica praška za pecivo
• prstohvat soli
• 60 ml otopljenog maslaca
PRIPREMA
Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom i naribanom koricom naranče pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Na kraju umiješajte otopljeni maslac.
Tijesto ostavite u hladnjaku barem sat vremena dok ne poprimi prozračnu teksturu mousse kreme. Tijestom punite kalup za Madeleines kolačiće. Prije nego što ulijete tijesto kalup lagano premažite maslacem i pospite brašnom.
Kolačiće pecite 5–6 minuta na 180°C, čačkalicom provjerite jesu li pečeni. Pečene kolačiće ostavite 2–3 minute da se ohlade u kalupu, a zatim ih preokrenite na rešetku za hlađenje i ostavite da se ohlade do kraja na sobnoj temperaturi.
Kolačiće posipajte šećerom u prahu i poslužite se!
BEČKE KOCKE
SASTOJCI
Biskvit s lješnjacima
• 6 jaja
• 6 žlica oštrog brašna
• 1 prašak za pecivo
• 3 žlice kakaa u prahu
• 6 žlica šećera
• 100 ml ulja
• 100 ml mlijeka
• 50 g mljevenih lješnjaka
Čokoladna krema
• 500 ml slatkog vrhnja
• 200 g mliječne čokolade
• 100 g čokolade za kuhanje
PRIPREMA
Odvojite bjelanjke od žutanjaka. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i izmiksajte ih u čvrsti snijeg, a žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom.
Smjesi od žutanjaka dodajte ulje i mlijeko, a zatim dodajte suhe sastojke – prosijano brašno i prosijani kakao, prašak za pecivo te mljevene lješnjake. Za bolju aromu, lješnjake je dobro prethodno kratko tostirati, bilo mljevene ili cijele.
Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Pripremljenu smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup za pečenje (cca 27×36 cm). Biskvit pecite 15–20 minuta na 180°C. Čačkalicom provjerite je li pečen.
Za pripremu kreme, u lončić stavite vrhnje za šlag i razlomljenu čokoladu pa zagrijavajte kremu na laganoj vatri dok se čokolada ne otopi. Čokoladnu kremu prelijte preko mlakog biskvita.
Kolač najprije ohladite do kraja na sobnoj temperaturi, a zatim ga spremite u hladnjak na nekoliko sati.
TORTA S MALINAMA I MASCARPONE SIROM
SASTOJCI
Kore od lješnjaka*
• 6 bjelanjaka
• 160 g šećera
• 200 g mljevenih lješnjaka
• Mascarpone krema
• 200 ml mlijeka
• 100 g šećera
• 1 žličica arome vanilije
• 250 g mascarpone sira
• 250 ml slatkog vrhnja
• 1 želatina u prahu
• 30 ml hladne vode
• Žele od malina
• 400 g zaleđenih malina
• 80 g šećera
• 1 želatina u prahu
PRIPREMA
*Potrebno je ispeći 2 kore.
• 3 bjelanjka
• 80 g šećera,
• 100 g lješnjaka
Bjelanjke miksajte dok ne postanu pjenasti. Postupno dodajte šećer i miksajte ih dok se šećer ne otopi i ne dobijete čvrstu smjesu. Na kraju lagano umiješajte mljevene lješnjake. Smjesu rasporedite po dnu kalupa za tortu (26 cm) kojem ste dno prekrili masnim papirom. Koru pecite 15–20 minuta na 180°C. Ponovite postupak i ispecite još jednu takvu koru.
Kore ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim ih odvojite od papira.
Žutanjke i šećer izmutite pjenjačom i kuhajte na pari 5–6 minuta, dok se krema ne zgusne. Mlijeko zagrijte i ostavite sa strane. Želatinu namočite u vodi prema uputama na pakiranju. Kada nabubri ubacite ju u toplo mlijeko da se otopi, a zatim mlijeko pomalo ulijevajte u kuhanu kremu od žutanjaka i šećera. Sve dobro promiješajte i ostavite da se malo ohladi. U mlaku kremu umiješajte Mascarpone sir sobne temperature, a zatim i mekano tučeno slatko vrhnje.
Maline stavite u lonac, dodajte šećer i kuhajte ih na laganoj vatri dok se ne otope. Želatinu namočite u hladnoj vodi i ostavite da nabubri, a zatim ju umiješajte u vruće maline.
Tortu slažite u kalupu u kojem ste pekli kore, samo stranice obložite masnim papirom. Na dno stavite koru od lješnjaka i premažite ju polovicom bijele kreme. Preko bijele kreme izlijte ohlađeni žele od malina (dio sačuvajte za vrh torte). Na žele stavite drugu koru od lješnjaka i premažite ju ostatkom polovice od kreme. Na kraju izlijte ostatak želea od malina.
Tortu prije posluživanja spremite u hladnjak na nekoliko sati.
BAKLAVA S ČOKOLADOM, ORASIMA I KEKSIMA
SASTOJCI
• 10 kora za savijače
• 150 g mljevenih oraha ili lješnjaka
• 100 g mljevenog keksa
• 100 g sitno naribane čokolade
• 50 g čokolade u prahu
• 1 žličica cimeta
• prstohvat soli
• 2 vanilin šećera
• 250 g maslaca
• 2 jaja
• Preljev (sirup)
• 500 ml vode
• 350 g šećera
• sok od 1 većeg limuna
PRIPREMA
Najprije pripremite sirup. Vodu i šećer kuhajte na laganoj vatri 10-tak minuta. Dodajte limunov sok, maknite s vatre i ostavite da se potpuno ohladi.
Za pripremu baklave, maslac zagrijte na laganoj vatri tako da se topi. Ostavite ga sa strane da se malo prohladi. U većoj zdjeli pomiješajte mljevene orahe ili lješnjake, naribanu čokoladu, čokoladu u prahu, vanilin šećer, cimet i sol. Dodajte maslac (odvojite 4 žlice sa strane) i sve promiješajte pa dodajte žutanjke. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg pa umiješajte u smjesu.
U zdjelicu pripremite mješavinu mlijeka i ulja za prskanje kora, sve skupa cca 1 dl.
Za slaganje baklave trebat će vam 10 kora, cca 500 g. Veći lim za pečenje namastite i položite na njega jednu koru. Koru uz pomoć kista poprskajte pripremljenom mješavinom pa prekrijte drugom korom. Preko kore tanko razmažite ¼ nadjeva. Nastavite tako slagati kore i nadjev. Trebate imati ukupno 5 redova kora i 4 reda nadjeva.
Baklavu prije pečenja izrežite na trokutiće i premažite otopljenim maslacem kojeg ste odvojili. Baklavu pecite 30 minuta na 170°C, dok lijepo ne porumeni.
Pečenu, vruću baklavu zalijte ohlađenim sirupom i ostavite da se upije. Baklavu zaljevajte šefljom u nekoliko navrata tako da se svi slojevi dobro natope. Baklavu prije posluživanja ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim i u hladnjaku.