Tea Mamut dobro je poznato ime u svijetu slastičarstva. Nedavno je boravila u Dubrovniku, na ‘Bavarinu’ gdje je predstavila svoje slastice, ali i znanje te iskustvo na raznim radionicama. Mamut, koja je prije pet godina otvorila slastičarnicu ‘O’š kolač’ u rodnom Splitu, vežu brojne uspomene za naš grad. Upravo je u Dubrovniku odradila sezonu u 2011. godini nakon povratka iz New Yorka. U ‘Velikoj jabuci’ provela je nekoliko godina pohađajući prestižnu kulinarsku akademiju. Postala je prvom hrvatskom slastičarkom s diplomom s Američkog kulinarskog instituta (CIA) koji je osnovan davne 1946. godine. Priča nam kako je prije cijele ‘slatke’ priče ‘bila u skroz nekom drugom svijetu’.
—Išla sam u zubotehničku školu. Usporedno s time, plesala sam balet dvanaest godina. Tako da sam se i time htjela baviti. Ipak, znala sam kako mi to dugoročno nije najbolja opcija. I onda se pojavio Jamie Oliver sa svojim emisijama. To me očaralo! Prvenstveno zbog toga što taj čovjek radi s tolikim entuzijazmom i ljubavi. Počela sam kuhati. Mislim, i kao dijete sam kuhala, odnosno igrala sam se kuhinje kod bake iza kuće. Na kraju krajeva, u našim kulturama sve se vrti oko trpeze. Jednom sam na televiziji gledala emisiju o Američkom kulinarskom institutu u New Yorku. Govori meni tata: ‘Što ti ne bi išla tamo?’. Promislila sam: ‘Kako ću sa svojih 18 godina samo poći i sve ostaviti?’. I bome sam se ja prijavila! Završila sam srednju školu u svibnju, poslala prijavu i šest mjeseci poslije, negdje u prosincu, bila sam u New Yorku – priča nam Mamut.
Nezaboravno iskustvo u Dubrovniku
Za nju je to bilo fantastično iskustvo. Četiri godine se školovala u jednoj od najboljih slastičarskih škola, a nakon završetka studija, imala je opciju ostati i raditi u Sjedinjenim Američkim Državama. To je i iskoristila.
—Godinu dana sam radila u restoranu Daniel, tada među osam najboljih restorana na svijetu s tri Michelinove zvjezdice, danas dvije. Nakon toga sam se vratila u Hrvatsku. Imala sam dvojbe gdje bih i što dalje. Moj prvi posao nakon povratka iz SAD-a bio je u Dubrovniku, u nekadašnjem Gilsu. To je za mene bilo odlično iskustvo. Živjela sam kod obiteljskih prijatelja kojima sam dan danas zahvalna što su mi ustupili prekrasan stan na Pločama. Sjećam se kako se u to vrijeme snimao Game of Thrones. To mi je bilo – wow! – naglašava Mamut. Iako je bilo izrazito puno posla, ističe kako je to bilo nešto na što se navikla nakon rada u spomenutom restoranu Daniel. Uvijek je pronalazila vrijeme za odmor. Banje su bile njena neizostavna lokacija za kupanje. Poslije sezone u Dubrovniku, poslovni put nastavlja u Zagrebu te kasnije na Hvaru da bi se 2015. godine vratila u rodni grad, Split. Treba istaknuti kako je imala priliku sudjelovati u drugoj sezoni hrvatskog MasterChefa. Pojavila se kao gost chef, a jedan je natjecatelj morao rekreirati njen dezert.
Što sam starija…
U pripremi slastica veseli je uvijek vidjeti finalni proizvod. Jer, kako ističe, potrebno je provesti i nekoliko testiranja proizvoda. To zna potrajati i po mjesec dana.
—Tako da kad ljudi pitaju: ‘Kad će nešto novo?!’, treba istaknuti kako je puno stvari uključeno u cijeli proces. Potrebno je napraviti proizvod koji će tim od pet ljudi moći proizvoditi, koji će se održati u dobrom stanju u vitrini i neće se – raspasti te koji će se moći skladištiti pravilno i adekvatno, odnosno da postoji mogućnost smrzavanja ako treba. Vidjeti na kraju finalni proizvod koji ima ‘wow’ efekt i vidjeti tu cijelu vitrinu punu proizvoda poseban je osjećaj. Prije sam bila uglavnom chef slastičar u restoranima i tu sam se nekako profilirala za à la carte dezerte. U slastičarnici su prisutni proizvodi koji se ne izbacuju u zadnji čas, stoje u vitrini i moraju biti postojani. Tako da je to jedan ‘drugi svijet’ slastičarstva – naglasila je Mamut koja je bila u žiriju natjecanja u pripremi pandišpanja u sklopu ‘Bavarina’. Ističe kako će se uvijek odlučiti za pripremu nečega tradicionalnog.
— Moderno je prolazno, ali tradicionalno je vječno. Moderno je u redu kroz neko razdoblje, ali s vremenom prođe taj đir. Što sam starija, sve više volim i cijenim tradicionalne kolače. Imam ih nekoliko u svojoj slastičarni. Inače, volim da su kolači konkretni, da nisu glazirani u sto boja, da nisu sami moussevi – kazala je.
‘To me nitko nikad nije pitao’
Kad smo je pitali što voli od slanih jela, Mamut je rekla: ‘To me nitko nikad nije pitao’.
—Ja jako volim slano i obožavam kuhati. Kad god mogu, kuham! Inače, ne jedem meso već neko vrijeme i zapravo ga nisam nikad volila ni kao dijete. Jedem dosta povrća i ribe. To je dio naše kulture i DNK – maslinovo ulje i riba. S obzirom da sam živjela vani dugo, i svugdje sam putovala, upoznala sam različite kulture. Zbog toga volim, primjerice, ubaciti indijske ili tajlandske elemente u svoju kuhinju. No, moja se dnevna prehrana uglavnom sastoji od vrlo jednostavnih stvari. Mediteransko, lagano. Bez nekih kompliciranih stvari! Svakako, mene veseli sve što je vezano uz hranu. Meni se dan vrti oko hrane, od toga što ću doručkovati, hoću li ponijeti nešto sa sobom na posao. Kad dođem doma, spremam ručak. Rek’o bi čovjek da imam sto kila – istaknula je kroz smijeh Mamut.
Perfektno, brzo, efikasno…
U ovom poslu, kako kaže, treba biti jako koncentriran i pratiti recept.
—Mora se raditi perfektno, ali isto tako i brzo! Potrebno je biti efikasan i spretan jer te u suprotnom nitko neće zaposliti! Također, uvijek je dobro tražiti pomoć i savjete ljudi koji imaju znanje. Isto tako, potrebno je biti timski igrač – istaknula je Mamut. Svima koji tek kreću u kulinarski svijet, preporučila je da nikad ne idu za novcima.
—To na samom početku treba staviti sa strane. Radila sam za ‘minimalac minimalca’ ili besplatno. Naravno, roditelji su mi pomogli koliko god su mogli. Ali jednostavno, ako to želiš, moraš se gurati, moraš se probijati. Moraš grist’! Moraš se dati 100 posto. Moraš tražiti, moraš pitati. Moj je otac rekao: ‘Novci će doći s vremenom, prvo moraš naučiti zanat’ – naglasila je.
Foto Maria Prkut / Instagram Tea Mamut