Proteklog vikenda Slano je postalo centar slatkih okusa i tradicije, zahvaljujući programu „Slano je slatko“, koji je okupio zaljubljenike u gastronomiju i baštinu Dubrovačkog primorja. Program su zajednički organizirali Baština Dubrovačkog primorja i Turistička zajednica Dubrovačkog primorja s ciljem očuvanja i promocije lokalne gastronomske tradicije.
U subotu, 6. rujna, u masliniku Ville Rive održana je radionica izrade tradicionalnih primorskih slastica u suvremenom ruhu. Pod vodstvom poznate slastičarke Ivane Čuljak, vlasnice zagrebačke slastičarne Neka jedu kolače, sudionici su imali priliku kušati reinterpretacije slanjske torte s kremom od marmelade od ljute naranče – autentične namirnice ovog kraja. Uz Ivanu, domaće snage – Nina Smokvina i Kate Vlahović – predstavile su izvorne recepte slanjske torte i prikli, pripremljene na tradicionalan način.
Nedjeljni dio programa održan je na Trgu hrvatskih velikana gdje je postavljena bogata trpeza s primorskim slasticama. Posjetitelji su mogli kušati razne delicije poput padišpanja, krokanta, budima, arancina, torti od rogača i makarula. Svoje proizvode predstavili su i lokalni OPG-ovi: Eko OPG Sjeme Slobode, OPG Tepšić, Kuća meda i tradicijskih proizvoda Majkovi, OPG Ploča, te kamenoklesar Vito Šimunović.
Kako to u Primorju i priliči, vikend nije prošao bez pjesme i plesa – u nedjelju su nastupili članovi KUD-a Lijerica Slano.
Program „Slano je slatko“ realiziran je uz financijsku podršku Dubrovačko-neretvanske županije i Općine Dubrovačko primorje te uz pomoć lokalne zajednice. U organizaciju su se uključili Villa Riva, Pervanovo i Hotel Admiral Slano, ali i lokano stanovništvo čime je potvrđena snaga zajedništva u očuvanju kulturne i gastronomske baštine.
Foto: Turistička zajednica Dubrovačko primorje