Vaše vijesti

‘SKUPLJA PITA OD TEPSIJE’ Pravi li nas ‘Zagreb’ u Dubrovniku budalama?

mujan platforme

Vjerujte, napokon osjećam da ovo ne pišem, kao prije, dok mi se činilo kako su prilično u pravu oni dobronamjerni (?!), koji kažu da je borba s (nama u Gradu dobro poznatim) vjetrenjačama uzaludna.

Nakon nekoliko godina i desetina članaka ovaj pišete Vi svi, koji ste razumjeli i šutjeli dok su nas za svoj interes bacali sve niže i niže. Danas čak i one, koji su nekad bili malo gore i bolje situirani, čujem kako prosipaju gorčinu i nezadovoljstvo tražeći krivce za pogubno stanje najčešće, još uvijek, na jednoj od jako sličnih političkih strana.

Svatko od nas ima svoju pamet, ograničenu, na žalost, igrama moćnika od kojih mnogima ovisi goli život, posao, kruh nam svagdašnji. Fete su mu sve tanje a začudo sve je veće ‘s*anje’.

Na poziv Županije, koja se još koliko toliko stavlja za Dubrovnik, došli su nam u veliku vijećnicu Grada naftno-energetsku strategiju pojasniti jedna mlada gospođa i jedan agilni plaćeni stručnjak. U njihovo znanje nit’ sumnjam, nit’ ne sumnjam, ali studija im je na klimavim nogama. Nego pitam se zbilja jesu li negdje Gore mislili nas dolje učiniti budalama. Poslali stručnjake (???) mjesto da su došli najodgovorniji ljudi iz politike i objasnili nam gdje će to nama (a po basni zecu) mrkvu ponuditi, staviti. Svima je jasno da se radi o za okoliš i ugostiteljstvo lošem, a u slučaju neke nezgode i izlijevanja nafte u more i pogubnom projektu nesagledivih razmjera i posljedica. Za pametnog čovjeka to bi već bili dovoljni razlozi da im se kaže: ‘Gospodo u Dubrovniku je kraj vašoj igri.’ Ali ima tu nešto puno dublje. Radi se politici punih i praznih džepova. Što se stvarno događa to je teško opisati jer je sve izokrenuto za 180 stupnjeva, e pa da i mi okrenemo stvar za još 180 sve bi nam moglo biti jasno. Vidjeli bi ih oči u oči a ne im stalno gledali u leđa iza kojih im neki i vire.

Naime tijekom rasprave, koja je trajala puna četiri (4) sata od sudionika (lokalnih uprava, instituta, udruga, inicijativa, pojedinaca) se tražilo da budu što kraći a sve primjedbe upute Ministarstvu, koje će im na njih odgovoriti. Lijepo. Moje primjedbe su im pošle još prije desetak dana. Njihov složeni odgovor sadržao je jednu jedinu riječ: ‘Hvala’. Gospoda kažu kako će sve primjedbe u KORIST poboljšanja projekta sagledati, uključiti u obzir i izvijestiti predlagače. Ali što je s onima protivnim i drugačijim prijedlozima. Očito, što se njih tiče, završit će na dnu neke ladice ili u reciklažnom dvorištu. Ovakav način odnošenja s javnošću je taktika dovođenja pred svršen čin, kako im je to napokon ponovo zablistali Đuro Capor rekao: ‘Bušite nas u zdrav mozak’.

 

Energetika je kompleksna

Evo što sam uputio Vladi Republike Hrvatske i njihovom Ministarstvu:
‘Prestanite sa rasprodajom hrvatske zemlje i prirodnih dobara i okrenite se korištenju obnovljivih izvora energije, prvenstveno vjetra i sunca i tako spasite HEP (i nas jer vi ste mu okrenuli leđa odabirom drugog dobavljača el. energije… Po meni sramotno) od kolapsa ulaska u neisplative i korupcijske investicije na naš račun a za korist stranih ‘investitora’.

Treba okrenuti energetsku situaciju u pravom smjeru na korist interesa svih stanovnika Hrvatske… A ne korupcije i politike predaje zemlje i resursa u ruke tobožnjih investitora s kojima je, kako kaže ona stara, ‘skuplja pita od tepsije’, jer mi u Dubrovniku i Hrvatskoj bi trebali financirati ‘tepsiju’ a ‘investitori’ bi samo pokusali ‘pitu’. Niti jednog protuargumenta potkrijepljenog činjenicama nisam dobio na ove primjedbe i prijedloge. Ako vi imate protivne argumente na ta stajališta bilo bi lijepo da ih ponudite. Energetika je kompleksna i trebala bi isključivati unaprijed neprofitne projekte a dakako i one izuzetno štetne i zastarjele, kao što je guranje ugljena, kao goriva za termoelektrane (projekt Ploče). Mijenjajte energetsku strategiju ili nas dalje gurajte u bijedu i siromaštvo. Nemojte mi samo reći da nemamo mogućnosti a našim novcem bi gradili HE Ombla a za isključivu korist stranog ‘investitora’… Ili uz pamet Končara i mogućnosti brodogradilišta posijati vjetro elektrane po Hrvatskoj i imati struju kao izvozni proizvod… na energiju sunca ste zaboravili…I nije to jedini primjer… Pitam se jeste li i tko je plaćen i kako i od koga da bi radio za zajednicu pogubne projekte a za pojedince unosne, no i ti pojedinci će kad tad shvatiti da režu granu na kojoj zajedno sjedimo.’

Nego da sad pojasnim i Vi zaključite radi li se o igri u kojoj ‘Zagreb’ pravi budalu od Dubrovnika… I od Hrvatske. Dva su pogleda na energetsku strategiju, a time i budućnost Hrvatske. Jedan je Gornjogradski ili još prije svjetsko-selski (NWO). Davanje mogućnosti svjetskim korporacijama da nam uvale svoje naftne platforme i krenu s istražnim bušenjima, koja bi potrajala nekoliko godina dok bi u međuvremenu u tome uživali dupini, morske kornjače, srdele, zubatci, rakovi, školjci i naravno mi i naši gosti i turisti. Nešto bi kemikalija i otpada lagano zagađivalo more, inače ljeti već dovoljno masno od znate čega ako idete na kupanje. Ako bi do vađenja nafte u svrhu korištenja i prerade uopće i došlo, to bi moglo biti uz ispunjavanje svih preduvjeta i ekoloških studija kroz kojih recimo pet godina. Cijelo to vrijeme sve upitnije bi bilo ugostiteljstvo i njegova sudbina. Koliko bi nam pala vrijednost nekretnina i koliko bi postali bijedniji i siromašniji. A stvaranje bijede zna biti i te kako cilj onih koji grabe sebi bogatstvo. Ajde i da krene crpljenje nafte i njezina prerada u rafinerijama MOL-a ko bi do tad opstao na ovoj Hridi sa koje se stalno tjera Grad da otplovi posadom u tobože bijeli a ne onaj stvarni crni svijet. Zamislite da svaka platforma tijekom vijeka trajanja u narednih oko 25 godina crpljenja ispusti više od 19 tona isplake i metalnih krhotina. Oni sadrže otrovne metale živu, olovo, krom, cink, arsen, te kancerogene benzene i radioaktivne materijale. Sve se to ispušta u more.

Platforme imaju cjevovode do obale na kojoj su potrebiti resursi za odlaganje i obradu opasnog otpada, koji u Hrvatskoj ne postoje. Tu je i problem balastnih voda i projektila odbačenih sa ratnih zrakoplova NATO-a, koji mogu izazvati ogromnu opasnost.

U slučaju izlijevanja nafte u more većina živih organizama (dupina, riba, ptica) ugiba vrlo brzo, a potom i dio preživjelih ugibaju u mukama jer im je pomoć gotovo nemoguće pružiti.

Disperzanti, koji se primjenjuju na naftne mrlje u moru i na zagađenim plažama sadrže uglavnom deterdžente i otapala. Disperzant Corexit-9500, koji se koristio u Meksičkom zaljevu, četiri puta je otrovnije od sirove nafte, u toplim uvjetima isparava u oblake stvarajući toksičnu kišu. Pokazalo se da su ove kemikalije otrovne za ljude i životinje i u praksi se ne smiju primijeniti u plitkim vodama i blizu obale. Obavezna je puna zaštitna oprema. Očekivani životni vijek radnika poslije čišćenja ovim sredstvima je 51 godina starosti, tako da danas nakon 25 godina od udesa Exxon Valdez na Aljaski velika većina radnika, koji su sudjelovali u čišćenju, nije više živa. Jedan dio ih u pravnoj ‘borbi’ nije doživio isplatu odštete.

Upamtite, na ovoj raspravi nije bilo gospode iz Grada (sad kad Grada ‘nema’ do izbora), a ni građanina kandidata za mjesto gradonačelnika gospodina Andra Vlahušića. Njega brinu neka druga životnija i izborna pitanja a ne vizija Dubrovnika u budućnosti. Ostavio je za sobom mikro-asfalt, ali mi ga opet izaberimo pa će nam u narednom mandatu biti ‘bolje’ a lako nam se dogodi i ono ošini po prašini i to u kružnijem tokovima. Ne hvala!

E sad strategija hrvatske Energije, koja bi mogla značiti i spas HEP-a od kojega je, ko što se da zaključiti, Vlada već digla ruke:
1. Ostaviti naše najljepše i čisto more i svih oko 1000 otoka i hridi na miru.
2. Pustiti ugostitelje i za njih vezane brodare, cestovne prijevoznike, brodograditelje, obiteljska gospodarstva i ekološku poljoprivredu na miru. Samo im dopustiti da rade. Oni to umiju i znaju i bez onih koji su im do sad samo dizali redovito namete.
3. Odmah! Već sutra. Dati recimo ‘Končaru’ da se osmisli i projektira nekoliko tipova najboljih vjetro elektrana na Svijetu. Siguran sam da oni to mogu. Potom odrediti koja brodogradilišta i s kojim kapacitetima će krenuti u njihovu proizvodnju. Nakon te Naše pameti slijedi opet ona, koja će u međuvremenu osposobiti graditelje da postavljaju nizove ili polja vjetro elektrana. Dakako tu je i njihovo održavanje.
4. Koliko je to posla, koliko radnih mjesta sačuvanih ili novih, koliko novca od turizma, koliko od izvoza električne energije. Koliko više sretnih ljudi, ponovno oživjelog srednjega sloja, koji će izvući naš jad i bijedu s ulice i iz kontejnera sa smećem. Koliko ugostitelja, brodograditelja, električara, inženjera, liječnika, pilota, vozača, studenata… Mladosti naše će ostati i koliko će oni djece izroditi u Hrvatskoj u tih samo pet do deset godina.

Pri spomenu korištenja vjetra i sunca ravnateljici Uprave Agencije za ugljikovodike Barbari Dorić ipak se oteo osmijeh odobravanja a ni Direktor tvrtke izrađivača studije Ires ekologija Mirko Mesarić se nije bunio. No njihove su gazde ostale u Metropoli i oni će nas uvjeravati da to s vjetrom i suncem nije moguće a možda tek neki priznati kako su u pitanju viši, pače i svjetski (NWO?) interesi. Toj se pogubi teško oduprijeti, ali mi neki im sad, više nego ikad, poručujemo da ne mogu nikako zanijekati kako smo im rekli da se ne može protiv logike jednostavne pameti i da će ih svih savjest pratiti jer smo Mu se u naprijed obratili i ne mogu nam reći da smo progovorili i pobunili se tek nakon što su nas stavili pred svršen čin. Gospodo za narod se, nakon što ste upozoreni, treba i odgovarati pred Narodom ali (što najteže nekima pada) i pred Bogom.

Dakako da ću s ovim stavom upoznati i predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović i predsjednika Vlade Zorana Milanovića a pismo je javno i otvoreno svima na korištenje.
Puku Dubrovnika po nadasve.

Grad u srcu

Marko-Mišo Mujan, mag.pol.

p.s. na ovom tragu Branitelji Dubrovnika, koji se bude ako uspiju u nakanama, uvrstili su, vezano za mirnodopsku obranu Grada (na što sam ponosan), među svoje najvažnije zadaće: ‘Očuvanje prirodnih dobara (zemlje, mora, zraka i voda), tvarne i kulturne baštine od pogubnih zamisli pustošenja i rasprodaje u svrhu daljnjeg skladnog održivog napretka i boljitka svih stanovnika i budućih generacija Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije’. Nije malo za početak!

 

Stavovi i mišljenja u rubrici ‘Vaše vijesti’ ne izražavaju nužno uredničku politiku redakcije portala dulist.hr, već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora.

Pročitajte još

SNIJEŽNIČARI NA MITSKOJ PLANINI ‘Nismo očekivali da će Ararat biti nešto izvan svega’

Dulist

Ane Mljećka: ‘Zemljište gdje je Hotel Odisej bi se trebalo vratiti stanovnicima Goveđara’

Dulist

[FOTO] SUGRAĐANIN UPOZORAVA Netko krade kamen na trasi stare željezničke pruge?

Dulist