Kultura

SJEDNICA FESTIVALSKOG VIJEĆA ‘Ispunjena su očekivanja. 75. Igre su i međunarodne i naše!’

festovalsko vijece naslovna

Uoči otvaranja 75. Dubrovačkih ljetnih igara održana je svečana sjednica Festivalskog vijeća pod predsjedanjem ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek. Program ovogodišnjih igara članovima Vijeća predstavila je intendantica Martina Filjak, koja je istaknula kako Dubrovnik ima festival koji je u svojoj 75-oj obljetnici, što samo za sebe govori koliko su Igre značajne za Grad.
-Ne samo Igre, nego i sve kulturne institucije kojih ima puno i koje, svaka na svoj način, ove obljetničke sezone surađuju sa nama, a vjerujem da će tako biti i dalje – rekla je te izrazila posebno zadovoljstvo zbog te suradnje.
-Nije caka u tome samo da dovodimo u Grad velike umjetnike. Već da je to dvosmjerna ulica. Svijetu koji dolazi u grad moramo tijekom tih 47 festivalskih dana pokazati zaista najbolje od Grada, a imamo itekako što pokazati – rekla je intendantica naglasivši kako će dubrovačke kulturne ustanove biti zastupljene i na večerašnjem otvorenju, koje, dodala je, svi iščekuju s veseljem.
Članica Vijeća Sanja Putica posebno je pohvalilia, ne samo program, već i predani rad malog, vrijednog i entuzijastičnog tima ljudi koji doprinose cijelu godinu da se program može realizirati kroz 47 festivalskih dana.
-Vjerujem da će interakcija Grada prepunog turista i svega onoga što Grad nudi u svojim ljepotama s kulturom ovakve razne biti na najvišoj mogućoj razini i ove godine. Čekamo večerašnje otvaranje. To će biti prozor u ove Igre koje je publika očigledno već prepoznala kao nešto svoje, kao spoj tradicije, modernog i nečega što odgaja i nove generacije gledatelja na Igrama – rekla je Putica te čestitala intendantici na svemu što će biti, ali i na onome što je dosad napravila.
Iprogram je pohvalio i član Vijeća Frano Matušić naglasivši kako je izvrsno izbalansiran umjetnicima svjetske klase, ali istovremeno uz nazočnost velikog broja mladih hrvatskih umjetnika koji su već napravili svjetske karijere.
-To je dobar spoj, ono što Hrvatska može ponuditi najbolje uz svjetske afirmirane umjetnike koji mogu samo pronositi glas o dubrovačkom festivalu – rekao je te istaknuo kako je važno da se nastavlja tradicija te da se zadrži sve ono što je ovaj festival kroz ovih 75 godina stavilo među najbolje festivale na svijetu.
Zamjenik dubrovačko-neretvanskog župana Joško Cebalo rekao je kako je pred novo umjetničko vodstvo Dubrovačkih ljetnih igara postavljen zahtjevan zadatak osmišljavanja programa.
-S obzirom na sve ono što smo čuli, ali i s obzirom na reakciju publike, prvenstveno naših sugrađana, mislim da svi možemo zaključiti da ste uspjeli u vašem poslu. Uvjeren sam da će se i ove godine Igre potvrditi kao najznačajniji hrvatski festival i da ćemo na jedan pravi, naš, dubrovački način prezentirati i pokazati svo kulturno bogatstvo s kojim Hrvatska, a posebno mi u Dubrovniku raspolažemo – rekao je Cebalo.
Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako se dug godina pričalo kakve želimo i gdje želimo Dubrovačke ljetne igre.
-Cijelo vrijeme smo isticali kako želimo da su igre međunarodne s jedne strane, ali i naše s druge strane. Upravo za ove, 75. Dubrovačke ljetne igre možemo reći da su u potpunosti ispunile naša očekivanja po pitanju naših želja. One su međunarodne i s međunarodno prepoznatim i glumcima i glazbenicima, ali one su i naše – rekao je te se osvrnuo i na ceremoniju otvorenja 75. Igara, kroz koju se vide svi elementi Dubrovnika.
-Pokazujemo bogatstvo kulturne baštine koju naš grad ima, od folklora, Linđa do klape Kaše, DSO-a, preko Zbora Libertas i komornog orkestra… Knez je naš Edi s Jezuita, do Dubravke Šeparović Mušović. U svakom segmentu je Dubrovnik i djeca grada, djeca koja su živjela i odrastala s Igrama imaju mogućnost prezentirati sebe i svoje uspješne karijere i kroz sam program otvaranja – rekao je gradonačelnik te istaknuo kako će u programu svatko pronaći nešto za sebe.
-Sve dosadašnje Igre koje sam otvarao iščekivao sam u grču i strahu što će i kako biti. Ove iščekujem u ushićenju jer sam siguran da je napravljen dobar posao. Uvijek će biti kritike, ali bez nje ne možemo biti bolji i kvalitetniji. Ne samo da je ovo najbolji hrvatski festival, ovo je sigurno jedan od tri najbolja festivala ove vrste i time se trebamo ponositi – zaključio je.
Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek zahvalila se Martini Filjak što je prihvatila funkciju intendantice.
-Imala sam priličnu tremu kada sam uopće Martini predložila da se prihvati ove zahtjevne funkcije s obzirom na njenu iznimnu međunarodnu karijeru. Ono što dolazi u ovom programu i što donosi Martina Filjak sa svojim suradnicima, uz produkcijsku potporu Dubrovačkih ljetnih jest ta visoka razina profesionalizma, visoka razina prepoznavanja što je ono što jedan tradicionalni festival može i treba donijeti u današnjem vremenu. Nije lako kad ste zarobljeni u formi, a želite ponuditi sadržaj koji će u svakom smislu biti aktualan, najbolji, najsuvremeniji. Imamo u programskom smislu jedan po svemu izniman festival. Uvjerena sam da će umjetnici ispuniti očekivanja te da će njihova izvedba biti na istoj takvoj razini na koji je tematski, koncepcijski i produkcijski postavljen festival – rekla je ministrica te naglasila kako je Martina Filjak donijela i tematsko vezivanje ove godine uz Mediteran.
-Jako me veseli da je mediteranska dimenzija ovog festivala pa i ovog programa tako lijepo zaokružena i ispričana – rekla je dalje Obuljen Koržinek. Imajući veliko povjerenje u Martinu Filjak, dodala je, poticala ju je da promisli o svemu, i o formatu, datumima, programskom okviru…
-I sve je promišljeno i sve se nekako smjestilo tamo gdje je i bilo. Mislim da je dobro promišljati jer to pokazuje koliko su Dubrovačke ljetne igre u tom vrijednosnom smislu i danas relevantne te i danas mogu u tom formatu i u produkcijskim okolnostima koje su neprijateljske ponuditi vrhunski program – rekla je ministrica te naglasila kako bi se svi trebali odreći poneki dan malo svog komoditeta ili oblika poslovanja i da to ne shvate kao teret.
-Tu mislim u prvom redu na turistički sektor. Trebaju shvatiti da ovdje nudimo jedan sadržaj bez kojeg ovaj grad ne bi bio to što jest, ne bi bio toliko atraktivan. Da svi napravimo neki napor da ovako kvalitetnom i vrijednom programu damo najbolje uvjete za realizaciju – zaključila je Nina Obuljen Koržinek.

Pročitajte još

U Art radionici Lazareti predstavit će se plesno-izlagačka izvedba ‘Co-lažiranje’

Dulist

Dubrovačka baština otvara izložbu dubrovačkog kolekcionara Avda Ćimića

Dulist

Jeste li poslušali novu pjesmu klape Kaše ‘Ti si moja sudbina’?

Dulist