Aktualno

SEOLA 2018. ‘Ruđer 01’ odvozio dva puna kruga

rudjer solarni auto obrtnicka 7

Tim ‘Ruđer 01’ Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik sudjelovao je na 6. utrci solarnih automobila SOELA 2018. u Sisku od 8. do 9.lipnja.

Dubrovčani su stigli u Sisak 7. lipnja kao najudaljenija ekipa, te je bilo potrebno ‘Ruđera’ širine 208 cm dovesti na auto-prikolici. Morali su proći tehnički pregled i sastanak za mentore (upute za utrku).

Prvog dana manifestacije nazočili su odličnim predavanjima s temama o novim generacijama električnih baterija, o novim materijalima u svemirskoj industriji, znanosti, globalizaciji, tehnologijama i vizijama razvoja. Također, ‘Ruđer’ je bio izložen na izložbi u centru grada otvorenoj za sve građane, a na kojoj je mentor Željko Prce osvojio prvu nagradu – besplatan najam električnog vozila po izboru u Dubrovniku na dva dana.

U subotu 9. lipnja nakon svečanog otvorenja uz prisustvo ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića započela je utrka, a ‘Ruđer 01’ je startao 7. Vozač Krstijan Zucalo, učenik 1.d razreda smjera automehaničar, startao je trku uz svoje kolege: 1. desna asistencija – Miro Vlahušić, učenik 1. d razreda smjera automehaničar, te 1. lijeva asistencija – Mario Raguž, učenik 2.d razreda smjer automehaničar. Za tehničku potporu pobrinuo se mentor Hrvoje Jurin, a sve to su omogućili ravnatelj Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik Dinko Mandić i mentor Željko Prce.

Podsjetimo, ‘Ruđer 01’ predstavljen je u Dubrovniku 1. lipnja prošle godine, no zbog nedostatka vremena i nemogućnosti promjene kontrolera na motoru, nisu se uspjeli natjecati prošle godine. Ipak, uz sav trud i doradu, ovogodišnja SOELA bila je uspješna.

Učenik Kristijan Zucalo u trku je startao punom snagom baterije, 1.36 kWh, te uz odličnu asistenciju svog tima odvozio dva puna kruga. Treći krug nije bio moguć zbog procjene vozača o oslabljenom prednjem ovjesu, za kojeg je procijenio da neće izdržati. Staza je bila neravna, a zahtjevni zavoji smanjili su mu preciznost upravljanja vozilom.

-Ovaj projekt SOELA se ističe među svim sličnim projektima, jer potiče entuzijazam mentora, učenika, upoznavanje, razvijanje i primjenu novih tehnologija u strukovnim školama strojarskog i električnog smjera. Drago nam je da smo postali dio ove priče, te ćemo svakako nastaviti sudjelovati i razvijati ‘Ruđera’ za buduće utrke – naglasio je ravnatelj Mandić.

Tim ‘Ruđer’ pomogli su svojim donacijama u materijalu Zajednica tehničke kulture Dubrovnik, Društvo inovatora DNŽ te Metron Inštitut iz Slovenije.

Pročitajte još

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist