Politika

SDP O TUP-U: Grad ne može UTD Ragusi dati suglasnost za kredit. Nastat će financijska šteta!

sdp didic tropan bonacic obradovic 1

Gradski vijećnici SDP-a Anita Bonačić Obradović i Ivan Tropan te predsjednik GO SDP-a Dubrovnik Ivica Didić smatraju kako je Nadzorni odbor UTD Raguse prekoračio ovlasti kod izdavanja bjanco zadužnica za kupnju TUP-a jer nije zatražena suglasnost Gradskog vijeća. Također smatraju kako UTD Ragusa neće uspjeti realizirati kredit za kupnju ovog društva, odnosno zbog prezaduženosti Grad Dubrovnik ovom društvu u svom većinskom vlasništvu neće moći dati suglasnost na kredit. UTD Ragusa, podsjetio, svoju obvezu kupnje dionica društva TUP d.d mora ispuniti do 31. ožujka. U slučaju da se ova obveza ne ispuni, TUP će svoje troškove naplatiti putem izdanih bjanco zadužnica, za čije se izdavanje, smatraju SDP-ovci, trebala dobiti suglasnost Gradskog vijeća.

Na samom početku danas održane konferencije za medije na temu TUP-a, Ivica Didić je posebno naglasio kako je SDP za kupnju TUP-a.
-Apsolutno smo za kupovinu tog vrlo vrijednog resursa, ali je naša dužnost ukazati na određene dvojbene aktivnosti koje su se dogodile – rekao je Didić.
Ivan Tropan potom je iznio kronologiju događanja, no prvo se osvrnuo na financijsko stanje. Rekao je kako je po njegovoj računici Grad trenutno po kreditima, jamstvima i suglasnostima izložen s 458 milijuna kuna te da se Grad Dubrovnik ne može više zaduživati. To je, dodao je, u prosincu 2021. godine potvrdio i pročelnik za financije Ante Vojvodić gradskim vijećnicima, a tada je stanje zaduženosti Grada bilo 23 posto. Citirao je Zakon o proračun, Pravilnik o postupku zaduživanja te Statut Grada Dubrovnika iz kojih nedvojbeno proizlazi kako se UTD Ragusa, društvo u 80,23 postotnom vlasništvu Grada Dubrovnika zadužuje uz suglasnost većinskog vlasnika, što je u ovom slučaju Grad Dubrovnik. Napomenuo je i kako Gradsko vijeće odlučuje i o davanju suglasnosti za davanje jamstva za ispunjenje obveza pravnim osobama u većinskom izravnom ili neizravnom vlasništvu Grada i ustanovama kojima je Grad osnivač.
Također, Tropan naglašava kako je u javnost sasvim slučajno dospjela informacija o izdanim bjanco zadužnicama. O njima se očitovao i Grad Dubrovnik te istaknuo, objasnio je, kako Gradsko vijeće nije trebalo dati suglasnost jer se radi o trgovačkom društvu.
-I predsjednica Nadzornog odbora UTR Raguse se pozvala na Zakon o trgovačkim društvima, no ne može se pozivati na taj zakon jer se ovdje nedvojbeno radi o trgovačkom društvu u 80-postotnom vlasništvu Grada Dubrovnika. Samim davanjem jamstva bez suglasnosti Gradskog vijeća je nedvojbeno došlo do prekoračenja ovlasti nadzornog odbora UTD Raguse, a po našem stajalištu i po stajalištu pravnika, Grad neće moći dati suglasnost za kredit jer je zadužen 30,45 posto. U tom slučaju će biti oštećeno društvo UTD Ragusa za zadužnice koje su potpisane bez suglasnosti Gradskog vijeća – iznio je Tropan.
Vijećnica Anita Bonačić Obradović istaknula je kako se cijeli poslovni plan, studija isplativosti i stvarna vrijednost kupovine trebao prikazati gradskim vijećnicima prije potpisivanja bilo kakvog ugovora.
-Svi koraci kupnje TUP-a morali su biti prezentirani Gradskom vijeću – smatra.
Na pitanje hoće li zbog prekoračenja ovlasti Nadzornog odbora UTD Raguse poduzeti pravne korake, Tropan je rekao kako će se poslati sve na očitovanje Ministarstvu financija, vjerojatno i nekim drugim institucijama.
-Mogu povući paralelu s Aferom Šipan. Tu čak i nije bilo financijske štete za Grad te se radilo o DPDS-u koji nije ni proračunski korisnik niti je u vlasništvu Grada, a ovdje se radi o društvu u vlasništvu Grada te je moguće da nastane šteta za UTD Ragusu – objasnio je Tropan.
Na novinarsko pitanje, osvrnuo se i na dug od 150 tisuća kuna kojega ima za najam prostora u sklopu skladišta TUP-a u Komolcu. Rekao je kako nije upoznat s postojanjem duga jer on nije odgovorna osoba u tvrtki već samo njen zaposlenik.

-Nejasno je je li Grad već odustao od kupnje – rekao je dalje Tropan odgovarajući na pitanje, budući da na sjednici Gradskog vijeća koja se održava 8. ožujka nema suglasnosti na kreditno zaduženje UTD Raguse. A rok za ispuniti obveze je 31. ožujka.

Pročitajte još

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist

MARO KRISTIĆ I Grad Dubrovnik snosi dio odgovornosti za fijasko s kupalištem u Uvali Sumratin

Dulist

UNUTARSTRANAČKI IZBORI U HDZ-u Plenković ispunio građansku dužnost

Dulist