AktualnoKoronavirus u Hrvatskoj

SASTAO SE STOŽER ZA CIVILNU ZAŠTITU Spremni smo za koronavirus. Važno je dobro se informirati

Stozer Cebalo Bekic Lakic 8

Pred nama je puno posla, ali vjerujemo da ćemo eventualnu pojavu koronavirusa na našem području dočekati spremni – rekao je Joško Cebalo, zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije. Naime, ovog četvrta sastao se županijski Stožer na temu koronavirusa. Cebalo je istaknuo kako je članove stožera upoznao sa zaključcima jučer održanog Nacionalnog stožera.
-Nema generalne zabrane javnih događanja, ali je zaključeno kako će se svaki pojedini događaj razmotriti kako na županijskoj tako i na nacionalnoj razini. Upoznati smo s naputkom Ministarstva zdravstva koji je išao prema svim zdravstvenim ustanovama, a koji se odnosi na zabranu posjeta pacijentima kako zbog sezone gripe, tako i zbog pojave koronavirusa – rekao je Cebalo dodavši kako su sve zdravstvene ustanove u našoj županiji spremne.
Također je rekao kako se razmatra nekoliko lokacija za karantenu, koja će u slučaju potrebe definitivno zaživjeti.
U ovom trenutku u Dubrovniku nema osoba za koje se sumnja da su zaražene koronavirusom.
Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić rekao je kako Zavod već duže vremena spreman i na ovakav razvoj situacije te mogući dolazak koronavirusa u našu županiju.
-Imamo dovoljno zaštitne opreme. Na dnevnoj bazi koordiniramo s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Ministarstvom zdravlja te njihove upute prosljeđujemo dalje po terenu. Važno je dobro se informirati i educirati. Svi građani bi trebali slušati preporuke zdravstvenih službi, a ovdje je vrlo važna i uloga medija koji trebaju smiriti situaciju i davati prave informacije – rekao je Lakić dodavši kako Zavod uvijek ima epidemiologa u pripravnosti.
Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić istaknuo je kako je sastankom Stožera civilne zaštite uspostavljena međuresorna interdisciplinarna suradnja na razini županije kako bi se što bolje pripremili i reagirali na eventualnu pojavu koronavirusa. Podsjetio je kako je bolnica prošle godine bila suočena s velikom epidemijom gripe te prethodno i s manjom epidemijom ospica tako da im, rekao je, ovo i nije neka novost.
-Imamo pripremljene obrasce postupanja i u svakodnevnoj smo komunikaciji sa Zavodom za javno zdravstvo i Ministarstvom. U ovom trenutku u bolnici nema osoba radi sumnje na koronavirus, a čak je i gripa u padu. Nema razloga za paniku, imamo prostor za izolaciju i imamo dovoljno zaštitnih sredstava i za djelatnike i za pacijente. Bolnica je pripravna, a infektolozi imaju 24-satna dežurstva – zaključio je Bekić.
Nova sjednica Stožera zakazana je za ponedjeljak, a pozvani su i predstavnici županijske lučke uprave, Zračne luke te sanitarna inspekcija.

Pročitajte još

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist

DINNER IN THE SKY Nezaboravno iskustvo dolazi u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist