Županija

SASTANAK U OPĆINI Kanalizacijsku mrežu Čibače sufinancirat će Hrvatske vode

nardelli djurokovic1

Projekt Aglomeracije Župe dubrovačke i početak izgradnje kanalizacijske mreže Čibača teme su radnog sastanka kojega je ovog ponedjeljak imao načelnik Župe dubrovačke Silvio Nardelli s generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem. Načelnik je podsjetio kako je prije nekoliko dana za prvu fazu kanalizacijske mreže Čibača izabran najpovoljniji ponuditelj te da se nada kako će se s radovima započeti odmah nakon proteka žalbenog roka.
-Radi se o nenaseljenom dijelu uz samo rijeku Tarantu te nema zapreke da i tijekom ljetnih mjeseci tu izvodimo radove. Završili smo glavni projekt tzv. druge faze kanalizacije Čibača, a treći je u projektiranju. Vjerujem da ćemo paralelno s ovim radovima dobiti i dozvole za drugu i treću fazu i nastaviti daljnju izgradnju kanalizacijske mreže naselja Čibača i Poslovne zone – rekao je Nardelli te istaknuo kako će i prvu, ali i daljnje faze sufinancirati Hrvatske vode.
Dotaknuo se i projekta Aglomeracije Župe dubrovačke, čija je procijenjena vrijednost 6 milijuna kuna.
-Projektni zadatak je u Hrvatskim vodama na dobivanju suglasnosti nakon čega ćemo krenuti s provedbom javnog natječaja te odabirom projektanta. Govorili smo danas i o aktivnostima Hrvatskih voda koje se odnose na turističku zonu Kupari I. Dobivena je lokacijska dozvola južno od državne ceste D-8, temeljem koje će ići kompletna rekonstrukcija rijeke Tarante, ali i njenih pritoka. To je tek prva faza, a druga je u projektiranju. Radi se o sjevernoj strani državne ceste. Sjetimo se 2014. kada smo uslijed obilne količine oborina imali dosta problema s poplavama u tom dijelu Župe. Ovim cjelovitim projektom generalno bi se riješilo pitanje odvodnje cijele Župe jer je Taranta sa svojim pritocima glavni kanal oborinske odvodnje za praktički cijelu Župu – rekao je načelnik naglasivši kako je ovaj projekt iznimno važan i zbog gradnje na području bivšeg vojnog odmarališta u Kuparima, gdje je investitor na državnom zemljištu dobio koncesiju, odnosno prav građenja.
-Paralelno s njihovom investicijom treba krenuti s rješavanjem ove odvodnje kako bi se investitoru omogućio daljnji razvoj projekta – rekao je.
Zoran Đuroković zahvalio se i općini i Vodovodu Dubrovnik, čiji je predsjednik Uprave Lukša Matušić također bio na sastanku, na suradnji i koordinaciji.
-Očekuju nas veliki zahvati na području Župe dubrovačke. Ulažemo velike napore i sredstva u cijeloj županiji. Imamo tri velika EU projekta aglomeracija, a to je Dubrovnik, Ploče, Metković vrijedni milijardu i 600 milijuna kuna, od čega je 850 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava – napomenuo je te dodao kako se pripremaju projekti i za novo programsko razdoblje do 2027.
Aglomeracijom Župa treba riješiti uređaje drugog stupnja te riješiti stupanj priključenosti kako bi se omogućio održivi razvoj te kvaliteta života na ovom području.
-U lipnju krećemo s nabavom studijske i projekte dokumentacije vrijedne 6 milijuna kuna, od čega će 85 posto biti sredstva Hrvatski voda, a manji dio je na jedinici lokalne samouprave. Projekt je o od nekoliko stotina milijuna kuna koji će značiti puno za područje Župe koja bilježi porast stanovništva – rekao je Đuroković.
Na pitanje obuhvaća li projekt aglomeracije i priključenje vodoopskrbno sustava Župe dubrovačke na pročistač u Komolcu, odgovorio je predsjednik Uprave Vodovoda Lukša Matušić.
-Spajanje s pročistačem predstavlja drugu fazu u budućnosti. Kroz Aglomeraciju Dubrovnik je svakako predviđeno spajanje uređaja s izvorištem Palata, a u budućnosti je i kroz Aglomeraciju Župa predviđeno spajanje pročistača s izvorištem Duboka ljuta pa će i područje Župe biti pokriveno uređajem – rekao je Matušić.

Pročitajte još

MOŽE SE! Ploče plaćaju autobus svojim učenicima i tijekom ljeta

Dulist

Dubrovačko-neretvanska županija isplaćuje novčane potpore obiteljima s četvero i više djece

Dulist

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist