Politika

Sastali se Vlahušić i Franković, održane konzultacije o Proračunu

obliti vijece 1

Iz Grada Dubrovnika izvijestili su u četvrtak navečer kako se gradonačelnik Andro Vlahušić susreo s predsjednikom Gradskog vijeća Matom Frankovićem, a naglasak razgovora bio je na prijedlogu proračuna, koji je u fazi izrade.

– Predsjednik Gradskog vijeća u srijedu je uputio poziv pročelnicima gradskih upravnih odjela i klubovima vijećnika na konzultacije o proračunu. U duhu otvorenog dijaloga i u znak dobre suradnje, gradonačelnik je kao predlagatelj proračuna predsjedniku Vijeća dao suglasnost za održavanje konzultacija s pročelnikom Upravnog odjela za proračun, financije i naplatu Nikom Pavlovićem i predstavnicima klubova vijećnika, a koje su održane u četvrtak poslijepodne u Maloj vijećnici. Gradonačelnik Vlahušić zbog ranije preuzetih obveza nije im bio u mogućnosti prisustvovati – ističu iz Gradske uprave te nastavljaju:

– Predsjednik Vijeća Mato Franković na sastanku s gradonačelnikom, na kojem nije bilo razmimoilaženja, iznio je stav da će HDZ podržati proračun, ali nakon što im se dostave detaljne informacije u cilju predlaganja amandmana.

U priopćenju se također ističe kako su ispred koalicije predvođene HDZ-om konzultacijama o proračunu sudjelovali Marko Potrebica i Blaž Pezo, listu Zajedno za Grad Maro Kristić i Ljubo Nikolić, dok se u ime kluba vijećnika HNS-HSU i partnera odazvala Olga Muratti. Predstavnik SDP-a Mladen Gojun se ispričao zbog neodgodivih obaveza, dok su Pero Vićan i Doris Lepeš Matić zastupali klub vijećnika DDS-a.

Predsjednik vijeća Franković uvodno je kazao kako inicijativa o sazivanju konzultacija nije motivirana ‘stranačkim nadmudrivanjem’ nego održavanjem dijaloga, te da mu nije bila namjera izlaziti van svojih ovlasti. Vijećnica koalicije HNS-SDP-HSU Olga Muratti naglasila je kako gradonačelnik kao nositelj izvršne vlasti utvrđuje i Gradskom vijeću podnosi proračun te da razgovori u njegovoj odsutnosti nisu formalni, no pozdravila je inicijativu da se o važnim aktima otvoreno raspravlja.

Pročelnik Upravnog odjela za financije Niko Pavlović upoznao je prisutne gradske vijećnike s osnovnim financijskim elementima proračuna, dinamikom njegove izrade i upućivanja u proceduru.

Vijećnici HDZ-a zatražili su da im se po završetku rada dostavi nacrt proračuna kako bi o njemu mogli raspraviti i dostaviti tražene amandmane. Nacrt proračuna poželio je i predsjednik DDS-a Pero Vićan, kojeg je dodatno zanimala i zakonom propisana procedura ukoliko se Proračun za 2015. ponovno ne usvoji.

Da je konkretne prijedloge stranaka uputno ugraditi u proračun tijekom izrade smatra i vijećnik KLGB Zajedno za Grad Ljubo Nikolić. Drži da se na takav način može postići poželjno jednoglasno prihvaćanje proračuna i spriječiti nekonstruktivno ‘preglasavanje’ amandmana na samoj sjednici Gradskog vijeća.

Pročelnik Pavlović sve je prisutne vijećnike podsjetio da je Grad Dubrovnik kao jedina jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj na službenim stranicama još 18. rujna objavila Nacrt proračuna za 2015. te najvažniji financijski dokument otvorila za komentare i prijedloge zainteresirane javnosti i političkih stranaka. U konačnici zaprimljeno je gotovo 30 prijedloga građana i nijedan političkih stranaka, proračun nije usvojen što je prouzročilo prijevremene izbore.

Podsjetimo, na konzultacije o Proračunu Grada Dubrovnika za 2015. godinu 8. travnja uredno su pozvani predstavnici svih političkih stranaka i nezavisnih lista koje participiraju u radu Gradskog vijeća. Međutim, odazvali su se jedino predstavnici KLGB Zajedno za Grad, dok su se predstavnici HDZ-a i partnera te DDS-a pismeno ispričali.

Nakon dva sastanka, od kojih je posljednji održan u srijedu, 15. travnja i o zaključcima kojeg je javnost obaviještena, postignuti su konkretni dogovori.

Pročitajte još

NIKA SILIĆ MAROEVIĆ Kolaps Grada Korčule HDZ je mogao spriječiti prije 2018.

Dulist

ANDRIJA FABRIS Pozivam gradonačelnicu da cijeli spis odnese u DORH i zaštiti građane Korčule!

Dulist

Država će podstanarima plaćati dio stanarine?

Dulist