Aktualno

SANACIJA U SIJEČNJU 2018. Masti i vlažne maramice začepile kanalizaciju Grada

luksa matusic i zoran cosic

Krajem srpnja ove godine, predsjednik Uprave Vodovoda Lukša Matušić pokazao je javnosti fotografije na kojima su se nalazile ogromne količine masnoće u kantama koje su izvađene iz kanalizacijskog kanala povijesne jezgre.

Tada je Matušić naglasio kako se propisi ne poštuju, a kao jedino rješenje naveo je ugrađivanje separatora. Rekao je tada kako bez pomoći Grada Dubrovnika i nadležnih institucija imaju ‘vezane ruke’, i jedino što mogu napraviti jest ‘čistiti kanal i vaditi masnoće vanka, ali to nije dugoročno rješenje’. Odlučili smo razgovarati s Matušićem i članom Uprave Vodovoda Zoranom Ćosićem kako bismo provjerili kakva je trenutna situacija po ovom pitanju.

– Uvijek postoji politička volja i inženjerska logika razmišljanja. Gradonačelniku smo predstavili Plan aktivnosti Uprave Vodovoda do kraja ove godine, što mislimo završiti i što je realno, ali i Plan aktivnosti za iduću godinu. Ono što nosimo u Planu za ovu godinu jest završetak projektne dokumentacije za sanaciju kanalizacije stare gradske jezgre ukoliko uspijemo dobiti pozitivno rješenje i mišljenje Konzervatorskog odjela i Gradske uprave u Dubrovniku. Želimo to već iduće godine početi raditi. Međutim, neozbiljno bi bilo reći u samom startu da će se s projektom, kad ga predložimo konzervatorima, konzervatori odmah složiti. Želju imamo i mislim kako bismo mogli brzo krenuti, ali trebamo vremena. Imamo projektnu dokumentaciju koju bismo trebali uskladiti s Konzervatorima i možemo početi raditi početkom godine. Govorimo o čišćenju kanalizacije u kojoj su se u posljednjih dvadeset godina skupile nakupine masnoća, betona… Imamo u planu očistiti cijeli Stradun jer bi se tim vjerojatno riješilo 80 posto problema kanalizacije Grada. Ukoliko odbiju, to nama ne ide u korist i oduzima nam vrijeme – rekao je Matušić. Dodao je kako bi projekt sanacije kanalizacije mogao biti riješen u roku od 6 mjeseci.

– Ako bih sad rekao, počet ćemo s projektom iza Tri kralja u prvom mjesecu, a ne dobijemo njihovu suglasnost, ispast ću smiješan. Zato nismo htjeli prenagliti s donošenjem odluka nego smo rekli kako je realno da ćemo završiti projektnu dokumentaciju do kraja nove godine. Realno i jedino razdoblje za čišćenje kanalizacije je od siječnja do lipnja. U drugom mjesecu odvija se i festa sv. Vlaha. Ako bismo gledali sve to skupa i zbog sezone koja je sve duža, postavlja se pitanje: Kad bismo to uopće radili? Možda se nije shvatio cijeli kontekst priče. Do nas su došla pitanja osoba i medija, u smislu, kako mislimo raskopati Stradun u dužini od 300 metara? Kad budemo radili, nećemo raskopati Stradun kao u drugim dijelovima Grada. Na tri do pet točaka ćemo ga otvoriti, ograditi, ući dolje i raditi. U medijima je pisalo kako će se masnoće zapaliti, što je ‘bombastično’… Takve vrste opasnosti – nema – istaknuo je Matušić.

Kanalizacija 90 posto začepljena
Zoran Ćosić je naglasio kako je uzrok svih nastalih problema – turizam. Ćosić je nadalje istaknuo kako su Konzervatori dali inicijalni prijedlog kako provesti sanaciju kanalizacije.

– Poanta u svemu ovomu je što Konzervatori stari kanalizacijski kanal vide kao zaštićeni kulturni spomenik. Ne dozvoljavaju da se unutar tog kanala, kad se očisti, postavi cijev koja ima bolju funkciju nego stari zidani kanal. Dali su prijedlog koji je načelno prihvatljiv, ali traži dosta vremena za izvođenje po takvoj tehnologiji. To su sve ručni radovi i u taj kanal može ući čovjek, a ne stroj. Sve to treba dovesti na svoje, a nije jednostavno. Došlo je do takvog stanja gdje se ciklus između incidenata smanjio i imat ćemo ih sve više u idućoj sezoni. Povećava se inicijalno opterećenje restorana i gostiju. Detekcija problema se ubrzava, ali za izvođenje treba vremena uz ogroman broj faktora – kazao je Ćosić, a Matušić je naglasio kako će netko trebati ‘lupnuti šakom o stol’ po pitanju sve većeg broja dozvola koje se davaju u ugostiteljskom sektoru, a koji se ne pridržavaju pravila.

– Rekao sam u Gradskoj vijećnici, kad smo prezentirali fotografije masnoća, kako je došao krajnji trenutak da se to očisti jer je kanalizacija preko 90 posto začepljena. Problem je i što se se velika većina građana ne pridržava pravila. Grad je donio pravilnik o održavanju, a odnosi se na izgradnju ‘mastolova’ kako bi se te masnoće skupljale. Najveći broj masnoća dolazi iz restorana, što je logično, i s njima smo obavili razgovore iza te prezentacije budući da su se osjetili prozvani i pogođeni mojim izjavama. Iako to nije posao Vodovoda, bilo bi zanimljivo provjeriti koliko ulja uđe u pojedini objekt, a koliko se na kraju na prikladan način zbrine. Ponudili smo pomoć po pitanju ovoga problema. Htjeli smo ponuditi našeg djelatnika da s komunalnim redarom i sanitarnim inspektorom iduće godine kontroliraju koristi li se mastolov, i u slučaju da ako ga netko nema, da ne može raditi. Ali to je ipak posao sanitarne inspekcije i komunalnih redara – istaknuo je Matušić.

Izljevi u Pilama
Dotaknuli smo se i teme konstantnih izljeva u Pilama. Matušić nam je pokazao nedavno nastale fotografije iz Pila. Naime, na fotografijama se nalazi masnoća koju su djelatnici Vodovoda izvadili čišćenjem crpnih stanica, ali i ogroman broj – vlažnih maramica.

– Veliki problem u zadnje tri četiri godine su, što prije nije bio slučaj, vlažne maramice. Kariole vlažnih maramica se vade iz crpnih stanica. One se ne raspadaju, njih pumpa ne može uopće izbaciti, ne mogu se samljeti kao običan papir. Kada dođe na rešetku crpne stanice, stvori se kugla maramica i ne može van. I onda se u Pilama događa izljev zbog čega se javnost pita radi li Vodovod išta? Ako se vlažne maramice koriste, ne smije ih se bacati u kanalizaciju – rekao je Matušić i naglasio kako se zadnje vrijeme sve više govori o razvrstavanju otpada, a u kanalizaciju se baca ‘sve i svašta’.

– Prisjetimo se kako se prije desetak godina kad je propala riva u Portu, tad je tamo bila ista situacija u Pilama. Kad se to saniralo, napravila se nova crpna stanica i kanalizacijski ispust. Tako bi se trebalo napraviti u Pilama gdje postoji taj problem dvadeset godina. Naše težište je na većoj kvaliteti fekalne otpadne vode – rekao je Matušić, a zajedno se sa Ćosićem složio kako će morati naći ljude koji bi radili ove poslove, ali problem je što nitko to ne želi raditi.

– Imamo u planu sve odraditi ukoliko se ne bude ‘tražila dlaka u jajetu’ u projektu. Očekujemo pomoć gradske uprave kako bi se ubrzalo izdavanje dokumentacije i pozitivnih rješenja – kazao je Matušić i rekao kako problema ima i jedino što mogu jest brzo reagirati i zamoliti ljude da se pridržavaju pravila.

Pročitajte još

PRAVDA ZA KATU I STIPU Prosvjed sutra u 19 i 30 ispred zgrade suda

Dulist

KRAJ TOPLINSKOG VALA? Stiže promjena, najavljena nevremena, izdana upozorenja za tri regije

Dulist

MASOVNI TEHNOLOŠKI KVAR I naša zračna luka osjeća posljedice!

Dulist