Kultura

SAN LJETNE NOĆI Shakespeareova čarolija na Lovrjencu u režiji Garry Wrighta

Midsummer scene Shakespeare

Želja nam je da što više ljudi posjeti Lovrjenac, da vidi San ljetne noći na engleskom jeziku. Punih 25 godina ovdje nije bilo predstave na engleskom jeziku i sretni smo da ćemo nekako možda i nastaviti u budućnosti tradiciju Shakespearea u Dubrovniku, a i nekih drugih njegovih komada. Želim se u ime svih zahvaliti Gradu Dubrovniku, TZ Grada Dubrovnika, gradonačelniku, u svakom smislu, kako financijskom, tako i moralnom. Tu su i mnogi sponzori bez kojh ovaj projekt ne i bio moguć, kao i mediji koji nam svesrdno daju podršku – uvodno je kazala Darija Mikulandra ispred Brilliant Events Dubrovnik, a vezano za predstavu ‘San ljetne noći’ koja nas očekuje na Lovrjencu na prvu ljetnu večer.

Naime, Dubrovnik je ovog mjeseca domaćin jedinstvenom kazališnom festivalu Midsummer Scene koji ga stavlja na kartu prestižnih svjetskih destinacija koje su se priključile proslavi 450 godina od Shakespearovog rođenja.
Kazališna predstava San ljetne noći na tvrđavi Lovrjenac tako je jedno od najljepših uprizorenja jedne od najpoznatijih svjetskih komedija.

Festival Misdummer Scene počinje prvim danom ljeta i smješten je u mladom ljetu, zadnjem tjednu lipnja kao uvertira u glavnu turističku sezonu. Dubrovnik je godinama kulturno i umjetničko središte u ljetnim mjesecima, a ovaj festival je jedna potpuno nova i atraktivna ponuda za sve goste Dubrovnika kao i za same žitelje Grada. Projekt Midsummer Scene pripremljen je pod generalnim pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i TZ Grada Dubrovnika, a u organizaciji Brilliant Events Dubrovnik i Honey-tongued Theatre Productions Ltd. London.

– Imali smo dobar spoj s Brilliant Events pa smo tako organizirali ovaj festival. Prvovobitni oblik predstave bilo je obilježavanje 450 godine Shakespeareovog rođenja, pa se rodila ideja za stvaranjem godišnjeg eventa – kazao je Filip Krenus, jedan od domaćina engleskim glumcima. Uz njega, glumce u Dubrovniku dočekuje i prelijepa hrvatska glumica Csilla Barath Bastaić.

Garry Wright, redatelj predstave, Lovrjenac je vidio tek sa slika. No, njegove impresije zaista su velike.
– Prekrasna pozornica, i naravno prekrasna prilika za režirati upravo ovdje. Zaista sam sretan što se nalazim ovdje, u Dubrovniku, hvala vam na ukazanoj prilici. Jučer nam je stigao dizajn svjetla, tako počinje cijela magija predstave koja se polako pretiče u nevjerojatnu stvarnost. Osjećam se kao u vrijeme starog Hollywooda, a predivna stvar je u tome što kao redatelj imam čast surađivati i s engleskim i s hrvatskim glumcima. Kakva sjajna prilika! Zaista je inspirativno biti u ovako glamuroznom gradu kao što je Dubrovnik, sa ovako stylish produkcijom – kazao je Wright.

– Snovi se ispunjuju sa snovima. Dugo vremena gajili smo ideju festivala na engleskom jeziku, a koji nije u razdoblju kad su i Igre. Nadam se da ćete uživati u snu na Lovrjencu. Grad Dubrovnik želi trajno predsezonsko kazalište na engleskom jeziku i u otvorenim prostorima – kazao je gradonačelnik Andro Vlahušić.
– Drago mi je što razvijamo univerzalni jezik kazališta u Dubrovniku, da grad živi i kad nisu Igre – dodao je gradonačelnik.

U nedavnom obilasku Lovrjenca kao mjesta gdje će uprizoriti Shakespearea, glumci su podijelili svoje dojmove o gradu, pozornici, predstavi…
– Dubrovnik je zaista čaroban. Mnogo smo lijepih stvari čuli o Hrvatskoj, no ovo što smo vidjeli posljednja 24 sata nas je ostavilo bez daha. Lovrjenac je najljepše mjesto na kojem sam imala priliku igrati, osjeti se neka posebna energija koju ćemo zasigurno prenijeti u predstavu! – izjavila je oduševljena Dubrovnikom engleska glumica Victoria Barker.

Ulaznice po cijeni 240, 190 i 140 kn mogu se kupiti online na www.midsummer-scene.com ili u TZ Grada Dubrovnika i Luži, kao i skoro svim dubrovačkim hotelima i agencijama. Shakespearovo djelo San ljetne noći izvodit će se od 21. do 28. lipnja 2014. godine, na jedinstvenoj ambijentalnoj pozornici – dubrovačkoj tvrđavi Lovrjenac i to na izvornom engleskom jeziku.
A donosimo vam i creative team predstave u punom sastavu:

Gary Wright – Director
Filip Krenus (Honey-tongued Theatre Productions) – Artistic Director/Producer
Darija Mikulandra Žanetić and Jelena Maržić (Brilliant Events) – Executive Producers
James Billington – Assistant Director
Unai Telleria-Bolinaga – Costume Designer
Alan Meggs – Choreographer
Dean Kopri – Composer
Rajko Lončarić – Sound Mixer
Luka Štemberger – Video
Phil Emerson – Light Designer
John Drennan – Photographer
Davor Pukljak – Graphic and Web design

 

Pročitajte još

ANDALUZIJSKI DUH I FOLKLOR Ansambl Antiphonus i gitarist Petrit Çeku održali koncert u Dvoru

Dulist

MONODRAMA PREMA PALJETKOVIM PJESMAMA ‘Haiku iz bolnice’ u Tišljarićevoj režiji

Dulist

DONACIJA DPDS-a Znanstvena knjižnica bogatija za primjerak tiskarske djelatnosti Dobrića Dobrićevića

Dulist