Vaše vijesti

Roditelji Postranja traže bolju prometnu povezanost: „Tražimo ono što nam je uzeto!“

libertas novi autobusi 6.6.2022. 5

Vraćanje linije 23 na stari režim čim se za to stvore uvjeti bila je glavna tema sastanka načelnika Općine Župa dubrovačka, Silvija Nardellija, i direktora Libertasa Mekišića, koji se održao u vezi prometovanja kroz Postranje. Najveći problem predstavlja ukidanje linije koja je u 12:45 vozila iz Postranja direktno za Dubrovnik, poznate kao ‘školska popodnevna’. Iako je rješenje predstavljeno kroz modificiranu liniju 23A, koja putnike vodi do državne ceste D8 gdje presjedaju na druge linije, roditelji Postranja odlučno odbacuju taj prijedlog.

Na sastanku roditelja održanom ovog četvrtka, jasno je izraženo nezadovoljstvo trenutačnom situacijom. Roditelji tvrde da je argument kako svi putnici stižu na svoje odredište unatoč manjem komforu lažan. Posebno su zabrinuti zbog djece koja pohađaju školu u popodnevnim smjenama.

„Spojna linija prema civilizaciji je potpuno neadekvatna,“ poručuju roditelji, dodajući kako linija 23A nije dovoljno frekventna i vremenski je loše usklađena. Također, nedostatak direktne povezanosti Postranja s Dubrovnikom ozbiljan je problem za sve veći broj stanovnika.

Iako je problem ‘školske popodnevne’ bio povod za sastanak, roditelji su istaknuli da je širi problem mnogo dublji. Povezanost Postranja s Dubrovnikom ključna je ne samo za školsku djecu, već i za radnu populaciju. Djeca zbog presjedanja moraju napustiti dom najmanje 30 minuta ranije kako bi stigla u školu, a vanškolske aktivnosti postale su žrtva loše prometne povezanosti.

Roditelji predlažu hitno uvođenje mini-busa koji bi redovito vozio do Srebrenog, gdje bi djeca mogla lakše presjedati na druge linije, kao i vraćanje subotnje linije za Postranje kako bi djeca mogla pohađati treninge i praksu, dok roditelji rade.

Banner 300x250 DU 1

„Tražimo ono što nam je uzeto!“ poručuju roditelji, dodajući kako većina njih radi u Dubrovniku, djeca pohađaju školu i izvanškolske aktivnosti, a loša povezanost otežava svakodnevni život. Također su izrazili sumnju u tvrdnje o privremenom mirovanju linija, pitajući se što vozač linije 23A radi do 23 sata ako je zadnji autobus iz grada u 20:20.

U Postranju živi gotovo 57 srednjoškolaca, a ukupna populacija broji 722 stanovnika, prema popisu iz 2021. godine. Unatoč demografskom rastu, Postranje se suočava s gotovo trideset godina unazad u pogledu povezanosti.

Roditelji zaključuju: „Ako nam pobjegne autobus, drugi će doći – sutradan!“

Pročitajte još

[FOTO] ĐIR S ANOM MLJEĆKOM ‘Hvala vam za službu’

Dulist

[FOTO] Đir s Anom Mljećkom!

Dulist

[KOMENTAR] Franković: ‘Vrijeme je za zaokret u turizmu i da kažemo ‘dosta‘ povećanju brojki, Dubrovnik je tu primjer upravljanja‘

Dulist