Grad

RIXOS SE OGLASIO: Nismo mi zabranili dolazak domaćim ljudima, mogu na stijene!

legaz

Nakon jučerašnje drame koja se odigrala na Libertasu, na redakcijske mailove Uprava hotela poslala je danas priopćenje u kojem iskazuju ono što oni vide kao svoju stranu priče.

”Hotel Rixos Libertas Dubrovnik je ovlaštenik koncesije na pomorskom dobru od 01. rujna 2013. godine koju je ishodovao na zakonit i transparentan način. Navedena koncesija sastoji se od dva ugovora i dva područja – morskog i kopnenog na kojem se nalazi terasa, bazeni i područje wellnessa koje je Hotel prethodno izgradio na temelju dozvola za gradnju i za koje ima valjanu uporabnu dozvolu. Navedena područja terase i bazena služe za obavljanje djelatnosti Hotela i pružanja usluga gostima što Rixos Libertas Dubrovnik želi raditi na razini koja odražava standarde i kvalitetu hotela najviše kategorije. Za navedene koncesije Rixos Libertas uredno plaća godišnju naknadu koja s varijabilnim dijelom može dosegnuti i do 800.000 kuna”, poručuju iz hotela te dalje nastavljaju:

”Gdin. Igor Legaz je za vrijeme provođenja natječaja, u ljeto 2013. pred samim gostima samovoljno i nezakonito sagradio pristupne skaline koje su korištene za neovlašten pristup nekolicini fizičkih osoba terasi hotela. Posebno naglašavamo kako je izgradnja istih izvršena bez bilo kakve dozvole ili rješenja Građevinske inspekcije ili Lučke kapetanije. Iste su korištene za ometanje rada zaposlenika Hotela kao i za ometanje gostiju. Kome to služi i zašto? Hotel je prijavio tu bespravnu gradnju na području pomorskog dobra. Na teren je izišla policija kao i Lučka kapetanija i Građevinska inspekcija. Jednoglasno je utvrđeno da navedenim skalinima nikako nije tu mjesto te da ih je potrebno srušiti. Isto nikada nije napravljeno. Postavlja se pitanje zašto se stalno i bespogovorno tolerira samovolja i protuzakonito ponašanje pojedinaca?”, poručuju iz Rixosa te očigledno zaboravljaju kako su isti skalini sagrađeni nakon što je hotel bespravno sagradio zid kojim je blokirao prolaz domaćim ljudima. Za isti zid imaju nalog za uklanjanje već četiri godine, ali ništa po tom pitanju nisu napravili ni oni, ni nadležne institucije.

”Rixos Libertas ničim nije ograničio neometan pristup na velikim dijelom pomorskog dobra koji je pod koncesijom, uključujući stjenoviti dio obale kojem je pristup uvijek bio i ostat će slobodan. Hotel je jedino želio pravno regulirati područje terase i bazena ispred Hotela i osigurati neometan i kvalitetan rad i promociju turizima. Namjera stavljanja navedenog područja pod koncesiju nikada nije bila spriječiti dolazak domaćeg stanovništva. Namjera je bila isključivo stvaranje preduvjeta za pružanjem što kvalitetnije usluge gostima i onemogućiti ružne scene u kojima grupa ljudi narušava turističku sliku Dubrovnika i onemogućava ljude u obavljanju svog posla”, tvrde iz hotela, očigledno aludirajući valjda na društva koja idu na kupanje?

”Obveza je ovlaštenika koncesije ponašati se pažnjom dobrog gospodarstvenika te održavati i štititi pomorsko dobro, a nezakonita gradnja skalina je u izravnoj vezi s ugrožavanjem istog zbog bespravne gradnje. S obzirom da se zloupotreba nezakonito izgrađenih skalina nastavila, nadležna tijela nisu poduzimala nikakve radnje, a početak turističke sezone se približio, odlučeno je da će se navedene skaline srušiti kao oblik samopomoći i kako bi se poštivale odredbe Ugovora vezane uz kontrolu korištenja pomorskog dobra te spriječila neovlaštena uporaba navedenih skalina”, kažu iz Uprave hotela, ponovno vrlo zgodno zaboravljajući na bespravni zid koji su podignuli u pokušaju da privatiziraju pomorsko dobro.

”Kao koncesionar, Hotel je dužan brinuti se o sigurnosti kupača i posjetitelja kao i o tome da se ne ometa javni red i mir. Pravila kućnog reda napisana su i implementirana s ciljem da se što bolje informira posjetitelje o pravilima ponašanja i izbjegnu bilo kakvi nesporazumi ili nesreće”, poručuju iz Rixosa te dalje zaključuju kako će uputiti poziv svim nadležnim za javnu raspravu oko rješavanja problema koja su nastala oko pitanja koncesija na pomorskom dobru.

Pročitajte još

IZGRADNJA STANOVA U SOLITUDU Franković: Čekamo Program Vlade

Dulist

PLOČA JE UDARENA! Franković i Potrebica obišli radove hangara VK Neptun

Dulist

OBAVIJEST HEP-A Gornji Kono u srijedu bez struje

Dulist