Grad

RIBARI TRAŽE DIJALOG OKO UPU-A SUĐURAĐ ‘Budućnost naših obitelji ugrožena je planiranom betonizacijom uvale’

sudjuradj Dubrovackimuzeji foto 160920
DCIM102MEDIADJI_0473.JPG

Prijedlog Urbanističkog plana uređenja Suđurđa zabrinuo je i profesionalne ribare s otoka Šipana, koji su se još sredinom veljače obratili Hrvatskoj Obrtničkoj Komori Dubrovačko-neretvanske županije, odnosno gradonačelniku Matu Frankoviću.

Kako navode u pismu upućenom Komori, Gradu, ali i ministarstvima, novi UPU-Suđurađ iz studenog 2020. predviđa neprimjerenu betonizaciju uvale, uništavanje zadnjih ostalih prirodnih plaža i dviju ribarskih ‘posta’ objavljenih na karti Ministarstva poljoprivrede, Uprave ribarstva, te izgradnju marine u svrhu sezonskog nautičkog turizma, a nezaštićenu od intenzivnih vjetrova.
-Prema našim saznanjima, ovaj projekt za izgradnju marine ne uzima u obzir ograničenja kapaciteta malog povijesnog mjesta Suđurađ. Također, projekt ne sadrži analizu kapaciteta i karakteristika prometa u maloj uvali, kao i ekoloških posljedica čime ugrožava dobrobit i budućnost lokalne zajednice na Suđurđu i na otoku Šipanu. Ulov šipanskih ribara je oduvijek bio prepoznat kao bitan dio lokalne gastronomije izuzetno visoke kvalitete na lokalnom tržištu. Još uvijek najveći dio riblje ponude na ribarnici u gradu Dubrovnik je zastupljen ulovom šipanskih ribara – navode šipanski ribari. Dodaju kako ni oni, a ni ostali mještani nisu bili uključeni u proces planiranja uređenja uvale Suđurađ.
– Projekt nije bio predstavljen i obrazložen. Grafički prikaz je bio dostupan u gradu Dubrovniku, a ne u mjestu Suđurađ, dok je javna rasprava održana u gradu Dubrovniku u uvjetima pandemije. Iz svega navedenog izgledno je da se promjene planiraju pod pritiskom privatnih investicijskih interesa bez uzimanja u obzir potreba stanovništva ili mogućih utjecaja na okoliš i na povijesno-kulturnu baštinu.
Zato se mi potpisnici ovog pisma, kao i naše obitelji, opravdano osjećamo ugroženi. Naša prava na rad, opstanak i na održivi razvoj su ugrožena planiranim premještanjem ribarskih plovila izvan mjesta Suđurađ i izvan zaštićene uvale, kao i ukidanjem dviju ribolovnih “posta”. Očuvanje obiteljskih tradicija koje stoljećima prenosimo iz generacije u generaciju, te budućnost naših obitelji su izravno ugroženi predviđenim promjenama betonizacije uvale. Također, ugrožen je i održivi razvoj mnogih grana lokalnog gospodarstva kao što su ribolov, turizam, ugostiteljstvo i sl.. – navode dalje u pismu.
Iznijeli su i zahtjev da se u skladu sa zakonskim propisima trenutačni prijedlog za UPU-Suđurađ revidira, tako da planirane promjene zajamče opstanak njihov ribarske zajednice uz osiguranje korištenja adekvatnih zaštićenih vezova za ribarska plovila, kao i stvaranje uvjeta za rad i za odlaganje ribarskih mreža u uvali Suđurađ.
Krajem veljače dobili su i odgovor gradonačelnika koji je u istome naveo kako Grad Dubrovnik neće usvojiti UPU Suđurađ dok se ne postigne što veći mogući konsenzus samih mještana. Najavio je i kako će se vrlo vjerojatno u skoro vrijeme organizirati zbor građana koje će pozvati da se izjasne glasovanjem o samom UPU Suđurađ.
No, ribari smatraju kako prijedlog UPU-a Suđurađ zahtjeva detaljnu analizu, raspravu i dijalog s ribarima i mještanima, što glasovanje zbora građana, boje se, ne može obuhvatiti.
-Otvoreni smo za suradnju i želimo pomoći nadležnim službama Grada Dubrovnika u izradu konačnog plana koji će zajamčiti poboljšavanje uvjeta za rad ribarima sa Šipana, ali i očuvanje okoliša i povijesno-kulturne baštine otoka Šipana, te stvaranje kvalitetne ponude u smjeru održivog razvoja i turizma – zaključuju.
Podršku su im dali predsjednik HOK DNŽ Ante Jakić i predsjednik Ceha za ribarstvo i marikulturu Mato Oberan.

Pročitajte još

BURA DOBRO RASHLADILA MORE Sa rekordnih 30 temperatura ‘pala’ ispod 22 Celzijeva stupnja

Dulist

Marin Murati: U Šipanskoj luci nam je gore nego ste napisali! Grad nas ignorira!

Dulist

Crveni križ postaje član platforme s besplatnim psihosocijalnim savjetovanjem

Dulist