Zanimljivosti

[REZULTATI BAROMETRA] Jeste li vi među onima koji vjeruju EU?

Europska unija (Shutterstock Images LLC)

Rezultati standardnog ljetnog istraživanja Eurobarometra 2022. pokazuju kako negativna percepcija gospodarstva i strah od inflacije nisu narušili potporu i povjerenje građanki i građana u EU. Velika ih većina podupire ulaganja Unije u obnovljive izvore energije te mjere za smanjenje ovisnosti o uvozu energije iz Rusije. Pozitivan doživljaj eura veći je nego ikad, no Europljani sve su više zabrinuti zbog gospodarske situacije u svojim državama i EU-u, navode u priopćenjima Europe Directa.

Opći dojam o EU-u

Istraživanje Eurobarometra provedeno u lipnju i srpnju 2022. pokazuje da je 65 % Europljana optimistično o budućnosti EU-a, što je povećanje od tri boda u usporedbi sa sličnim istraživanjem provedenim u siječnju i veljači, prije ruske agresije na Ukrajinu. Pozitivnu predodžbu o EU-u sada ima 47 % (+3 postotna boda) ispitanika, što je najviši udio od jeseni 2009., dok 36 % ispitanika ima neutralno, a 16 % negativno mišljenje o EU-u. Ne samo to: 49 % Europljana ima povjerenje u EU (+2 postotna boda), a 34 % u svoju nacionalnu vladu.

Odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu

Kao i u prethodnim anketama, građanke i građani izražavaju snažnu potporu odgovoru EU-a na rusku ratnu agresiju na Ukrajinu. Kad je riječ o potezima EU-a, najveći stupanj odobravanja prisutan je za humanitarnu pomoć (92 %) i prihvat ukrajinskih izbjeglica u EU-u (90 %). Gospodarske sankcije koje je EU nametnuo ruskoj vladi, poduzećima i pojedincima podupire 78 % građanki i rađana. Gotovo sedam od deset ispitanika (68 %) podržava financiranje opskrbe i isporuke vojne opreme Ukrajini. Većina ispitanika zadovoljna je odgovorom i EU-a (57 %) i svoje nacionalne vlade (55 %).

Energetika i sigurnost opskrbe energijom

Velika većina građanki i građana EU-a slaže se da bi EU trebao ulagati u obnovljive izvore energije (87 %), smanjiti svoju ovisnost o ruskim izvorima energije (86 %), a i da bi skladišta plina u zemljama EU-a trebalo brzo popuniti kako ne bi bilo prekida opskrbe plinom tijekom zime (86 %). Osim toga, 85 % ispitanika smatra da bismo povećanjem energetske učinkovitosti smanjili ovisnost o proizvođačima energije izvan EU-a, a 83 % ispitanika slaže se da bi države članice EU-a trebale zajednički kupovati energiju iz trećih zemalja kako bi se postigla bolja cijena. Na tvrdnje jesu li nedavno poduzeli mjere za smanjenje potrošnje energije ili to planiraju učiniti u bliskoj budućnosti pozitivno je odgovorilo 78 % ispitanika.

Gospodarstvo i zajednička valuta

Udio ispitanika koji imaju pozitivnu percepciju stanja europskog gospodarstva smanjio se za 5 postotnih bodova od početka 2022. i sada iznosi 40 %. Većina ispitanika (51 %, +6 postotnih bodova) smatra da je stanje europskog gospodarstva trenutačno loše. I udio ispitanika koji imaju pozitivan dojam o stanju gospodarstva u vlastitoj zemlji smanjio se za 5 postotnih bodova, na 34 % – pri čemu 64 % smatra stanje gospodarstva u svojoj zemlji lošim (+5 postotnih bodova). Većina ispitanika očekuje da će se u sljedećih 12 mjeseci stanje nacionalnog gospodarstva pogoršati (53 %, +22 postotna boda). Istovremeno, podrška jedinstvenoj valuti euru viša je nego ikada: 8 od 10 ispitanika u europodručju (+3 postotna boda) i 72 % u EU-u (+3 postotna boda) smatra europsku ekonomsku i monetarnu uniju s jedinstvenom valutom eurom pozitivnom.

Više od polovine Europljana (56 %) smatra da NextGenerationEU, najveći paket gospodarskih poticaja EU-a, može biti efikasan odgovor na aktualne gospodarske probleme.

Što najviše brine Europljane?

Glavni razlozi za zabrinutost Europljana odražavaju pesimističan doživljaj stanja u gospodarstvu.

Na nacionalnoj razini i na razini EU-a naglo je porasla zabrinutost zbog inflacije i opskrbe energijom. Ti su razlozi sada na prvom i drugom mjestu. Na pitanje koje su trenutačno najvažnije teme u EU-u više od trećine ispitanika navelo je „rast cijena/inflacije/troškova života” (34 %, što je porast od 10 postotnih bodova u odnosu na veljaču koji je tu temu doveo na prvo mjesto) i „opskrbu energijom” (28 %, porast od 12 postotnih bodova i skok na drugo mjesto s dosadašnjeg sedmog) i „međunarodnu situaciju” (također 28 %).

Rast cijena/inflacije/troškova života također je jedan od glavnih razloga za zabrinutost na nacionalnoj razini za više od polovine ispitanika (54 %, +13 postotnih bodova), a slijede „opskrba energijom” (22 %, +11 postotnih bodova) i „gospodarska situacija” (20 %, +1 postotni bod). To ne iznenađuje jer je više od 6 od 10 ispitanika (62 %) reklo da je rat u Ukrajini imao ozbiljne posljedice na njihove osobne financije.

COVID-19

Građanke i građani i dalje imaju pozitivan dojam o odgovoru na pandemiju u svojoj zemlji i na razini EU-a. Više od pola ispitanika zadovoljno je mjerama koje su njihove vlade i EU (56 %) poduzeli u borbi protiv koronavirusa. Zadovoljstvo odgovorom na razini EU-a i u vlastitoj zemlji poraslo je u 23 države članice. Poraslo je i povjerenje u EU da će u budućnosti donositi dobre odluke u borbi protiv pandemije. S tom se tvrdnjom sada slaže više od 6 od 10 ispitanika (63 %, +3 postotna boda).

Više informacija možete pronaći ovdje.

Pročitajte još

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist

Prugasti dupin uočen na Pelješcu

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1687. Umro vjerski pisac i pjesnik Bernard Đurđević

Dulist