DuList INRecepti Jelice MasterChefice

RECEPTI JELICE MASTERCHEFICE Njezino visočanstvo – popara

jelica boto masterchef

Profesoricu klavira, našu sugrađanku Jelicu Boto, prošle je godine čitava zemlja pratila u najpoznatijem nacionalnom kulinarskom show-u MasterChefu Nove TV. Ostvarila je veliki uspjeh uspjevši ući među top 17 kuhara amatera, od njih 5700 koliko ih se prijavilo. Nova sezona počela je prošli ponedjeljak. Jelica je s uzbuđenjem iščekuje pišući svoju kuharicu, a svaki tjedan će s vama na našem portalu dijeliti svoje recepte. Prvi je, logično, njezina slavna popara koja ju je uvela u avanturu MasterChefa.

-Iako se u davna vremena popara smatrala jelom od pofurenog kruha, bilo u vodi, čaju, mlijeku pa čak i maslinovom ulju, s vremenom se popara prometnula u jedno od najprepoznatljivijih ribljih jela južne Dalmacije. Njezina prva rodica – gregada, tipična je za srednju Dalmaciju, a najpoznatija je ona hvarska, no, primjetne su razlike između nje i popare. Dok se u gregadu stavlja više vrsta ribe pa čak i različitih rakovica, popara je, mogli bismo reći, siromašnija, ali, po meni ukusnija i dokaz da vrhunsko jelo možete napraviti od samo par sastojaka. U početku se popara kuhala od ‘ribe za otpad’ i patata, jer su se dobri komadi prodavali, a danas se ipak pomno bira riba kao glavni sastojak. Dok su najpoznatije popare ona korčulanska koja se kuha na jakoj vatri uz dodatak konserve do one lastovske gdje se sve slaže na hladno i kuha na laganoj vatri, dubrovačka je ipak najzastupljenija. Koju god spremali, jedno je najbitnije – svježa riba!

Još kao mala, čekala bih mamu da se vrati s peskarije i bila presretna kad bi našla penu (morsku mačku).

Znala sam, bit će popara. Iz komina je vonjala da bismo jedva dočekali objed. S vremenom je postala moje omiljeno jelo i tridesetak godina kasnije, nakon poziva za audiciju na najpoznatiji kulinarski show na svijetu – MasterChef, odluka je bila jednostavna – kuhat ću poparu. Nakon nekog vremena počela sam sumnjati je li to previše jednostavno u doba današnjih kreacija vrhunskih chefova, no da sam jelo bila bih popara. Jednostavna, odiše morem i minimalistička je, a opet, neodoljiva. Da mi je netko rekao da će uvaženi žiri reagirati tako da će od popare ostati samo teča u kojoj se kuhala, ne bih mu vjerovala. Ostalo je povijest.

Ušla je u tradiciju i vjerujem da svaki dom ima svoj recept i neku malu tajnu spravljanja popare, a ja sam jedva dočekala podijeliti s vama svoj. Potpuno isti kao i s audicije za koji me svakodnevno pitate. Ne zaboravite, za dobru poparu je najvažnija svježa riba, kvalitetno vino, dobar temeljac, izvrsno maslinovo ulje i puno ljubavi dok je spremate. U kuhinji je mašta neograničena te uvijek možete dodati ono nešto svoje. Igrom do okusa i dobar tek! – opisuje Jelica te otkriva recept i male tajne koje će i vašu poparu učiniti pravom kulinarskom poslasticom.

popara 1 web 1

RECEPT (za 4 osobe):

Sastojci za temeljac:

Glava i ostaci od repa grdobine (u ovom receptu koristim grdobinu pa je iskorištavam cijelu)

2 manje mrkve

1 veća glavica luka

2 – 3 pice česna

1 korijen petrusina

Pola balice petrusina – lista

Komad korijena seleni

2 – 3 cherry pomadorice

Par zrna crnog papra

Maslinovo ulje

Sol

 

Sastojci za poparu:

Očišćeni rep grdobine

2 glavice luka

4 veće patate

3 – 4 pice česna

1 balica petrusina – lista

2 deca bijelog vina

2 deca maslinovog ulja

Desetak cherry pomadorica

Desetak crnih maslina

Ožičica kapara

Sol

Papar

Mali čep osta

popara 2 web

Priprema:

Kupite grdobinu od kilo i po, odvojite glavu od repa i ogulite mu kožu, otkinite peraje (možete zamoliti i ribara da vam ovo napravi). Glavu otkinite na više komada. U jednu teću zagrijte maslinovo ulje te stavite zapržiti komade glave grdobine, ostale ostatke ribe i u grubo nasjeckano povrće. Nemojte se bojati dobro zapržiti sastojke, što ih više pržite uz miješanje dobit ćete intezivniji okus temeljca. Dodajte list petrusina skupa s peteljkama, papar i zalijte vodom toliko da vam pokrije sve sastojke, pustite da zavri, dodajte malo soli i pustite da krčka na laganoj vatri.

Za poparu nasjeckajte luk na sitne kockice, sitno nasjeckajte česan i petrusin. Narežite rep grdobine na kolutove debljine dva i po do tri centa, a patate na 1 cenat. U većoj teći ugrijte maslinovo ulje i stavite žutiti luk. Kad pozlati, dodajte česan i petrusin i zažutite. Maknite s vatre i poslažite patate da pokriju dno teće. Kroz procijedilo, kačicom zalijte temeljcem da vam pokrije patate. Nakon 10 minuta dodajte vino koje ste prethodno malo zagrijali. Neka vino bude kvalitetno. Kuhajte s vinom koje bi vi pili. Ne postoji vino za kuhanje i vino za piće. Kuhajte još 10 minuta i povremeno, po potrebi podlijevajte temeljcem. Ukoliko vam ponestane vode u temeljcu dodajte, ali mora biti vruća. Nakon ovih dvadeset minuta kuhanja, dodajte kolutove grdobine i osto i kuhajte 15 minuta. 5 minuta prije kraja dodajte kapare, pomadorice i masline. Patate posolite i poparite odmah na početku, a isto napravite i s ribom kad je stavite kuhati. Važno je da ne miješate drvenjačom već drmajte teću lijevo desno da se patate ne zalijepe. Konstantno probavajte i dolijevajte temeljac da riba i patate budu pokrivene njime i po ukusu dodajte soli i papra. Kad je popara skuhana, pustite je da počine 10-ak minuta da patate upiju toč. Poslužite i uživajte sa svojima najbližima. Dobar tek!

 

Dodatni savjeti i male tajne:

Poparu nikad ne miješajte da vam se riba i patate ne raspadnu. Drmajte teću lijevo desno. Možete je napraviti i od druge ribe čvrščeg mesa. Temeljac možete napraviti i od sitne ribe od kamena. Prije i poslije probavanja uvijek popijte malo vode jer ćete bolje osjetiti okus jela. Možete poslužiti rustikalno, samo izvadite sve u duboki pjat i zalijte točom. Ako hoćete nekoga impresionirati prezentacijom, izgnječite patate, pomješajte s ribom i napravite okruglice te ih uvaljajte u  sitno nasjeckane crne masline. Ispod okruglica stavite toč.

 

 

 

Pročitajte još

Tanja Matić Jovanović provodi godišnji odmor u rodnom Dubrovniku

Dulist

PIŠE PAVO JANČIĆ ‘Sunčanje na Mjesecu ili kaj je to Jupa?’

Dulist

Jelena Perčin i Ante Gelo zajedno plove na ‘Oliveru’ prema Korčuli

Dulist