Aktualno

REAKCIJE Evo što o ‘rušenju’ Studije utjecaja na okoliš za golf na Srđu misle gradski vijećnici

muratti frankovic kristic

Nakon što je Upravni sud u Splitu donio odluku kojom je ukinuto rješenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode o prihvatljivosti Studije utjecaja na okoliš izgradnje sportsko – rekreacijskog centra s golf igralištem na Srđu, stižu i reakcije.

Evo kako su to prokomenirali gradski vijećnici, ujedno i kandidati za Hrvatski sabor na predstojećim prijevremenim parlamentarnim izborima Maro Kristić, Mato Franković i Olga Muratti.
Kako nam je već ranije rekao Maro Kristić, kandidat Mosta, ovo je velika pobjeda udruga civilnog društva, u prvom redu Inicijative Srđ je naš i Zelene akcije.
-Ovaj štetan i koruptivan projekt su podržavale sve velike političke stranke u Republici Hrvatskoj. Ovim se konačno dokazalo kako je to sve jedna te ista interesna skupina kojoj je javni interes i uređena država zadnje što žele – rekao je on, te dodao kako lista Srđ je Grad jest za investicije, ali ‘ovdje se pokazalo da u ovom projektu nije poštivan zakon od samog početka, vladala je velika pravna nesigurnost i niz nezakonitosti koje su lokalni političari gurali’.
Mato Franković, predsjednik Gradskog vijeća te kandidat HDZ-a za Hrvatski sabor, ističe kako je prema njegovim informacijama Upravni sud donio odluku da se ukida Stduija utjecaja zbog proceduralnih razloga.
-Trebamo u potpunosti poštivati odluku Upravnog suda. Žalosti me činjenica da je Ministarstvo zaštite okoliša, dakle upravo ono Ministarstvo koje bi trebalo utjecati na valjanost i vjerodostojnost studija utjecaja na okoliš, ovim putem, obzirom da im je njihova studija oborena, odnosno procedura, dovelo u pitanje cjelokupan proces kojim se bavilo Ministarstvo zaštite okoliša. To je bilo u vrijeme Mihaela Zmajlovića, ministra u Vladi SDP-a i Kukuriku koalicije.

Apsolutno podržavamo pravu i normalnu, kvalitetnu Sudiju utjecaja na okoliš i siguran sam da će u budućnosti Ministarstvo zaštite okoliša paziti na takve procedure. U ovom slučaju vjerujem da će se ponoviti procedura, da će se ispraviti svi nedostatci koji su uočeni, ali ponavljam ovakva odluka je uvela nesigurnost u sve ono što je radilo Ministarstvo zaštite okoliša pod predsjedanjem Mihaela Zmajlovića jer očito je da su neki drugi imali veći utjecaj na Ministarstvo od same funkcije Ministarstva i činjenice da bi ono trebalo skrbiti o gradu i o projektima u interesu RH, ali na način da štite, a ne da se pogoduje investitorima – smatra Franković.
Olga Muratti, gradska vijećnica i kandidatkinja za Hrvatski sabor HSU-a u trenutku našeg poziva nije bila upoznata s odlukom Upravnog suda.
-Ne mogu komentirati jer nisam vidjela odluku. Presude se trebaju poštivati bez obzira na koga se odnose. Treba vidjeti što to znači i proceduralno i na što se to sve odnosi – rekla nam je kratko Olga Muratti.

Pročitajte još

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist

BIZARNE PRITUŽBE NA MATURI ‘Nisam pročitao djelo, ali dajte mi bod’

Dulist