Politika

RASPRAVA O PRORAČUNU SKRENULA S TEME Ignoriraju li škole vršnjačko nasilje?

gradsko vijece lipanj 2023 4

Vrijeme je najbolji sud. Sve što smo planirali bilo je dobro i kvalitetno te smo prihode ostvarili sukladno planu. Rashode smo smanjili te se vidi višak od 30 milijuna kuna. To ne znači loše planiranje, već planiranje na određenim projektima koji se nisu mogli realizirati – rekao je gradonačelnik Mato Franković objašnjavajući gradskim vijećnicima izvršenje Proračuna za 2022.
Višak prihoda rasporedit će se po pojedinim projektima. SDP je podnio i amandman na raspodjelu viška sredstava te su predložili da se osnovnoškolcima da po 70 eura za kupnju radnih materijala za novu školsku godinu. No, gradonačelnik ga neće prihvatiti. Tijekom rasprave o izvršenju proračuna, skrenula je temu na vršnjačko nasilje u školama koje je zabrinjavajuće. Gradonačelnik je rekao kako se na sastanku s ravnateljicama pričalo upravo o tome te da je pitanje je li došlo do porasta nasilja ili se više o tome govori.
-Dobio sam i ja input roditelja da su škole sklone ignoriranju problema i stavljanju problema pod tepih – rekao je te istaknuo kako stručne službe škola moraju na tome intenzivno raditi. Osim toga, rekao je kako je s ravnateljicama razgovarao i o konzumiranju opijata u školama.
-Ova tema zaslužuje poseban okrugli stol. Trebali bismo iskoristiti vrijeme do jeseni i dogovoriti se što ćemo pokrenuti kako bismo što više utjecali na to da se vršnjačko nasilje događa što manje, a skrenuti i pažnju na opijate – rekao je gradonačelnik.
Olga Murati stala je u obranu škola. Napomenula je kako se ništa neće promijeniti okruglim stolom već se treba ići u zakonske izmjene.
-Vjerujem da je jako teško stručnim službama, ali se često i oni nađu u prilici da se boje prijeći granicu jer ih s druge strane čeka roditelj – rekla je. Nije se složila s izjavom da se u školama zataškava nasilje već smatra da se možda ponekad preko nekog slučaja olako prijeđe.
Vijećnica Katarina Doršner rekla je kako je problem kompleksan te na njemu treba raditi.
Vijećnik Željko Raguž (DUSTRA) rekao je kako nitko ne postavlja pitanje zašto su djeca sve gora.
-Učiteljima su prava smanjena – rekao je. Smatra kako treba vratiti prijašnje ovlasti učiteljima, kojima su srezana krila, dok su se prava djece i roditelja povećala.
-Pune su škole raznih stručnjaka, a djeca nam nikad gora – iznio je Raguž.
Vijećnik Andro Vlahušić vratio se na temu točke dnevnog reda, izvršenje proračuna.
-Nijedna točka dnevnog reda nije bila o prihodima proračuna, već samo o rashodima – rekao je te se osvrnuo na prihod od imovne.
-Do 2010. on je bio 20 milijuna kuna, a s novim prihodima od zidina i Dubrovnik carda prošle godine imali smo 127 milijuna kuna. Jedan kamen mudrosti dao je Gradu enormnu količinu novaca – rekao je dalje Vlahušić.
-To je razlika koja čini Dubrovnik. Ključ svega je u prihodovnoj strani, a ovo su prihodi koji će ostati – dodao je. Smatra kako bi bilo korektno da se državi vrati 30 milijuna kuna iz viška proračunskih sredstava od prošle godine.

Petra Marčinko (Srđ je Grad) dotaknula je programa održavanja čistoće javnih površina.

-S obzirom na nedostatak radnika, ovaj raspored iz 2017. godine trebalo bi drukčije realizirati jer on nije realan – iznijela je. Istaknula je i kako svi vide što se događa s javnim prijevozom usljed ljetnih gužvi te se situacija nije poboljšala. Mrežu treba drukčije organizirati, dodala je između ostalog.

Marka Potrebicu potaknula je njena rasprava, u kojoj je spomenula i gradnju novih parkirališnih mjesta na području Remize.

-Tamo je ogroman prostor tamponiran i asfaltiran, ali nije riješena oborinska odvodnja. Imamo samo jednu rešetku i ne postoji šansa da ona upije svu tu vodu. Imat ćemo tamo slapove – rekao je Potrebica te pitao je li investitor dobio uvjete od Grada Dubrovnika.

Vlahušić se nadovezao s izradnjom parkinga kraj ljetnikovca Skočibuha, čiji je zid razrušen. Istaknuo je kako investitor nema građevinsku dozvolu, nema ni table gradilišta i to nikome ne smeta.

Kroz raspravu Đura Capora ponovno je otvoreno pitanje gužvi u prometu. Gradonačelnik je rekao kako se gužve događaju sporadično, povremeno te da rješavanje tog problema nema veze s projektom Respect the City.

-Vama smeta jer ga niste vi smislili iako sadržava dio ideja gospara Ljuba Nikolića – rekao je te dodao kako je on bio čovjek dijaloga i suradnje za razliku od Capora.

Potrebica je rekao Caporu kako vješto nabaci blato pa onda oni moraju izvući šmrkove za sprati ga.

Maro Kristić pitao je što je sa spomenikom branitelja na Pilama, ali i sa spomenikom za poginulu djecu.

-Oba su u procesima realizacije. Slijedi raspisivanje natječaja za projektno rješenje spomenika poginuloj djeci i to nam je prvo na dnevnom redu. U idućem rebalansu nosit ćemo sredstva za novu Spomen sobu u Sponzi. U pripremi je i spomenik braniteljima – odgovorio je gradonačelnik.

 

 

Pročitajte još

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist

MARO KRISTIĆ I Grad Dubrovnik snosi dio odgovornosti za fijasko s kupalištem u Uvali Sumratin

Dulist

UNUTARSTRANAČKI IZBORI U HDZ-u Plenković ispunio građansku dužnost

Dulist