Grad

Raguž u Uvali Lapad: Je li ovo ‘must see’ i najbolja Plaža na Mediteranu?

zeljko raguz uvala lapad

Nakon što je DuList jučer na naslovnoj stranici objavio stanje u kojem Uvala Lapad dočekuje sezonu, usprkos prošlogodišnjim popoznim najavama koncesionara, konferenciju za novinare na toj plaži sazvao je danas zamjenik gradonačelnika Željko Raguž.
-Dubrovačka javnost nije upoznata s time tko je ovdje nadležan i što se događa. Građani nas svakodnevno pitaju kad će uređenje Uvale, a mi ovdje ne možemo ništa. Svojedobno raspisan natječaj, prvi je pao, a na drugom je dobila tvrtka Mucić d.o.o. koja je za svibanj 2016. godine najavila najbolju plažu na Mediteranu. Najavili su i ulaganje od 100 milijuna kuna te kako će ovo ovdje biti ‘must see’. Ja se pitam je li to ovo ovdje – rekao je Raguž.
Istaknuo je kako je ugovor o koncesjii s Dubrovačko-neretvanskom županijom potpisan u lipnju 2015. godine, samo 15 dana nakon što je ta tvrtka prošla postupak predstečajne nagodbe.
-To nije normalno, to je predstečajna nagodba od 380 milijuna kuna. Ta tvrtka je bila u blokadi 32 dana, ali njihov izbor je potkrijepljen ‘zajednicom ponuditelja’. Koncesionar je dosada uplatio milijun kuna, a mora usplatiti još 600 tisuća kuna. Što se događa kada ovo sve skupa padne na Upravnom sudu kad će Županija morati vratiti tih milijun kuna plus kamate od 14 posto – pita se Raguž.
Raguž je rekao i kako je početna cijena za koncesiju na Banjama bila 250 tisuća, dok je u Uvali Lapad ta cijena bila 980 tisuća.
-Može li mi to netko objasniti – retorički je pitao Raguž te dodao kako ne postoji nikakva studija gospodarske opravdanosti, koja je obvezna kada su ovakvi projekti u pitanju.
Rekao je kako je koncesionar u siječnju podnio zahtjev za građevinskom dozvolom, ali kako još ostaje nekoliko otvorenih pitanja poput osiguranja parkirnih mjesta.
Upitan drži li za ovakvo stanje Uvale Lapad odgovornim koncesionara ili Županiju koja je u postupku davanja koncesija bila vezana Zakonom, Raguž je rekao kako treba vidjeti hoće li sve pasti a Upravnom sudu.
-Ništa se ne događa, imamo firmu koja je u blokadi i koja na području Splitske-dalmatinske županije odakle potječu s nikim ne rade – rekao je Raguž.
Podsjećamo, lani je na javnom natječaju pobijedila ponuda triju poslovnih subjekata: Mucić d.o.o., Dubrovački zalasci sunca, te hotel Katarina iz Dugopolja. Nakon osvojenog natječaja predstavljen je projekt redizajna same plaže te je najavljen početak radova nakon kraja sezone uz ulaganja od skoro 100 milijuna kuna. Ta sezona je završila i na vratima je nova a prostor je nikad zapušteniji.Od odbačenog krupnog otpada do zapuštenog raslinja, plaža i prostor iznad nje izgledaju kao da ih nitko nije ni pogledao, a kamoli održavao ili počeo izgradnju novih objekata.

Pročitajte još

[FOTO] U SURADNJI S DOMOUPRAVOM Energetski obnovljena zgrada u Lapadu!

Dulist

Raspisan je javni natječaj za zakup 15 garažnih mjesta u Mokošici!

Dulist

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist