Aktualno

RADIONICE ZA RODITELJE O OVISNOSTI Djeca nam počinju piti i pušiti u osnovnoj školi

Silva Povse Capurso doktorirala

Ovisnosti i to naročito među mladima i na našem su području sve veći problem, kojeg smo na žalost skloni gurati pod tepih. Nemali će broj roditelja na dobronamjerno upozorenje promisliti i reći: ‘Ma nije moj! Ne bi nema šanse!’ Kad se suoče s problemom na žalost nerijetko zna biti kasno. I zato, a i ako ste kojim slučajem već u problemu i teško se s njime nosite, što je više nego logično, preporučamo poći na radionice namijenjene roditeljima koje vodi dr.sc. Silva Capurso. Održat će se u nedjelju 1. listopada u Crkvi sv. Mihajla. Za roditelje djece do 5. razreda osnovne škole nakon svete mise u 11.30 sati, a za roditelje djece od 5. razreda osnovne škole i srednjoškolaca poslije svete mise u 18 sati.
-Prema znanstvenim istraživanjima mladi počinju piti s 11, a u rjeđim slučajevima i s devet godina. Posljednje istraživanje koje smo proveli za Dubrovačko-neretvansku županiju pokazalo je da je do 16 godine, oko 90 posto učenika već kušalo neko alkoholno piće. Učenici počinju s pivom, a učenice sa žestokim pićima. Iz prakse znamo da kada je riječ o mlađim učenicima problemi počinju već ispred škola s energetskim pićima koja su im dostupna bez ograničenja. U osnovnoj školi počinju i s pušenjem viip cigareta za vrijeme školskog odmora, što posebno zabrinjava. Zbog toga ćemo održati dva predavanja – za roditelje prvopričesnika kada će biti riječi o utjecaju obitelji na zdrav rast i razvoj mladih s osvrtom na energetska pića i pušenje, a reći ćemo nešto i o alkoholu, dok će drugo predavanje biti namijenjeno roditeljima srednjoškolaca čija su djeca krizmanici. Na tom predavanju upozorit ćemo roditelje na sve vrste droga, činjenicu da mladi prema zakonu smiju izlazi do 23 sata kada govorimo o djeci do 16 godina, te roditeljske stilove i utjecaj vršnjaka u razdoblju adolescencije – rekla nam je voditeljica radionica Silva Capurso, doktorica edukacijsko-rehabilitacijskih znanosti, te savjetnica za multidisciplinarnu, intersektorsku i međunarodnu suradnju u Poliklinici za zaštitu mentalnog zdravlja djece u Općoj bolnici Dubrovnik.
Capurso se ovom tematikom dugo i studiozno bavila, te joj je čak tema doktorskog rada bila ‘Percepciju reklama za pivo i Teorija planiranog ponašanja u objašnjenju pojave pijenja u adolescenata’.

radionice1

Pročitajte još

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist

DINNER IN THE SKY Nezaboravno iskustvo dolazi u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist