Kultura

“Putovima svetoga Vlaha”

IMG 4797

Mnogobrojni posjetitelji Kazališta Marina Držića sinoć su imali priliku prisustvovati otvorenju izložbe „Putovima svetoga Vlaha“, koju je otvorio dubrovački biskup Mate Uzinić.

Izložba je nastala u suradnji Europskog doma Dubrovnik, Dubrovačkom biskupijom i udrugom Festa Dubrovnik, a predmete s izložbe ustupio i darovao je Celeb Ives Bach. Tijekom petnaestogodišnjeg istraživanja o sv. Vlahu Caleb Bach kupio je ili dobio na poklon mnoštvo knjiga, fotografija i predmeta koji svjedoče o globalnoj popularnosti sv. Vlaha.

– Mi smo ovdje predstavili samo dio predmeta i to onaj koji je zanimljiv najširoj publici, dakle ono što je šareno, fotografije, posteri čak i vinski čep sv. Vlaha, različite knjige. Ostatak predmeta koji nije ovdje izložen nadam se da će uskoro ugledati svjetlo dana – kazala je Adriana Kremenjaš-Daničić iz Europskog doma Dubrovnik.

Na otvorenju izložbe dubrovački biskup Mate Uzinić naglasio je kako su stvoreni preduvjeti za otvaranje Međunarodnog istraživačkog centra svetoga Vlaha u kojem će domaći i inozemni stručnjaci, posebice povjesničari umjetnosti i ostale stručne osobe moći istraživati različite aspekte štovanja dubrovačkog parca diljem svijeta.

– On je svetac ekumenizma, zar nije znakovito da je sveti Vlaho povezao Tursku sa Dubrovnikom, 2010. godine ovdje u Dubrovniku došao je izaslanik cilicijskog Katolikosa Armenskoga da bi ga uveličao i ispred crkve svetoga Vlaha progovorio armenijskim jezikom. To je ekumenizam svetoga Vlaha – kazala je Maja Nodari koja je i postavila izložbu.

Izložba „Putovima svetoga Vlaha bit će otvorena do 4. veljače svaki dan od 10 do 12 i od 16 do 19 sati u Kazalištu Marina Držića.

Pročitajte još

[FOTO] Predstavljena nova izdanja knjiga Nelle Lonza, Vesne Miović i Barbare Đurasović

Dulist

U ČETVRTAK Predstavljanje publikacije Maje Nodari ‘Baština u knjizi’ u atriju palače Sponza

Dulist

EMOTIVAN KONCERT IBRICE JUSIĆA Suze, smijeh, šansone i sjećanje na Luka Paljetka

Dulist