Grad

[PRVIH ŠEST MJESECI 2023.] Žičara prevezla 30 posto više putnika nego lani

zicara635

Iza nas je prva polovica 2023., godine u kojoj je proglašen kraj pandemije koronavirusa, a sezona je krenula bez ikakvih mjera i zabrana, onih epidemi­oloških. Neki zasad ‘trljaju’ ruke, a neki izražavaju nezadovoljstvo dosadašnjim rezultatima. Ipak, iz Turističke zajed­nice grada Dubrovnika ističu kako smo zabilježili ‘izvrsne turističke rezultate u prvih šest mjeseci’. Nas je zanimalo koliko su posjetitelja, u dosadašnjih pola godine, zabilježile tri glavne ‘atrakcije’ u Dubrovniku – gradske zidine, Lokrum i žičara. Podsjetit ćemo kako smo početkom godine pisali kako će doći do ‘laganih’ povećanja cijena ulaznica navedenih ‘atrakcija’. To se odvijalo usporedno s uvođenjem eura kao službene valute u Republici Hrvat­skoj kada su brojni ‘zaokruživali’ cijene.

U prvih šest mjeseci 2023. godine Žičara Dubrovnik ukupno je prevezla 141 tisuću osoba što čini 30 posto više putnika u odnosu na prvo polugodište 2022. godine, naglašavaju u odgovoru iz tvrtke Excelsa nekretnine. Ove su godine prevezli 3,15 puta više putnika, nego u prvih šest mjeseci 2019. jer je dio proljeća navedene godine žičara bila zatvorena, kako ističu.

— Najviši broj posjetitelja u prvih šest mjeseci 2023. godine zabilježen je 30. lipnja. Najviše posjetitelja tijekom čitave 2022. godine bilo je tijekom kolo­voza te je 8. kolovoza 2022. bio dan s najviše posjetitelja. Tijekom 2019. također je kolovoz bio najposjećeniji mjesec, dok je dan s najviše posjetitelja bio 2. srpnja – ističu.

U ovoj sezoni cijena jednosmjerne ulaznice za djecu iznosi 4 eura, dvo­smjerna za djecu iznosi 7 eura, jedno­smjerna ulaznica za odrasle 15 eura i cijena dvosmjerne ulaznice za odrasle iznosi 27 eura. Za djecu do 4 godine starosti prijevoz žičarom je gratis. Inače, cijena najprodavanije ulaznice – dvosmjerne ulaznice za odrasle tije­kom 2020. godine iznosila je 21,23 eura, dok je cijena iste ulaznice 2021. godine iznosila 22,56 eura, navode u odgo­voru. Cijena navedene ulaznice u 2022. godini iznosila je 26,54 eura (200 kuna).

— Zadovoljni smo dosadašnjim bro­jem prevezenih osoba žičarom u prvih šest mjeseci koji je u skladu s turistič­kim kretanjima u Dubrovniku. Veliki broj kišnih dana, grmljavina i jak južni vjetar tijekom svibnja onemogućio nam je rad određenim danima što je također utjecalo na broj prevezenih putnika – istaknuli su u odgovoru, no nisu nam naveli svoje prihode za prvu polovicu godine

Pročitajte još

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

GRAD POZIVA Ispunite anketu i doprinesite planiranju zelene urbane obnove!

Dulist

ZAHVALNICE ZA VJERNOST Francuska obitelji Cailliot 20 godina ljetuje u obitelji Njirić u Zatonu

Dulist