Kultura

Prva premijera Kazališta Marina Držića je ‘Nora ili kuća lutaka’

kmd predstava

Kazalište Marina Držića otvara sezonu s reprizama dvije popularne predstave, Orašarom 9. rujna u 19 sati i Krijesnicama 10. rujna u 20 sati. Već 17. rujna očekuje nas interaktivna gostujuća plesna predstava ‘Urban Creatures’ prema konceptu koreografa Sebastiana Matthiasa i dubrovačke dramaturginje Mile Pavićević.

Na samome kraju mjeseca plesni studio DuPoint odigrat će 7., 9. i 11. studenog duple jutarnje izvedbe plesne bajke Zvjerotica i lijep.

Datum 30. rujna teatar će posvetiti Miri Muhoberac, književnoj i kazališnoj kritičarki te dramaturginji koja je obnašala dužnost ravnateljice KMD-a u razdoblju od 2002. do 2004. godine. Njoj u čast otvorit će se izložba “Homo teatralis: Mira Mićo Muhoberac i Kazalište Marina Držića”. Istog dana bit će održani Razgovori o kazalištu s profesoricom Vesnom Muhoberac koji će moderirati književnica Staša Aras, a potom će se odigrati i predstava Sinjorina Estera u režiji Lee Anastazije Fleger prema tekstu Matka Sršena.

Prva premijera u kazališnoj sezoni 2022. / 23. je Nora ili Kuća lutaka autora Henrika Ibsena u adaptaciji Antonele Tošić te režiji Paola Tišljarića. Predstava spaja hrvatski kazališni istok i jug u koprodukciji s gradskim kazalištem Joza Ivakić iz Vinkovaca. Datum pretpremijere je 6. listopada, a premijera je 7. listopada.

15. listopada u još jednom izdanju iz ciklusa Razgovori o kazalištu, na Velikoj Sceni gostovat će jedna od najzanimiljivijih spisateljica i pjesnikinja mlađe generacije, Monika Herceg! 27. listopada odigrat će se druga premijera u sezoni, Stolice Eugena Ionesca u režiji Darija Harjačeka.

11. studenoga Dubrovniku u goste se vraća HNK Zadar s predstavom Kredit J. Galcerana u režiji Nenni Delmestre a 12. studenog će publika imati priliku ponovno vidjeti komad Hamlet – evidencija zločina jedne monarhije u režiji Livije Pandur, koji je ujedno adaptirala s Tiborom Hrsom Pandurom prema B.M. Koltesu i W. Shakespeareu.

Na reptoar se 18. i 19. studenog vraća i obnovljena predstava Južina u režiji Aleksandra Švabića, koji je ujedno uz Vedranu Klepicu i autor teksta. Prosinac je posvećen djeci, tako će 3. & 4. prosinca zaigrati Bajka o baki Mokoš autorice / redateljice Srđane Šimunović, zatim od 9. do 14. prosinca Zlatno Libro (koprodukcija s DLJI u režiji Helene Petković), a od 17. do 23. prosinca se na Veliku Scenu vraća omiljena bajka – popularni Orašar!

Pročitajte još

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovoljetna Art&Wine radionica

Dulist