Zanimljivosti

Prugasti dupin uočen na Pelješcu

dupin suica00

Prugasti dupin u uvali Žuljana na poluotoku Pelješcu, objavili su na društvenim mrežama Blue World Institutea.

– Zahvaljujući dojavama građana o opažanju jedinke dupina u neposrednoj blizini plaže kraj Žuljane na Pelješcu, danas je naša viška ekipa istraživača izašla na teren. Utvrdili su kako se radi o samotnoj jedinki prugastog dupina (Stenella coeruleoalba).

Riječ je o jedinkama koje se iz nekog razloga izdvoje na neko vrijeme od svoje skupine te u pravilu borave u zaljevima i uvalama u blizini ljudi. Tamo borave neko vrijeme te se u nekom trenu samostalno vrate u otvoreno more i nastave s uobičajenim ponašanjem. Ukoliko stručnjaci procjene da je životinja zdrava i da se može samostalno kretati i disati, ne treba ju pokušavati ‘spasiti’ jer se na taj način samo izlaže velikom stresu i riziku od ozljeda.
Molimo javnost – kupače, voditelje brodica i sve ostale za oprez. Dupina treba ostaviti na miru, ne prilaziti mu i ne pokušavati imati kontakt s njim niti ga pokušavati ‘odvući’ na pučinu.

Zahvaljujemo NP Mljet na logističkoj podršci našim istraživačima te svima koji su nam dojavili pojavljivanje ovog dupina.

Kako bismo mogli nastaviti s našim aktivnostima istraživanja i praćenja dupina u Jadranu, podrži naš rad putem programa usvoji-dupina.org – stoji u Facebook objavi.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1687. Umro vjerski pisac i pjesnik Bernard Đurđević

Dulist

Korisni savjeti veterinarke Sunčice Oštrić: Kako pomoći psima tijekom vrućina!?

Maris Guca

NA DANAŠNJI DAN 1986. Umro povjesničar i arhivist Vinko Foretić

Dulist