Aktualno

PROVJERILI SMO Dokle je stigao projekt Aglomeracije?

upov lapad 6

Potpisivanje ugovorao dodjeli bespovratnih europskih sredstava za projekt Aglomeracije Dubrovnik odvilo se sredinom protekle godine. Odlučili smo provjeriti s Vodovodom u kojoj su fazi projekta vrijednog 880 mili­juna kuna. Dva mjeseca od stavljanja potpisa na ugovor, iz Vodovoda ističu kako su u tijeku završni koraci po pita­nju usklađivanja dokumentacije. Pot­pisivanjem ugovora za projekt, kako naglašavaju, ‘stvoreni su preduvjeti za raspisivanje natječaja’.

— Ali Vodovod je već u pripremnom razdoblju pred potpisivanje pripremao potrebnu dokumentaciju za sve njih – rekli su iz Vodovoda. Tako su, navode dalje, i prije potpisivanja ugovora, od ukupno trinaest tendera, bili raspisaninatječaji za njih četiri, od kojih su dva ugovora koja su se ticala izgradnje pro­čistača pitke vode u Komolcu i nadzora nad tim radovima već i završena (ten­deri 1 i 9).

— Dok je u tijeku realizacija tendera 4 i 11 – izgradnja sustava odvodnje i vodoopskrbe u Mokošici, Štikovici, Malom Zatonu i Orašcu i nadzor nad tim radovima – govore iz Vodovoda.

Početak radova na jesen

Što se tiče ostalih tendera, navode kako je prošlog tjedna objavljeno pret­hodno savjetovanje za tendere 10 i 12. Ti se tenderi odnose na nadzor i uprav­ljanje cjelokupnim projektom. Nave­deno savjetovanje završilo je, ističu, u ponoć 17. veljače. Nakon provedenog prethodnog savjetovanja tenderi idu na provjeru u SAFU (Središnju agen­ciju za financiranje i ugovaranje). SAFU je, podsjetimo, jedno od posredničkih tijela koje ima ulogu provjere izvršenja ugovornih obaveza. Zatim slijedi pro­ces javne nabave.

— Prema dosadašnjim iskustvima, proces odobravanja od strane SAFU-a traje oko mjesec do mjesec i pol dana. Za preostalih sedam tendera u tijeku je izrada dokumentacije o nabavi, a oče­kuje se da će se sve javne nabave biti objavljene kroz travanj i svibanj ove godine. Početak radova po tim tende­rima očekuje se ove jeseni, nakon turi­stičke sezone – navode iz Vodovoda. Podsjetimo, prilikom potpisivanja ugo­vora istaknuto je kako će Aglomeracija trajno riješiti vodoopskrbu i kanaliza­ciju i da će se stati na kraj onečišće­njima mora.

11 tendera

U Vodovodu su Aglomeraciju podijelili na 11 tendera, od kojih je do sada prvi zapravo već neko vrijeme završen jer je bila riječ o pročistaču pitke vode.

— Ostali tenderi su: Izgradnja, rekon­strukcija i sanacija na sustavu javne vodoopskrbe te sanacija na sustavu odvodnje, potom Sanacija na sustavu javne vodoopskrbe, Izgradnja sustava vodoopskrbe i odvodnje u Mokošici, Štikovici, Malom Zatonu i Orašcu, Rekonstrukcija na sustavu javne vodo­opskrbe i sanacija na sustavu odvodnje povijesne jezgre, Projektiranje, izgrad­nja i probni rad Upov-a i postrojenja za sušenje mulja te izgradnja podmor­skog ispusta, Institucionalno jačanje, Oprema za redovito održavanje sustava javne vodoopskrbe i sustava odvodnje, Stručni nadzor za ugovore, Upravljanje projektom te na kraju Informiranje i vidljivost, gdje je riječ o obveznoj stavci pri svakom projektu financiranom nov­cima iz EU fondova – navode iz Vodo­voda. Tu su još, dodaju, i dva tendera za nadzore za ove ranije pokrenute projekte izgradnje pročistača i vodoop­skrbe i odvodnje u Mokošici, Štikovici, Malom Zatonu i Orašcu.

mp

Iz tiskanog izdanja DuLista od 17. veljače 2021.

Pročitajte još

Kaos u Zračnoj luci Split, otkazani svi letovi!

Dulist

Pronađeni Česi nestali na području vrha Sveti Ilija u Orebiću

Dulist

UKLJUČEN HELIKOPTER HRZ-A Češki državljani nestali na području vrha Sveti Ilija u Orebiću

Dulist