Konavoka Kate Bećir nedavno je u Facebook grupi Zavazda Konavle podijelila fantastičan recept za spravljanje bakalara. Prenijet ćemo ga i vama, dragi čitatelji!
-Evo Vam moj recept, provjeren i izvrstan. Bakalar pokišat dan prije nego se kuha. Noć uoči Badnjega dana stavite ga u punu teću vode. Kad provri, kuhajte ga samo 10 minuta. U toj ga teći skupa s vodom u kojoj se kuho ostavite do jutra. Ujutro ga izvadite, cijeloga očistite, bacite što nevalja. Vodu procijedite i u procijeđenu vodu dodajte očišćeni bakalar. Dodajte krompir, dolijte vode i kuhajte dok se krompir skuha. Kad je huhano, sve procijedite, dodajte začine i tresite ga tećom ili mikserom. Ovdje vrijedi ‘začina pro načina’, što znači dosta ulja, dosta česna, puno petrusina i papra. Poklopite i neka stoji u teći par ura. Za mene je ovo najbolji način kuhanja na bijelo – poručila je ova Konavoka.