Aktualno

PROSVJED PODUZETNIKA Lukić: ‘Ovo je trenutak da kažemo kako je dosta!’

07052020 AUTOBUSERI PROSVJED 54

Danas je na Trgu bana Jelačića s početkom u 10 sati prosvjed Udruge Glas poduzetnika protiv ekonomskih mjera koje provodi Civilni stožer Republike Hrvatske. Želja nam je ukazati na netrasparetnost njihovih odluka npr. zbog čega kiosci i pekare mogu prodavati ‘coffie to go’, a kafići ne mogu. Zašto toplice mogu raditi, a teretane ne? Smatramo da im se treba dopustiti rad ili ih se obeštetiti – iznosi za DuList uoči okupljanja poduzetnika u glavnom gradu Hrvatske Vesna Lukić, regionalna koordinatorica udruge za Dubrovačko-neretvansku županiju.

Smatra da je ispravan potez uvođenje ekonomskih mjere prema kojima bi sve ostale profesije koje imaju preko 60 posto pad prometa bile obeštećene sukladno rezultatima u 2019. godini. Onima koji pak nemaju pad prometa od 60 posto, tj. imaju ispod, kaže, treba povećati iznos mjera za očuvanje radnih mjesta koje dobivaju s dvije na četiri tisuće kuna.

– Želimo reći, ne samo mi – članovi udruge za koju se možemo pohvaliti da ih ima 16 tisuća, već svi građani kako je dosta. Ovo se ne odnosi isključivo na poduzetnike, vlasnike obrta i tvrtki u privatnom sektoru, nego su ovim direktno pogođeni naši zaposlenici. Zahvaljujemo državi na mjerama za očuvanje radnih mjesta, ali sa četiri i pol tisuće kuna nitko od nas ne može živjeti. Dovodi nas se u ogromne probleme, a s druge strane čujemo kako je predsjednik HGK, gospodin Luka Burilović izjavio da smo svi mi isti, a nismo. Ovo je trenutak da kažemo kako je dosta! – poručuje Lukić.

Više detalja o akciji poduzetnika, možete saznati na konferenciji za medije koja će se održati točno u 10 sati kod Johann Francka.

Izuzetno je važno da se svi koji dolaze na trg pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera.

– Formirat ćemo jedan red s propisanim razmakom između ljudi te će jedna po jedna osoba moći reći svoju poruku. Također, svi oni koji žele sudjelovati u akciji moraju nositi masku i poštovati propisanu distancu. Molimo i sve one koji će govoriti putem streama da poštuju kulturu dijaloga i lijepog ponašanja. Nećemo dopustiti psovanje i vrijeđanje. Želimo poslati jasnu i izravnu poruku tisuća nezadovoljnih glasova i želimo to učiniti na dostojanstven način – poručuju iz Glasa poduzetnika.

Kao što su već istaknuli, brinu se za zdravlje svih naših sugrađana i poštuju odluke Vlade Republike Hrvatske, čak i kad one, navode, diskriminiraju mnoštvo poduzetnika te njihovih zaposlenika.

– Međutim, voda je svima došla do grla i poduzetnici trebaju da im Vlada RH vrati jedan mali dio od milijardi koje su kroz godine uplatili u hrvatski proračun. Dosta nam je izgovora i lažnih obećanja. Tražimo hitne i adekvatne ekonomske mjere koje će osigurati spas gospodarstva – zaključuju iz udruge.

Pročitajte još

Država će podstanarima plaćati dio stanarine?

Dulist

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na koncertu 4Tenora

Dulist

Frankovićev ‘Za dom spremni’ izazvao reakcije: Gdje je odgovornost?

Dulist