Grad

PROSTORNI PLANOVI Što se sve mijenja na području Solituda?

rasprava solitudo naslovna

Javno izlaganje o Prijedlozima Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Dubrovnika, Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika te Izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja stambenog naselja ‘Solitudo’ održano je ovog petka u Velikoj vijećnici.

Izlaganje je vodila pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika Jelena Lončarić, a prijedloge je izložila je predstavnica stručnog izrađivača Plana – Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije, Barbara Savin.

Izmjene i dopune spomenutih prostorno-planskih dokumenata u objedinjenom postupku su pokrenute radi izmjena planskih rješenja na lokacijama Glavica – Babin Kuk i području stambenog naselja Solitudo, s ciljem stvaranja planskih preduvjeta za realizaciju nekoliko projekata. Riječ je, naime, o Turističko-ugostiteljskoj školi s trodijelnom sportskom dvoranom na Glavici Babin kuka, crkvi s pastoralnim centrom u Solitudu te zoni mješovite namjene za izgradnju stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika prema vlastitom modelu društveno poticane stanogradnje u Solitudu. Uz to, naknadno je Odluka o izradi dopunjena na zahtjev Grada Dubrovnika radi potrebe proširenja planirane zone za izgradnju dječjeg vrtića zbog povećanja kapaciteta u zoni Solitudo kojom prilikom je uključen i zahtjev fizičke osobe za usklađenje Plana s postojećim stanjem, tj. potrebe formiranja čestice za redovitu upotrebu zgrade ozakonjene prema posebnom zakonu.

U raspravu se nije uključio nitko od građana, već gradski vijećnik DUSTRA-e Rikard Rossetti te Miho Katičić iz Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo.

Vijećnik Rossetti osvrnuo se na veliki problem ovog dijela Lapada, a to je promet. Rekao je kako se nedavno od Orsana do Pošte Lapad vozio više od uru vremena.
-Nisam protiv gradnje, dapače, to je vrijedno zemljište i moglo bi se puno više valorzirati, izgraditi veće zgrade s podzemnim garažama. Međutim, ovdje ne vidim drastično povećanje prometnica, a treba na to misliti – rekao je i dodao kako se čim prije treba urediti Lapadska obala, ali kao dvosmjerna prometnica.

-Vidimo što se događa s prometom, ne samo ljeti, jer i zimi imamo zagušenja, a nemamo novih cesta. Sad kad je prilika, kad se ovo radi u Solitudu, treba promišljati o prometnicama. Nisam protiv stanova i protiv gradnje, dapače, to je prekrasna lokacija. Za gradnju sam, ali da se razmišlja o prometu i parkingu – rekao je Rossetti.

Pročelnica Jelena Lončarić istaknula je kako se ovim izmjenama nisu povećavali kapaciteti već se samo napravila preraspodjela.
-Grad Dubrovnik je svjestan problema prometa u ovom dijelu grada i radi se na pronalaženju najboljih rješenja – rekla je Lončarić dodavši kako će se uskoro pokrenuti i izrada prometne studije.
-Već i prije je planirana i nova gradnja na području Babinog kuka i svjesni smo da će se promet na ovom dijelu samo pogoršavati. Ovo su ciljane izmjene prostorno-planske dokumentacije zbog gradskog i županijskog projekta. Radimo na rješavanju tog problema – rekla je pročelnica.

Miha Katičića je pak zanimalo koliki će biti kapacitet novog vrtića koji se u odnosu na postojeći plan ovim izmjenama povećava te što je s atletskom stazom koja je prvotno bila planirana na Glavici Babinog kuka. No, ove se izmjene prostorno-planske dokumentacije ne bave novom lokacijom za atletsku stazu, a novi vrtić imat će kapacitet 120 djece u četiri jasličke i šest vrtićkih skupina, što je ujedno i maksimalno mogući kapacitet na ovoj lokaciji.

Istaknimo i to kako je područje iz važećeg DPU-a stambeno naselje Solitudo, gdje se izmjenama i dopunama planira zona vjerske namjene za izgradnju crkve s pastoralnim centrom, izdvojeno iz područja obuhvata izmjena i dopuna DPU-a te je sukladno GUP-u Grada Dubrovnika, za to područje (nove građevine društvenih djelatnosti) određena obveza provođenja arhitektonsko-urbanističkog natječaja.

Planirane izmjene i dopune odnose se na izmještanje sada planiranog Pastoralnog centra i crkve s lokacije Babin kuk – Glavica na dio područja mješovite zone i dio područja javne zelene površine na području Solitudo kako bi se ostvarili uvjeti za realizaciju Turističko-ugostiteljske škole s trodjelnom sportskom dvoranom. Potom, tu je i preispitivanje privremenog korištenja dijela područja Babin Kuk – Glavica za potrebe atletskog kluba – atletskog stadiona sa svim pratećim sadržajima, izmještanje dijela sada planirane mješovite zone na područje sada planirane zone gospodarske namjene – poslovne, komunalno-servisne na području Solitudo, proširenje zone radi izgradnje dječjeg vrtića većeg kapaciteta od planiranog, preispitivanje važećih parametara za planiranje u navedenim zonama te prilagođavanje novim potrebama i usklađenja s postojećim stanjem i potrebe formiranja čestice za redovitu upotrebu ozakonjene zgrade.

Javni uvid traje do zaključno 27. srpnja 2018. godine svaki radni dan od 9:00 do 15:00 sati u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika, Pred Dvorom 1, Dubrovnik te na mrežnim stranicama Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist