Grad

PROSLAVILI 80. ROĐENDAN ‘Radio Dubrovnik će zauvijek imati svoju frekvenciju u srcima slušatelja’

radio dubrovnik

Radio Dubrovnik ove je subote u Kazalištu Marina Držića proslavio svoj 80. rođendan, a vrijednim novinarima, urednicima, tehničarima čestitali su brojni uzvanici. Proslava rođendana počela je pjesmom ‘Dobro jutro radio’ u izvedbi radijskog benda, a nastavilo se lijepim čestitkama.

-Grad Dubrovnik i Radio Dubrovnik – sinergija Grada, njegovih stanovnika i njihovog radija, sveprisutna je i gotovo opipljiva kroz zajedničku memoriju, uzajamnu povezanost i začudno poistovjećivanje, fenomen je koji traje tako dugi niz godina, čak osam desetljeća. Hrvatski radio, radio postaja Dubrovnik, gotovo oduvijek je najslušaniji radio na jugu Hrvatske, dajući svoj važan prinos svim programskim sastavnicama Hrvatskoga radija. Uz to što je posljednjih nekoliko godina čvrsto zauzeo vodeću poziciju u mjerenjima slušanosti na razini cijele Dubrovačko-neretvanske županije, kada je riječ o lokalnim radijima s ovog područja, Radio Dubrovnik od početka ima svoju vjernu slušateljsku publiku u Gradu čije ime nosi i čiji rast, potencijal, razvoj, napredak, i posebnost bilježi i prati širinom i raznovrsnošću svoje programske sheme, kao i posebnim tematskim emisijama od kojih se neke emitiraju i više desetljeća. Naši istaknuti urednici i novinari vidljivi su i na kulturnoj karti Grada i Hrvatske, i izvan svoje profesionalne novinarske vokacije, svojim biografijama nerijetko su ovjenčani i priznanjima i nagradama te i dalje obogaćuju kulturu življenja ovoga podneblja – istaknula je urednica Radio Dubrovnika Nila Miličić Vukosavić.

nina obuljen nina milicic

Dodala je kako radio prenosi izravno važne događaje i realizira duga medijska praćenja i iskorake, u dosluhu sa suvremenim radijskim praksama, i potvrđenim etabliranim medijskim iskustvima koja mu daju posebnu i drukčiju boju, miris, dah hrvatskoga juga.

-Ostajući uvijek, kako nekada, tako i danas, vjerni, empatijski i dragi suputnik našim slušateljima, u zajedničkom, i ne samo radijskom điru koji traje. Iako je radio medij u kojem se prepoznajemo samo po glasovima i novinarskim i voditeljskim osobnostima, na današnjoj svečanosti, kroz naše songove, fotografije te konačno kroz dokumentarni film o naših 80. godina, prepoznat ćete nas i povezati glasove s licima – naglasila je.

Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb istaknuo je kako je ponosan što je danas u Dubrovniku i što je načelu medijske kuće koja se može pohvaliti ovako velikom obljetnicom.

radio dubrovnik 80 godina 33

-U 80 godina koliko postoji Radio Dubrovnik na globalnom se planu promijenilo puno toga; neki su ratovi završili, neki počeli, stvorene su i nestale neke države, mijenjali su se državnici, čovjek je kročio na Mjesec, a tehnološki napredak strelovit je i ubrzan kao nikad prije. Za sve to vrijeme radio Dubrovnik je bio tu – uvijek isti i pouzdan koji donosio mir, sigurnost i radost. Mnogi se slažu kako je Radio Dubrovnik pravi primjer medija koji promiče tradiciju i kulturnu baštinu svoga grada – hvala svim djelatnicima radija koji su utkali dio života u taj mediji. Radio Dubrovnik će unatoč novim medijskom trendovima zauvijek imati svoju frekvenciju u srcima slušatelja – istaknuo je Šveb.

radio dubrovnik 80 godina 8

Gradonačelnik Mato Franković uputio je čestitke za ovaj veliki jubilej.

-To je iznimno velika obljetnica. Radio Dubrovnik dio je života svakoga stanovnika ovog Grada. Jedan od njegovih simbola, nešto što se podrazumijeva. Kao prijatelj iz djetinjstva koji zauvijek ostane dio životne priče. Kao jedan od prvih regionalnih radijskih programa, danas je važna sastavnica Hrvatskog radija. Unatoč brojnim novim medijima, i dalje ima svoje vjerne slušatelje. Radio nas je kroz godine informirao, podučavao, donosio lokalne teme, pratio inicijative, ali naravno – i zabavljao. I danas je tako, zahvaljujući vrijednim djelatnicima koji iznova stvaraju nove sadržaje za nove generacije koje dolaze. S druge strane, zadržao je neke stare vrijednosti, koje u novim medijima danas više ne nalazimo. Radio je uvijek znao sudjelovati u životu Grada, u životima svojih sugrađana, potencirajući teme koje nisu uvijek prisutne u javnom prostoru, ali su itekako važne za pojedine dijelove našeg društva, ukazujući tako na problematiku koja nije svima vidljiva. Posebno mjesto u programu radija od samih početaka, imale su sve one teme koje su usko vezane za život Grada – poput ‘Pomorske večeri’, ‘Moreplova’, emisije o turizmu koje prate današnjicu života Dubrovnika. Važna je uloga Radio Dubrovnika u promicanju kulture, osobito glazbenog stvaralaštva, ali i dramskog. Radio Dubrovnik je imao i veliki doprinos u Domovinskom ratu, kao važne veze s ostatkom svijeta, ali prvenstveno kao snaga Dubrovčanima da izdrže teško vrijeme napada, razaranja i odsječenosti. Riječi izgovorene u eteru radija, ali i glazba koju su dubrovački umjetnici stvarali u takvim okolnostima, bile su pojedinim trenucima najveća potpora i ohrabrenje braniteljima i sugrađanima u skloništima, glas prkosa i nade – naglasio je gradonačelnik.

Župan Nikola Dobroslavić naglasio je kako se tijekom 80 godina dogodilo puno toga poput ratova i totalitarnih režima. Za vrijeme demokracije, istaknuo je, još je veća odgovornost i sloboda svih medija.

-Oni su iznimno bitni i mislim da možemo reći kako Radio Dubrovnik i cijeli naš servis ispunjavaju ulogu koju mediji moraju imati u demokratskom društvu. Vidimo u našem okruženju kako ima i puno zarobljenih medija, žutila, populizma, ali to su značajke demokracije protiv koji se moramo znati nositi. Radio nisu samo megaherci i uređaji, nego su to ljudi. Hvala svima koji su pridonijeli kvalitetnom radu Radio postaje Dubrovnik. Hvala im što su bodrili naše sugrađane za vrijem rata. Želim da se što prije vrate u vilu na Pilama – rekao je župan.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je kako je riječ o velikoj i važnoj obljetnici.

-Radio Dubrovnik je radio kojeg svi mi koji smo rođeni u Gradu slušamo od djetinjstva. Postao je dijelom naših obiteljskih atmosfera pa i naših života. Osobito smo ponosni na činjenicu da je Radio Dubrovnik prva radio postaja koja je osnovana nakon Radio Zagreba. Desetljećima je pratio život Grada, veselio se njegovima radostima, tugovao na zajedničkim žalostima, skrbio o svakodnevnim društvenim izazovima, brinuo i brine o našoj duhovnoj i materijalnoj baštini. Posebno što je važno, njeguje naš identitet, naš jezik. Radio je medij kojem se od svih medija danas najviše vjeruje, veliku ulogu ima i imao je u vremenu krize.
Danas kad gledamo rat u Ukrajini, sjećamo se svi kolika je uloga Radio Dubrovnika bila u ratu u Dubrovniku, koliko je značio za informiranje, podizanje morala i stvaranje kohezije. Radio je često bio jedini kontakt sa svijetom, a ponekad i sa članovima naših obitelji. Još jedna kriza, kroz koju smo prolazili zadnje dvije godine, pandemija koronavirusa, podsjetila nas je kolika je važna uloga medija i vrijednost točnih informacija. Kao najsnažniji i najbrži kreatori današnjeg mijenja u svijetu, mediji utječu na naše stavove, ponašanja i svjetonazore. Radio se upravo tijekom te nepogode pokazao kao medij kojem se vjerovalo i medij kojem će se sigurno vjerovati i dalje – rekla je Obuljen Koržinek te potom zahvalila svima koji rade u medijima i koji ulažu veliki trud u borbi za istinu, a protiv dezinformacija, ‘svima koji ostaju prisebni u sudaru sa senzacionalističkim, neprovjerenim informacijama, odolijevaju često izazovima brzine, kako bi objektivno prenijeli relevantne i točne informacije’.

-Tu zahvalu upućujem i djelatnicima Radio Dubrovnika. Uz informativni program, djelujete i njegujete te dajete veliku pozornost svim područjima kulture. Objavljujete prigodne nosače zvuka, zahvaljujući kojima su u arhivi sačuvane brojne snimke koncerata, dramskih predstava… Pokrenuli ste vrijedne emisije, iz različitih područja te ste ostali vjerni pratitelji svojih sugrađana. Danas radio i sve sadržaje možemo pratiti na mrežnim stranicama, svojim mobilnim uređajima, tabletima, računalima – tehnologija se radikalno promijenila. Ni mi ne znamo u kojim će se dalje smjerovima razvijati. No, ono što tehnologija nikad neće zamijeniti i što trebamo njegovati kao trajno bogatstvo, upravo je tradicija koju je prije osam desetljeća započeo Radio Dubrovnik, a to je ljudska kreativnost, novinarska profesionalnost i umijeće – zaključila je ministrica.

Na kraju svečanosti prikazan je dokumentarac o osam desteljeća Radio Dubrovnika scenarista i redatelja Vedrana Benića, te snimatelja i montažera Dominika Miljka, a proslava se nastavila i na prigodnom domjenku.

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist