Aktualno

‘Progovorite, šutnja o silovanju guši i čini te bolesnim!’

sliskovic maljak odor

Silovanje i seksualno zlostavljanje nažalost je dio svakodnevice u cijelom svijetu. U vrijeme rata, broj takvih zvjerstava nevjerojatno raste, a počinitelji prečesto izbjegnu lice pravde.

Nažalost, Domovinski rat nije bio iznimka ovog pravila, a upravo stoga se teško može izmjeriti nevjerojatni značaj koji je knjiga ‘Sunčica’, a kasnije i istoimeni film u kojem svoja svjedočanstva iznose žrtve zlostavljanja, imala za Hrvatsku. Povodom nedavnog prikazivanja filma u Dubrovniku DuList je razgovarao s predsjednicom udruge ‘Žene u Domovinskom ratu’ Marijom Slišković, kao i dvije žrtve koje su prošle pakao takvog zlostavljanja. Snježana Maljak i Zoran Odor odlučili su oduzeti moć svojim zlostavljačima i javno progovoriti o svemu što se događalo. Šutnja ih guši, kažu i izaziva bol i bolest, a oni su složni – ne žele biti bolesni.

Zašto je snimljena Sunčica?
Marija Slišković: Prvo je počeo javni govor pisanom riječi, napisana je knjiga ‘Sunčica’ i tada su prvi put žrtve govorile o zlostavljanju. Knjiga je dvojezična jer smo je odmah htjeli pripremiti za međunarodnu zajednicu i prenijeti im taj ratni zločin koji je bio prešućen. Sljedeći korak bio je film i ‘poklopilo’ se da nam se javio naš čovjek iz Houstona Nikola Knez koji je htio napraviti taj film. Ove godine smo u Houstonu dobili i nagradu za njega.

Koliki odjek je imao film?
Film je dosta težak. Riječ je o ispovijedima u kojima 16 žrtava izravno govori, od kojih je 14 žrtava pristalo pričati baš u kameru, otkrivenog lica. Morate znati kako je izrazito teško naći one koji su voljni govoriti na takav način, ali mi smo prije toga imali niz javnih govora po tribinama diljem Hrvatske, a uz potporu UN-a uspjeli smo provesti program psihološke potpore – ‘Ja sam mnogo više od moje traume’. Oni koji su prolazili taj program su se poprilično promijenili i osnažili. U svakom slučaju bitno je osnažiti sve zlostavljane na način da se ne prenosi trauma na drugu generaciju što se događa s osobama koje ne prođu terapiju. Želim istaknuti kako je nedavno u Saboru konačno izglasan Zakon kojim se daje status žrtvama seksualnog nasilja. Ja sam zatražila od predsjednika Sabora da zastupnici pogledaju film prije izglasavanja tog akta kako bi mogli s dostojanstvom raspravljati o Zakonu. Moram priznati da sam bila ugodno iznenađena činjenicom da je film prikazan sat vremena prije rasprave i to u velikoj dvorani. Na taj način svi zastupnici su bili izloženi oku javnosti hoće li doći pogledati film ili ne, kao i naravno na koji će način raspravljati o zakonu.

Cijeli razgovor potražite u tiskanom izdanju DuLista.

Pročitajte još

Požar kod Orebića brzom intervencijom vatrogasaca stavljen pod kontrolu

Dulist

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist

PLANOVI EU Mađarima lokomotive, Slovencima željeznice, nama poboljšanje zaštitne ograde na autocesti

Dulist