Grad

PROBNA VOŽNJA ELEKTRIČNOG MANA Gradonačelnik: ‘Stali smo iza Libertasa i osigurali iste cijene građanima’

libertas elektricni bus man7

Gradski niskopodni autobus od 12 metara, kapaciteta 77 putnika, uskoro bi se mogao voziti ulicama Dubrovnika. Radi se o novom MAN-ovom električnom vozilu čiji je doseg 300 do 350 kilometara dnevno u realnim uvjetima, pojasnio je predstavnik tvrtke Auto Hrvatska Zvonko Gabud svim prisutnima na današnjoj prezentaciji i probnoj vožnji koja je počela iz Komolca. Punjenje ovog MAN-a je prekonoćno, a ovime prijevoz, pa tako i javni gradski prijevoz, ulazi u sasvim novu eru, dodao je.
Direktor JP Libertas Franko Mekišić istaknuo je kako već određeni niz godina traje uvođenje električnih vozila u promet, a Libertas u tome sudjeluje.
– Tako je EU sredstvima već financirano 11 novih autobusa. Dodatnih 18 je u dolasku, kroz narednih 2, 2 i pol mjeseca trebali bi pristići. Dodatni iskorak predstavlja elektrifikacija koja će biti obiman poduhvat, jer osim autobusa samih, bit će potrebno osigurati i punjenje istih. Međutim, kao što se kaže, i najdulji put počinje prvim korakom. Mi smo te prve korake, odnosno određena mjerenja i testiranja, već napravili – istaknuo je Mekišić. Studija je naručena i u izradi, a na njoj radi gradski Odjel za EU fondove. Elektrifikacija je budućnost i Libertas je toga svjestan – naglasio je Mekišić.
– Važan je i simboličan dolazak MAN-a s električnim autobusom u Dubrovnik. Zašto Dubrovnik? Jer je naš grad jedan od gradova koji je predvodnik i po pitanju smart city tehnologija, ali i svakako po pitanju uvođenja električnih vozila u sustav javnog prijevoza. Kako bi isti zaživio i u potpunosti opravdao naša očekivanja, prethodno je bilo potrebno napraviti sve studije i analize, uočiti sve mane koje zasigurno imamo jer takav sustav dosada nije postojao na području grada Dubrovnika, vidjeti s HEP-om što i kako napraviti za osigurati adekvatne punionice i sve ono što je bitno kao osnovni preduvjet za dolazak ovakvog autobusa – naglasio je gradonačelnik Mato Franković tijekom probne vožnje. Prisjetio se i probnih vožnji mini električnih autobusa, istaknuvši kako ‘ništa ne rade napamet’. Električni autobus predstavlja zeleno i održivo, zelenu i održivu budućnost, dodao je.
– Varirajuća cijena goriva nije se odrazila na cijenu javnog gradskog prijevoza. Grad Dubrovnik je svojim proračunskim sredstvima stao iza Libertasa i osigurao da se sugrađani, bez obzira na gotovo dvostruko veću cijenu goriva i dalje voze po istim cijenama. Budući prijevoz sigurno će ovisiti o električnoj energiji, postoje značajne mogućnosti i obnovljivih izvora energije, a istodobno i kreiranje samostalnih izvora proizvedenih u okviru naših vlastitih resursa. Zasigurno možemo postići punu održivost koju u konačnici i želimo postići – istaknuo je Franković.
Odgovarajući na pitanje novinara, još je jednom naglasio kako unatoč poskupljenju goriva, nije došlo do korekcije cijena autobusnih karata, a što je bilo najavljeno.
-Napravili smo krajnji napor da ne dođe do nikakvih promjena cijena. Vidite da se cijeli niz prijevoznika odlučio ili na redukcije ili na povećanje cijena, a mi to nismo napravili. Unutar sebe smo pronašli snagu da naši građani ne osjete taj udar povećanja troškova energenata, a oni su značajno porasli. Cijena goriva prije godinu dana i danas poskupljuje vožnju za duplo, ali smo se restrukturirali, ne da taj trošak ide na uštrb Libertasa nego da ide na teret proračuna Grada – rekao je među ostalim.
Na pitanje jesu li zadani određeni rokovi za nabavu električnih autobusa, rekao je kako oni nisu precizni.
– U procesu smo razrade programa te ćemo kroz njega i ostale programe koje će raspisivati resorno Ministarstvo osigurati potrebne preduvjete s naše strane. U ovom trenutku, mogu reći kako je rok od godine dana – nadalje – dodao je gradonačelnik, još jednom naglasivši kako su osnovni uvjeti – dokumentacija, testiranja… Već osigurani. No, nabava električnih autobusa zahtijeva i potrebnu infrastrukturu, prije svega punionice. Franković je rekao kako su Grad i Libertas spremni za to, no da se ne žele napraviti samo punionice, već ići i korak dalje te energiju osigurati foto naponskim ćelijama.

 

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist