Hrvatska

PROBLEM DILJEM HRVATSKE Nedostaje najmanje 40 pedijatara

bolnica doktor12

Hrvatskoj nedostaje najmanje 40 pedijatara na što je upozorila njihova stručna udruga, nakon što su stotine mališana predškolske dobi u Zadru ostale bez liječnika, donosi HRT. Slična situacija je i u brojnim drugim gradovima, a problem bi mogao buknuti za pet godina kada će gotovo stotinu pedijatara otići u mirovinu. Naime, u 282 pedijatrijske ordinacije u Hrvatskoj, piše HRT, rade liječnice i liječnici u prosjeku stari 55 godina, a u idućih pet godina uvjete za mirovinu steći će njih 94.
– Sisačko moslavačka županija, tu je veliki problem. Dvije, tri ambulante su bez pedijatra odnosno rade umirovljenici, a negdje čak ih ni nemamo. Onda recimo Nova Gradiška nema pedijatra tu fale dva. Nije baš nešto naročito ni sa zagrebačkom županijom – rekla je za HRT Đurđica Španović, predsjednica Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju.

– Imamo jedan dugogodišnji zaostanak u specijalizacijama iz pedijatrije. Zadnje tri godine smo taj broj specijalizacija podigli i sada imamo brojne otvorene natječaje tako da stimuliramo mlade ljude da idu specijalizirati pedijatriju. Neće ići preko noći kao rješenje ali sigurno ugroze neće biti – poručio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Nakon mjeseci čekanja pedijatrijska ambulanta u Mokošici trebala bi otvoriti svoja vrata. Za djecu je ondje 59-godišnja liječnica iz Pule.

– Doktorica i njena obitelj imaju stan na raspolaganju, minimalna plaća je 13.500 kuna s mogućnošću još rada dodatnog u slobodno vrijeme u bolnici i drugim ustanovama – izjavio je ravnatelj doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan.

Pročitajte još

GLUMICA ZRINKA CVITEŠIĆ Ne sjećam se kad mi je netko toliko prirastao srcu kao što je Jele

Ivana Mijić Vulinović

HRT uveo cjelogodišnju pristojbu: Iznajmljivači apartmana nezadovoljni novom odlukom

Dulist

Prvi rast stanovništva u Hrvatskoj nakon desetljeća iseljavanja

Dulist