Aktualno

PROBIJENI ROKOVI ZA GRUŠKU PLACU Neće do dogodine!

placa radovi gruz 8

Kasni se s radovima na rekonstrukciji gruške place! Iako je to i običnom prolazniku kroz Gruž sasvim jasno, kako sada stvari stoje, prodavači se iz Parka Luja Šoletića neće preseliti do – dogodine! Predviđeni rok od 9 mjeseci za rekonstrukciju ‘iscurio’ je 6. studenog. Tada se, naime, trebala ‘presijecati vrpca’ na novouređenoj placi, a kako su radovi zapravo zapeli i tamo stoje u početnoj fazi, zanimali su nas novi rokovi, ali i razlozi zbog kojih se radovi ne odvijaju predviđenom dinamikom. O novim rokovima, ni slova. Nismo dobili niti naznake kada bi placa mogla biti završena, što je ostavilo dovoljno prostora građevinarima s kojima smo razgovarali da iznesu svoje razmišljanje. Kako su nam, njih nekoliko, naveli u neformalnim razgovorima, placa neće biti gotova do, u najboljem slučaju lipnja sljedeće godine, dok dio njih ne dijeli optimizam već rok smještaju u studeni. Naravno, sljedeće godine! Godinu dana od roka kada su radovi zapravo trebali biti završeni. Dolazi loše vrijeme, dolaze kiše, što će sasvim sigurno dodatno usporiti radove. A razlozi kašnjenja? Oni su brojni, a naši sugovornici tvrde, da će ionako precijenjena vrijednost radova na placi, dodatno odletjeti u nebo.

Izvođač okrivljuje projektanta
Inače, izvođač radova, zajednica ponuditelja Magnum Supra i Elektrocentar Petek, za kašnjenje optužuje projektanta Dinka Peračića, koji navodno komplicira i želi mijenjati neke estetske detalje, a problem izgleda predstavlja i specifično slaganje kamenja zbog čega se cijeli posao još nije niti započeo. S druge strane investitor, gradska tvrtka Sanitat kašnjenje pravda problemima na koje se naišlo mjesec dana od početka rekonstrukcije, o čemu su još u ožujku izvijestili dubrovačku javnost. Budući da se krivnja pokušava svaliti na projektanta, kontaktirali smo Dinka Peračića. On ističe kako se svi poslovi koji se trebaju napraviti, obavljaju svojim redoslijedom.

Projektant: Na gradilištu se uvijek prebacuje loptica
—Zašto netko tamo kasni, to nije pitanje za mene. Na gradilištu se uvijek prebacuje loptica, ali mislim da je sve to još uvijek u razumnim rokovima i da je sve u redu. Moj zadatak je praćenje kvalitete izvođenja i da sve bude u skladu s projektom – rekao je kratko projektant Peračić te dodao kako je dosad, zbog svog angažmana, zadovoljan s većinom izvedenih radova, posebno kada su u pitanju bitni elementi kao što je tenda. ‘To ide svojim tijekom’, zaključio je. Zašto se kasni s radovima, pitali smo i investitora.
—Kao što smo na samom početku obavijestili javnost u ožujku ove godine, susreli smo se s problematikom izmještanja postojeće komunalne infrastrukture (izmještanje dijela instalacija fekalne i oborinske odvodnje te problematikom magistralne fekalne kanalizacije) te se odradila reparacija postojećeg sustava vodoopskrbe i odvodnje. Uz navedeno, tijekom arheološkog nadzora gradilišta, pronađeni su i ostaci povijesnih ribnjaka ljetnikovca Gundulić Paladina te je odrađena konzervacija nalaza. Također, konstruktivno su sanirani postojeći objekti na koje se naslanja nosiva konstrukcija, a čija statika je bila narušena, što se utvrdilo otklanjanjem postojeće žbuke i otvora. Iz navedenih razloga bilo je za očekivati određeni prolongat radova, no istovremeno otvarani su radovi na drugim pozicijama gradilišta kako bi se taj rok skratio – ističu iz Sanitata na čijem je čelu direktorica Klaudia Barčot.

Što se trenutno radi
Trenutno se na gradilištu, objašnjavaju dalje, ispituje uzorni profil nosive čelične konstrukcije tendi te će po konačnoj potvrdi tehničke ispravnosti, početi izrada punog profila nosivih tendi i njihova montaža. Ovdje svakako treba podsjetiti kako ta čuvena tenda, jedinstvena u Europi košta više od 800 tisuća eura. O tome je, ali i o cijelom projektu u više navrata govorio i gradski vijećnik Maro Kristić.
— U interesu prodavača i naših sugrađana koji rado posjećuju placu, a za koje mi se čini da su u ovom slučaju u drugom planu, želim da radovi budu okončani sa što manjim kašnjenjem te se nadam da će tenda od milijun eura izdržati sve buduće nalete vjetra i na žalost sve češće vremenske ekstreme, a vrijeme koje je pred nama će otkriti zbog čega je projekt uređenja place ovoliko koštao, kome je bio primarno namijenjen i tko će od njega imati najviše koristi? – isticao je u kolovozu ove godine gradski vijećnik.

Konačnu cijenu znat ćemo po završetku radova
Iako nam iz Sanitata nisu željeli otkriti novi rok za završetak radova, napominju kako se nakon završetka iskopa i zemljanih radova, izvođenja nosivih stupova konstrukcije čeličnih tendi te konstruktivne sanacije postojećih objekata u istima trenutno odvijaju obrtnički radovi.
—Nakon tehničke potvrde ispravnosti uzornog profila kreće izrada preostalih profila te njihova doprema i ugradnja, postavljanje kamenih obloga tržnice i uređenje trga te doprema opreme za rad tržnice – objašnjava investitor te naglašava kako će se konačna cijena rekonstrukcije utvrditi po završetku radova i obračunu konačne situacije. Dakle, još uvijek se ne zna koliko će iznositi konačna cijena. Ona početna je bila vrtoglavih 18,5 milijuna kuna, odnosno 2,45 milijuna eura. • AFR/BĐ

Pročitajte još

VELIKI INTERES GRAĐANA U tjedan dana provjereno preko 120 tisuća računa

Dulist

[FOTO] TKO SE GLISIRA I VOZI BEZ DOZVOLE Evo kako nam je bilo s Lučkom kapetanijom u akciji

Maris Guca

Devet besplatnih radionica kroz u CDMO Dubrovnik

Dulist