Jednostavne biskvitne tortice s voćem i ukusnom kremom od gustina i slatkog vrhnja. Ne zahtijevaju puno vremena, a osim što su ukusne jako su lijepe i dekorativne.
- 2 jaja
- 80 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 ml ulja
- 100 ml mlijeka
- 1 punija žličica praška za pecivo
- 140 g glatkog brašna
- 100 g šumskog voća
- 200 ml slatkog vrhnja
- 5 žlica mlijeka
- 20 g gustina
- 2 vanilin šećera
Priprema
Jaja i šećer izmutite pjenjačom pa dodajte ulje i mlijeko.
Brašno i prašak za pecivo prosijte pa dodajte u tekuću smjesu. Pjenjačom kratko sjedinite sve sastojke, a na kraju umiješajte šumsko voće, svježe ili zaleđeno. Umjesto šumskog voća možete koristiti i maline, breskve, marelice i sl. Pripremljenu smjesu ravnomjerno rasporedite u Zenker kalupe za mini pite. Kalupe prethodno namastite i pobrašnite. Kolačiće pite pecite cca 18 minuta na 180°C, dok ne poprime lijepu zlatno smeđu boju. Pečene kolačiće zajedno s kalupima okrenite naopako i malo ih pritisnite kako bi se izravnao „brijeg“ koji nastane tijekom pečenja. Učinite to oprezno uz pomoć kuhinjske rukavice ili krpe. Gustin razmutite u mlijeku. Slatko vrhnje zagrije do vrenja, dodajte vanilin šećer i razmućeni gustin i kuhajte kratko na laganoj vatri dok ne dobijete gustu kremu kao puding. Toplu kremu ulijte u tople biskvite. Ohlađene tortice ukrasite voćem po želji, ja sam ih ukrasila borovnicama, ribizlima i breskvama. Gustin razmutite u mlijeku. Slatko vrhnje zagrije do vrenja, dodajte vanilin šećer i razmućeni gustin i kuhajte kratko na laganoj vatri dok ne dobijete gustu kremu kao puding. Toplu kremu ulijte u tople biskvite. Ohlađene tortice ukrasite voćem po želji, ja sam ih ukrasila borovnicama, ribizlima i breskvama.
Naša slatka suradnica Jannette Razum autorica je web portala s receptima za torte i kolače www.slatkisvijet.com te istoimenog webshopa www.slatkisvijet.com/shop u kojem možete pronaći raznovrsnu ponudu kalupa za kolače, posuđa i ostalih kuhinjskih pomagala.