Aktualno

Priprema za srednju već u petom razredu!

turisticko ugostiteljska skola 8009

Nedavno je u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa predstavljen novi program koji će se početi primjenjivati od iduće školske godine, a tiče se izmjena vrednovanja kriterija ocjenjivanja učenika osnovnih škola pri upisu u srednju školu.

Osim elektroničkih upisa, najveći šok za učenike i roditelje osnovnoškolaca svakako je nova odluka ministra Željka Jovanovića kako će od iduće školske godine biti vrednovana zadnja četiri razreda, umjesto dosadašnja dva, a svaki razred nosit će četvrtinu maksimalnog broja bodova.
Postavlja se pitanje što je s dosadašnjim sustavom u kojem su se učenici više trudili u sedmom i osmom razredu, kako bi ostvarili više bodova pri upisu? Ova promjena očekuje se u rujnu 2103. godine, te učenike, koji su sada sedmi ili osmi razred, očekuje svojevrsni šok, pogotovo ako nisu 'više učili' u petom i šestom razredu.

Dakle, netko tko je dosad mislio učiti samo na kraju osnovnoškolskog obrazovanja, mora ulagati više truda već od petog razreda, budući da će se od iduće godine vrednovati četiri zadnje godine, što nije toliko velik problem za sadašnje četvrtaše ili petaše, međutim, što je s učenicima koji su pri kraju obrazovanja, a pripast će tim novim promjenama programa? Pitali smo dvoje učenika Osnovne škole Marina Getaldića, osmaše Mihaelu Cobenzl i Marina Servina, što misle o tome koliko je takav sustav obziran prema njima i koliko će biti uspješan.
 
ZABRINUTI UČENICI
 
– Ovaj sustav itekako će utjecati na nas, s obzirom da smo mi već prošli taj peti i šesti razred, a tek sad nam je došla promjena. Kako će biti ljudima koji su malo slabije učili peti i šesti razred? Ne znam, čini mi se kako to itekako nije fer. Meni je zapravo svejedno, jer sam sve razrede prošla s odličnim uspjehom, pa se i ne brinem toliko. Svakako nije u redu tako naglo sve promijeniti – mišljenja je Mihaela.
Nekoliko učenika sa strane, koje smo zatekli na odmoru, koliko-toliko je zabrinuto što ih čeka. Neki još ne razmišljaju o budućnosti, a neki su, iako su tek peti razred, itekako zabrinuti. Slušaju pažljivo upite, ali se srame odgovoriti. Tek nekoliko njih dobacuje rečenice kao što su: "To nije u redu prema nama!" ili "Mogli su nam prije reći…"

– Ma to nije fer, jer ja sam taj kojeg čeka taj problem, jer su mi različiti prosjeci od petog do osmog razreda. Ma sto posto će se dogoditi kako će taj sustav funkcionirati tek nekoliko godina, pa će se opet sve vratiti na staro! – mišljenja je Marin.
Jadranka Dabrović, ravnateljica OŠ Marina Getaldića, mišljenja je kako se puno stvari općenito treba promijeniti u školstvu.
– Treba izmijeniti način vrednovanja, načine ocjenjivanja osnovnoškolaca… ne znam hoće li to biti bolje po djecu. Vidjet ćemo. Ponavljam, treba krenuti od načina ocjenjivanja, pa ćemo vidjeti dalje. – ističe Dabrović.

Osim ove promjene, osnovnoškolce čeka i elektronički ili e-upis, koji će omogućiti učenicima prijavu na deset programa obrazovanja u maksimalno pet škola, te će se u svakom trenu moći pratiti kako učenici stoje u pojedinom programu.
Sanja Putica, ravnateljica Gimnazije Dubrovnik, mišljenja je kako je novi sustav upisa itekako dobar, no kako tek trebamo vidjeti što će se događati.

Škole će imati manje administrativnog posla jer je pojednostavljena dokumentacija potrebna za upis, čime se štede i vrijeme i novac, a sve će se obavljati preko sučelja za prijave.

UŠTEDE ŠKOLAMA

– Učenici Gimnazije Dubrovnik uvijek su se upisivali na temelju relevantnih podataka, tako da smatram kako novi, e-upisi neće bit problem za nas. Gimnazija je spremna za novi sustav, a tek ćemo vidjeti što se događati. Inače, Gimnazija je jedna od 32 škole koje su aplicirale za projekt e-dnevnik, pa smatram kako ćemo se "dobro snaći" i ovdje – istaknula je Putica.
Novi sustav nalaže kako će sada svima biti jednaki kriteriji pri upisu, te kako će ukupan prosjek ocjena od petog do osmog razreda dati kvalitetniju procjenu općeg znanja učenika. Po tom kriteriju, izbjeći će se veći broj kandidata s istim bodovima pri kraju osnovnoškolskog obrazovanja. Tako će biti omogućen upis u škole koje će odgovarati uspjesima i interesima učenika temeljen na objektivnim kriterijima. Međutim, kad je ispred gradske škole naglas postavljeno to pitanje, čulo se par negativnih komentara učenika.
– Da budem iskren, čini mi se da učenici ipak neće moći upisati srednje škole koje su htjeli. Nije istina da će svima biti jednako. Pogotovo mislim da će nama u Dubrovniku posebno biti katastrofa. – kratko će Marin.
 
JEDNAKE ŠANSE ZA SVE
 
Ante Perušina, ravnatelj Turističko – ugostiteljske škole Dubrovnik, smatra kako su e-upisi još jedna stvar koja pridonosi kvaliteti školskog sustava.
– Napravit će se malo više reda, a i olakšat će se rad svim upisnim komisijama.
– Sad svi imaju jednake šanse pa će se upisi rasteretiti. Dosad je uvijek na upisima, ma kako to kvalitetno napravljeno, bilo poteškoća, a sad će biti transparentnije i svi će imati jednake šanse – ističe Perušina.

Kako god, odluka je stavljena na javnu raspravu te će tako svi zainteresirani – roditelji, učitelji, nastavnici, sindikati, mediji i drugi, moći sudjelovati u raspravi o danas predloženim kriterijima. Upoznavanje ravnatelja osnovnih i srednjih škola s novim sustavom počet će u prosincu i siječnju, a početkom drugog polugodišta 2013. godine s njime će se upoznati i učenici, roditelji i razrednici. U travnju 2013. počinju predprijave, a rang liste i upisi slijede u srpnju.
 

DODATNE PROMJENE
Ukida se drugi upisni rok
Kategorije kandidata s poteškoćama u razvoju smještaju se u dvije osnovne – kategoriju kandidata s težim zdravstvenim teškoćama i sve ostale. Bit će potrebno više dokumentacije, a slučajevi će se rješavati na višoj razini novog županijskog tijela Ureda državne uprave.
Minimalni bodovni prag određivat će se samo za vrste škola, umjesto na razini same škole, te su svi pragovi spušteni za jedan bod. Jedan od prijedloga je i ukidanje drugog upisnog kruga u ljetnom roku, koji je zbog automatskog popunjavanja listi postao nepotreban.

 

OGRANIČENA DODATNA BODOVANJA
Pravo izravnog upisa

Dodatno bodovanje natjecanja na državnim i međunarodnim natjecanjima će se ograničiti, dok s druge strane, učenici koji su ostvarili prvo mjesto na natjecanjima će moći koristiti i pravo izravnog upisa. Sva ostala mjesta – prvo mjesto kao član skupine ili drugo i treće mjesto kao pojedinac ili član skupine nose od tri do jednog boda. Vrhunski sportaši prve, druge ili treće kategorije dobivaju tri boda, vrhunski sportaši četvrte i daroviti pete kategorije dva, te daroviti sportaši jedan dodatni bod.

Pročitajte još

Država će podstanarima plaćati dio stanarine?

Dulist

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na koncertu 4Tenora

Dulist

Frankovićev ‘Za dom spremni’ izazvao reakcije: Gdje je odgovornost?

Dulist