Grad

Prijem izaslanstva jedrenjaka Shabab Oman II Kraljevske mornarice Omana

Prijem Shabab Oman Grad

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž primili su danas izaslanstvo broda Shabab Oman II Kraljevske mornarice Omana.

Izaslanstvo ovog jedinstvenog školskog jedrenjaka predvodio je kapetan korvete i zapovjednik broda Issa Saleem Mohammed Al-Jahwari, a u njegovoj pratnji bili su i zamjenik zapovjednika, po činu također kapetan korvete Mohammed Said Mohammed Al Maqbali, poručnik bojnog broda i navigacijski časnik Ahmed Abdullah Fadhil Al-Mamari te kapetan korvete Josip Čubrić, predstavnik Hrvatske ratne mornarice.

Uz riječi dobrodošlice, gradonačelnik Mato Franković je zapovjednika broda i njegove suradnike upoznao s poviješću Dubrovnika istaknuvši uspjehe Dubrovačke Republike u diplomaciji, trgovini i pomorstvu. Pritom se osvrnuo i na značajnu obljetnicu 750 godišnjice donošenja Dubrovačkog statuta. Zapovjednik Al-Jahwari zahvalio je na dobrodošlici u Dubrovnik te je predstavio gradonačelniku potankosti oko povijesti broda, njegove opreme i osnovne funkcije.

Naime, omanski jedrenjak „Shabab Oman II“ služi za obuku kadeta. Stalna posada broda broji 54 člana, dok polaznici tromjesečne obuke navigacije i jedrenja te srodnih vještina i znanja, njih tridesetak, dolaze iz cijelog svijeta. Brod je dug 87 metara, raspolaže s 29 jedara, a u luku Gruž uplovio je u utorak te je dva dana bio otvoren za posjete zainteresirane javnosti.

Shabab Oman II izgrađen je 2013. godine, a već iduće godine zamijenio je prethodni brod istog imena i jednake namjene. Brod je od 1979. godine u diplomatskoj misiji upoznavanja i kulturnog povezivanja te otvaranja različitih mogućnosti suradnje.

Pročitajte još

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

GRAD POZIVA Ispunite anketu i doprinesite planiranju zelene urbane obnove!

Dulist