Zanimljivosti

PRIČAONICA, POSLOVICE I ZAGONETKE Zabava i učenje za djecu u Zavičajnom muzeju Konavala

konavle pricaonica zagonetka

Zabavno-edukativni program za djecu Pričaonica konavoskih narodnih priča, Pictionary s konavoskim poslovicima i Pogodi što konavoske zagonetke održat će se u Zavičajnom muzeju Konavala u subotu, 16. rujna, od 10 do 12 sati. Program se organizira povodom Dana europske baštine.

Putem zabavnih aktivnosti i igara djeca će se upoznati s bogatim nasljeđem konavoske usmene književnosti te doznati o sličnostima usmenoknjiževne baštine među europskim narodima.

Maris Stanović, muzejski pedagog koja je zapravo i organizatorica cijelog programa otkrila nam je nekoliko detalja.

-Odlučili smo ovaj događaj i program posvetiti djeci tako što organiziramo radionicu i igraonicu sa širokim spektrom zabave. Imat ćemo dvije vrste igara i jednu pričaonicu pripovjetki. Odabir konavoskih narodnih priča, poslovica i zagonetki ima podlogu u zajedničkoj europskoj baštini, što je zapravo i cilj Dana europske baštine. Zato smo izabrali usmenu književnost našeg kraja – rekla je Stanović.

Narodne pripovjetke koje će se čitati skupljene su 50-ih godina prošlog stoljeća, a skupila ih je etnologinja Maja Bošković-Stulli.

-Zanimljivo u tim pričama je kako svojim sadržajem, kao cjelovita priča ili u detaljima dosta podsjećaju, točnije imaju iste motive, kao neke druge bajke europskog značaja, a za primjer možemo uzeti braću Grimm. Također, imat ćemo i jednu priču dosta sličnu ‘Pepeljugi’, razlikuje se samo u detaljima koji su prilagođeni vremenu u kojem je ta priča nastala u Konavlima. U drugoj priči nalazimo detalj iz Matovilke kada ona svoju dugu kosu spušta niz toranj kako bi se mladić mogao popeti k njoj, također i Snjeguljica uz izjavu ‘bijela kao rekota, šikava kao krv’ – objasnila je.

Muzejska dokumentaristica Muzeja i Galerija Konavala, Petra Brailo, prije nekoliko godina je za svoj doktorski rad obrađivala književnost Konavala, a među time i poslovice. Uz to, u sklopu Erasmus plus međunarodnog projekta, prikupljala je poslovice.

-Konavoske poslovice govore o važnim događajima u Konavlima kada su one nastale. Dijele se tematski na vremenske i običajne. U sklopu ovog projekta su se tražile iste poslovice kao i kod država partnera, a to su Finska i Portugal. Imamo poslovice koje smo našli u Konavlima i imamo istu poslovicu prilagođenu njihovom području te će djeca na taj način moći vidjeti sličnost među državama – rekla je.

Odabrane su zagonetke koje je skupila učiteljica Pavlina Bogdan Bijelić i koje su objavljene 1921. godine. Dosta su teške za dešifriranje jer se odnose na tadašnji kontekst i tadašnje tekstilne predmete. Riječ je o djelovima nošnji koje djeca danas većinom znaju, ali ne znaju neke aparate koji se koriste u poljoprivredi ili kućni inventar. To će, rekla je naša sugovornica, biti malo teži zadatak.

-Plan je da im pripomognemo sa slikovnim materijalima tih predmeta kako bi im bilo lakše odgonetnuti zagonetku, a onda ćemo te slikovne materijale usporediti sa sličnim predmetima iz njima bližeg vremena – detaljno nam je objasnila Stanović plan ovog dječjeg programa.

Pročitajte još

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist

Prugasti dupin uočen na Pelješcu

Dulist