Hrvatska

PREVENCIJA KRIZE Vlada predstavlja paket pomoći zbog visokih cijena energenata

porez porezne reforme racuni novac ilustracija

Porast cijena energenata razlog je zbog kojih pomoć u plaćanju računa za struju mogu očekivati sva kućanstva, a Vlada osim toga planira predstaviti i socijalne pakete. Kako je doznao Dnevnik. hr, subvencijama se mogu nadati i poduzetnici neovisno o prihodu kojeg ostvaruju na godišnjoj razini.

Mjere će obuhvatiti i gradove, općine i županije pa bi tako vrtići, škole, bolnice i javne ustanove struju trebale plaćati kao kućanstva, a postoji mogućnost pomoći i u plaćanju grijanja. Vladine mjere ovaj utorak će biti predstavljene i koalicijskim partnerima.

– Idemo široko, idemo sveobuhvatno – rekao je pak Oleg Butković, podpredsjednik Vlade, koji dodaje i kako su mjere sveobuhvatne i da uključuju i struju i plin.

Primjerice, škole će, kao i bolnice, vrtići i javne ustanove struju plaćati kao kućanstva. Nadaju se pomoći i oko cijene grijanja.

– Možda je s plinom nešto kompliciranija situacija pa zahtijeva nešto osjetljiviji pristup ali nitko neće ostati u hladnim prostorijama – naglasio je pak Radovan Fuchs, ministar obrazovanja, a na pitanje hoće li škole koje koriste više plina biti u nepovoljnijem položaju, odgovara: ‘Ne mogu biti jer bi onda i učenici bili u nepovoljnijem položaju.’

Za to što su cijene hrane odletile u nebo, SDP krivi državu.

– Što se tiče rasta cijena potpuna je kapitulacija države u odnosu na rast cijena. Ja sad postavljam pitanje ima li Vlada ikakav mehanizam da kontrolira cijene i što se događa na tržištu. Ako ima, neka na prvu sjednicu sabora donesu taj dokument – naglasio je pak Boris Lalovac. SDP je predstavio treći paket svojih mjera. Traže beskamatne kredite za solarne panele za poduzetnike, smanjenje PDV-a s 13 na 5 posto na električnu energiju za kućanstva, uvođenje subvencija za male i srednje poduzetnike, usklađivanje plaća u javnom sektoru, jamstvo da trošak režija neće prijeći 30 posto dohotka kućanstva te uvođenje poreza na ekstraprofit.

– Nije isto imaš li plaću 20.000 kuna ili 4000 kuna, nije isto, ne može biti isto. I zato fokus svih nas koji o tome pričamo, koji na tome radimo, koji se trudimo pomoći ljudima mora biti prije svega pomoć onima kojima je najteže – ističe Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

– Trebat će naći jedan dobar balans između onoga što država može učiniti i onoga kako očuvati radna mjesta, zaštititi i velike i male kompanije – navodi pak Gordan Jandroković.

– Hrvatska sama iz svojih izvora ima gotovo dovoljno plina za naše potrebe. Treba se naći načina kako taj plin preusmjeriti našim poduzetnicima i kako im dodatno pomoći u ovoj krizi. Ako oni propadnu i mi smo kao država propali –  kazao je pak mostovac Nikola Grmoja.

 

Pročitajte još

GLUMICA ZRINKA CVITEŠIĆ Ne sjećam se kad mi je netko toliko prirastao srcu kao što je Jele

Ivana Mijić Vulinović

HRT uveo cjelogodišnju pristojbu: Iznajmljivači apartmana nezadovoljni novom odlukom

Dulist

Prvi rast stanovništva u Hrvatskoj nakon desetljeća iseljavanja

Dulist