Aktualno

PRELIMINARNI REZULTATI REFERENDUMA Nastava bi mogla potrajati i do sredine srpnja

djeca skola ucenici skolarci018

U školama se provodi referendum o ponudi Vlade. Sindikat hrvatskih učitelja i Sindikat zaposlenih u srednjim školama prebrojavaju glasove, a službene i konačne rezultate će objaviti u petak u 11 sati.

Tu je i treći sindikat Preporod koji je, također, proveo referendum među svojim članovima u srednjim i osnovnim školama. Do četvrtka navečer taj je sindikat obradio više od 80 posto referendumskih listića i više od 80 posto njihovih članova reklo je ‘ne’ ponudi Vlade.

Mreža nastavnici organizirano preko Facebooka je prikupljala podatke iz škola i izradila tablicu, a podaci iz tablice pokazuju da učitelji odbijaju ponudu Vlade. Treba naglasiti da to nisu službeni podaci.

Niti premijer Andrej Plenković niti ministrica obrazovanja Blaženka Divjak ne žele govoriti o daljnjim opcijama, možda i mogućoj sudskoj zabrani štrajka, dok ne stignu službeni rezultati referenduma među učiteljima. Ukoliko učitelji odbiju ponudu Vlade, mogli bi imati vrlo zanimljiv vikend, piše Dnevnik.hr

Time bi učenici osnovnih i srednjih škola ulaze u treći tjedan bez nastave. Takvo gomilanje propuštenih dana vodi jedino i samo u produljenje nastavne godine. Ako zbrojimo samo do sada propuštene dane, učenici osnovnih i srednjih škola već sada mogu računati da će umjesto 17. lipnja u školu ići do 7. srpnja, a vrlo vjerojatno i dulje, nastave li štrajkom gubiti sate nastave. Produljenja nastavne godine mogli bi biti izuzeti maturanti jer, ako Hrvatska bude primorana odgoditi maturu, zbog nagomilanih dana maturantima se prolongira baš sve – od ispita do upisa na fakultete, a time će se morati prolongirati i rokovi na jesenskom terminu državne mature, donosi Večernji.hr.

Ako se maturante izuzme od nadoknade i državna matura bude provedena u planiranim terminima, tada ravnatelji srednjih škola imaju još jedan problem. Naime, za pisanja ispita državne mature u školama ne mogu biti prisutni drugi učenici, tako da će srednjoškolci od 1. do 3. razreda u doba nadoknade morati imati prilagođen raspored kako ne bi ometali pisanje ispita državne mature. Drugim riječima, ispiti državne mature pišu se i u jutarnjem i u popodnevnom terminu, a trenutačno nitko ne zna reći hoće li i to srednjoškolcima još dodatno produljiti nastavu.

Pročitajte još

Ljetna škola brodogradnje na Lokrumu

Dulist

IZ GRADA PODSJEĆAJU U tijeku je završno testiranje sustava zone posebnog prometnog režima

Dulist

400 TISUĆA STANOVA U RH JE PRAZNO Bačić: Nacionalni plan stambene politike biti će donesen do kraja godine

Dulist