Kultura

Predstavu ‘Toliko o pticama’ pogledajte večeras i u četvrtak u Lazaretima

toliko o pticama
Studentski teatar Lero - Davor Mojaš - Toliko o pticama

Studentski teatar Lero i ove godine je dio programa Dubrovačkih ljetnih igara, a predstavu ‘Toliko o pticama’ redatelja Davora Mojaša izvest će u utorak, 13. i četvrtak, 15. kolovoza u 21:30 sati u Lazaretima.

Predstava ‘Toliko o pticama’ novi je premijerni Lerov naslov u režiji Davora Mojaša. U predstavi, prepoznatljive Lerove scenske poetike, korišteni su tekstovi Milana Milišića, Luka Paljetka, Vjerana Zuppe, dubrovačkog vlastelina Toma Basiljevića (1756.-1806.) i Aristofana. Toliko o pticama otvara zanimljivu i intrigantnu priču o Dubrovniku, njegovim povijesnim mijenama i svakodnevnici kojoj su ptice tek povod i alibi samospoznajnih prepoznavanja, otkrivanja, zagovora i slutnji s posljedicama. Predstava preuzima naslov pjesme Milana Milišića koju je napisao 1972., kada Ivica Kunčević u Lera režira Aristofanovu Lizistratu. Svoj novi naslov Lero posvećuje uspomeni na svoje dugodišnje prijatelje i suradnike koji su, svaki na svoj način, obilježili bogatu 55 godina dugu Lerovu kronologiju. Posveta je i Vjeranu Zuppi koji je 1987. napisao pjesmu Edipova soba, posvetu Paolu Magalliju uz izvedbu Feničanki na Lovrijencu. Toliko o pticama poetski je mediteranski amarcord isprepleten slutnjama, snovima i uspomenama koje se ne mogu, kao ljudi, odseliti negdje i ne vratiti se. One u ovom Gradu žive u svakom uzdahu onih preostalih. U koracima koji su sve kraći i sve sporiji. Tišini u koju su skriveni i utihnuli. Među kamenim venama i pitarima punim čerošpanja i bosiljka. Golubova je sve više a sve manje onih koji ih hrane. Svi zajedno u teatru ostavljeni. U Gradu koji je i Lera iznjedrio. U kojem smo i publika i glumci i ptice koje neće poletjeti.

Davor Mojaš rođen je u Dubrovniku 1952., a svoj teatarski i redateljski opus gotovo isključivo veže uz Studentski teatar Lero u kojem je od 1975. redateljski ostvario šezdesetak predstava, dvadesetak autorskih projekata, desetke scenskih programa i svekolikih raznih događanja. Na scenu je postavio djela Čehova, Brechta, Šehovića, Vvedenskog, Rozewicza, Jarryja, Držića i drugih, a od 1990. i ciklus vlastitih autorskih projekata (‘Proljeće, Stanje Lune, Možda vjetar?’, ‘Valcer, Tango, Ruže s juga’ itd.). Režirao je i u Kazalištu Marina Držica, HNK I. pl. Zajca i Teatrinu te je pisao scenarije i režirao razna prigodna i druga umjetnička događanja. Trideset i tri godine bio je novinar i urednik na Hrvatskom radiju Radio Dubrovniku, a 2017. dobio je i Nagradu Grada Dubrovnika.

Uz redatelja Davora Mojaša, autorski tim čine kostimografija Dubravka Lošić, autor glazbe Petar Obradović, scenografiju i tehničko vodstvo Mato Brnjić, maske Zjena Glamočanin, oblikovatelj svjetla i tona Antonio Ljubojević, produkcija i organizacija Ksenija Medović, a grafički dizajn Nora Mojaš.

Igraju: Jasna Held, Ksenija Medović, Zvončica Šimić, Barbara Damić, Dubravka Mrvelj, Barbara Horvat, Lući Sarić, uz glas Nike Nagy.

Predstava je premijerno izvedena 27. studenog 2023. u Teatru Lero u Lazaretima, a ostvarena je uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Dubrovnika.

Foto: Željko Tutnjević

Pročitajte još

Violinist Renaud Capuçon sutra u Dvoru!

Dulist

Ivan Bonačić trio večeras na Trgu oružja!

Dulist

KAZALIŠNO GOSTOVANJE ‘Umišljeni bolesnik’ na festivalu u Zagvozdu

Dulist