Kultura

‘RECIKLIRANE PJESME’ I 80. ROĐENDAN Luko Paljetak: Sve trenutke trebamo pamtiti

luko paljetak preparandija

Istaknuti pisac i pjesnik te akademik Luko Paljetak predstavio je danas svoju novu knjigu ‘Reciklirane pjesme’ te njome počastio publiku za svoj 80 rođendan. U atriju zgrade Sveučilišta u Zagrebu, Poslijediplomsko središte u Dubrovniku, okupili su se njegovi brojni prijatelji i poznanici te ljubitelji umjetnosti.

Uz autora, o knjizi je govorio i Domagoj Vidović, profesor hrvatskog jezika i književnosti, a pjesme je čitala naša sugrađanka i glumica Doris Šarić Kukuljica.

– Svaka od ovih osamdeset godina nešto je donijela. Prva je važna zato što se rodiš, ali tada ne znaš što se s tobom dogodilo, dolaziš u jedan posve nepoznati svijet te ga počinješ pomalo upoznavati. Najprije s njegove dobre, a onda i s njegove loše strane. Smjenjuju se godine, različite situacije i vrijeme koje naizgled monotono prolazi, ali zapravo ne prolazi nikako na taj način, to ljudi ne žele shvatiti. Vrijeme je uvijek vezano za ljude, svako vrijeme vezano je za nekoga i vrlo je važno s kim si u pojedinom trenutku bio, jer to vrijeme ima neko drugo značenje. Takvih trenutaka je bilo lijepih, naravno bilo je i ružnih, ali sve trenutke kakvi god bili trebamo pamtiti – rekao je Paljetak.

‘Reciklirane pjesme’ gospar Paljetak gledao je kao jednu vrstu eksperimenta koji je primijenio i na svoje slikarstvo.

– Ispred mene stajalo je mnogo tekstova različitih pjesnika jer sam pravio antologiju svjetske poezije za nešto drugo. Tako se tada nakupilo nekoliko različitih pjesama, različitih pjesnika iz mnogih epoha, a onda sam se dosjetio samo da uzmem korektor i počnem križati one riječi koje mi se ne sviđaju, a ono što ostane, od toga će nešto nastati. Riječi će se same oformiti u neku vrstu pjesme, potpuno autonomne i neće zapravo ništa sa mnom imati, a opet bit će poezija. Na taj način te pjesme, na nevjerojatan način i jesu i nisu moje i možda je to zapravo najljepši oblik posla – naveo je.

Izrazio je sreću što se knjiga predstavlja baš na Preparandiji na Pilama, gdje je često publici čitao svoju poeziju. Nada se da ih je danas počastio za svoj rođendan, a onima koji se boje poezije dao je savjet.

– Neka uzmu bilo koji novinski tekst i precrtaju iz njega ono što im se ne sviđa, a ono što ostane bit će pjesma! – poručio je.

– Knjiga je jedna nevjerojatna poetska pjesnička igra, točno kako zaslužuje čovjek nakon svoje osamdesete godine – rekao je Boris Njavro, predsjednik Društva dubrovačkih pisaca koje je izdalo knjigu.

– Vrlo često se u posljednje vrijeme vraćam klasicima, a ako je itko pravi primjer klasika onda je to naš današnji slavljenik. On je moderni umjetnik, pjesnik i književnik staroga kova. On je još prije u onim ranim vremenima napravio neku vrstu tadašnje poetike, međutim, on je i jedna vrsta starog pjesnika – riječi su Domagoja Vidovića koji je s Lukom Paljetkom na Braču predstavio ‘Priče iz davnine’, također u izdanju Društva dubrovačkih pisaca.

Vidović smatra kako se jezikoslovlje danas nastoji odmaknuti od književnosti dok se pjevanje pjesama podcjenjuje, a sve se to vraća kroz djelovanje Luka Paljetka.

– Paljetak je važan i Dubrovniku i Hrvatskoj, jer je vratio dubrovačku književnost u centar. Mala stanka nakon Vojnovića dovela je do njega. Bitno je da Dubrovnik nije samo prošlost, već je on sadašnjost. Osoba koja ovaj grad najviše stavlja u sadašnjost je upravo naš slavljenik Luko! – istaknuo je Vidović.

Vidović je publici iznio i svoje mišljenje o zbirci.

– U ovoj zbirci gospar Luko se kreće između mudrog pjesnika i pjesnika igrača – rekao je te dodao kako je ludo uzeti nečije stihove i prekrižiti ono što misliš da tome ne pripada. Međutim, ne može se pogoditi čije su to pjesme, iz čijih pjesama je on to izvukao, jer i za to treba poznavati poprilično dobru lektiru!

Pročitajte još

IVONA VLAŠIĆ Fotografija je nešto što može malo ‘prevariti’ vrijeme

Ivana Mijić Vulinović

[FOTO] Publika puna osmijeha i emocija na Meštrovićevom koncertu

Dulist

FESTIVAL DALMATINSKIH KLAPA OMIŠ Klapa Kaše osvojila Brončanu plaketu

Dulist