Županija

Predsjednik International Ranger Federation u nacionalnom parku Mljet

Rendjeri Mljet1

Protekli vikend rendžeri nacionalnog parka Mljet su imali čast biti domaćini  Seanu Willmoreu, inače predsjedniku International Ranger Federation te utemeljitelju zaklade Thin Green Line čija je osnovna zadaća briga i financijska pomoć ranjenim i stradalim rendžerima i njihovim obiteljima, širom svijeta, kojih je nažalost svake godine sve više .

Sean Willmore je svjetski poznati zaštitar te bivši rendžer koji je 2004 god, prodavši vlastitu imovinu, pribavio određeni iznos novca te tako proputujući 6 kontinenata kroz 19 država intervjuirao i snimao rendžere zaštićenih područja širom svijeta prilikom obavljanja njihovih , nekad i vrlo zahtjevnih i opasnih  zadaća u zaštiti svima nam drage i neophodne prirode koja je sve češće pod stalnim opasnostima te su zaštitari, tj rendžeri , u većini slučajeva jedini koji se ‘bore’ za nju.

Film je 31. Srpnja 2007. godine, inače na Svjetski dan rendžera, prikazan u 50 država i polučio više nego dobru gledanost ali što je najvažnije, ukazao je na postojanost i zadaće koje obavljaju rendžeri u njihovom svakodnevnom poslu.

– Tijekom boravka na otoku i druženja s rendžerima nacionalnog parka organizirana je također i hvalevrijedna akcija u kojoj je skupljeno 50 vreća morskog otpada u uvali Grabovoj koja je zbog izloženosti južnim vjetrovima na udaru enormnih količina smeća koje more donosi kako iz Lijepe Naše tako i iz susjednih država Crna Gore i Albanije te nam ne preostaje drugo nego se zapitati , što to dovraga radimo i kada ćemo poduzeti konkretne poteze da da svu tu plastiku i ostali otpad svedemo na što manju razinu i da u stvari čuvajući pirodu čuvamo i sebe jer je poznato da priroda bez nas može a pitanje je možemo li i mi bez nje (prirode) ? – pišu Rendžeri nacionalnog parka Mljet.

 

Pročitajte još

MOŽE SE! Ploče plaćaju autobus svojim učenicima i tijekom ljeta

Dulist

Dubrovačko-neretvanska županija isplaćuje novčane potpore obiteljima s četvero i više djece

Dulist

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist